Strip radionica „Kvadrat” za nikšićke osnovce

Među odabranim naslovima naći će se “Pinokio”, “Alisa u zemlji čuda”, “20 000 milja pod morem”, “Mala sirena”, “Hari Poter”, “Ana Frank”, “Starac i more”, “Zov divljine”, “Tom Sojer”, “Čarobnjak iz Oza”, “Dječaci Pavlove ulice”…

2778 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Učenici sedmog, osmog i devetog razreda nikšićkih osnovnih škola “Ratko Žarić”, “Mileva Lajović Lalatović” i “Luka Simonović” zahvaljujući JU Narodna biblioteka “Njegoš” imaju priliku da nauče nešto više o stripu, ali i da se oprobaju kao strip crtači. Radionicu stripa, pod nazivom “Kvadrat”, vodi mr Luka Rakojević, teoretičar stripa.

”Cilj i zadatak strip radionice je savladavanje umijeća crtanja stripa kroz kreativno i kritičko promišljanje o književnim djelima po čijim motivima se vrši izrada stripa. U fokusu radionice će se naći 17 etabliranih književnika i publikacija koji su nezaobilazan dio kanona svjetske literarne baštine”, kazala je Jelena Jovović iz Biblioteke “Njegoš”.

Kako je kazala, među odabranim naslovima naći će se “Pinokio”, “Alisa u zemlji čuda”, “20 000 milja pod morem”, “Mala sirena”, “Hari Poter”, “Ana Frank”, “Starac i more”, “Zov divljine”, “Tom Sojer”, “Čarobnjak iz Oza”, “Dječaci Pavlove ulice”…

”Spona ove dvije umjetnosti je neupitna, a pokretanjem ove radionice smo željeli da djeci dodatno približimo književna djela, ali ujedno skrenemo pažnju na vrijednost stripova, koji su često okarakterisani kao potcijenjena forma”, istakla je Jovović.

Radionica se realizuju u Dječjoj čitaonici, a planirano je da bude deset časova. Do sada su održana tri.

”Koncept strip radionice je da se učenici upoznaju sa određenim istorijskim i teorijskim osnovama ovog medija, da spoznaju strip istovremeno kao materiju za čitanje, ali i da kreiraju svoja djela”, kazao je Rakojević.

Podsjetio je da škole stripa u regionu imaju tradiciju dugu i po nekoliko decenija, a da su u Crnoj Gori bile organizovane od strane strip crtača, Nikole Ćurčina, Simona Vučkovića i Ilije Nikčevića. Rakojević je zadužen za upoznavanje djece sa elementima, aspektima i žanrovima stripa, dok je crtački dio povjeren akademskoj slikarki Mili Vujović. Ciklus je planiran kao niz teorijsko-praktičnih interaktivnih časova.

Bonus video: