Budućnost ukrašena veselim notama

Iako mlada, Valentina ima brojna priznanja sa takmičenja kako republičkih i regionalnih, tako i sa međunarodnih. Među njima je i prva nagrada u Atlanti koju je osvojila u martu prošle godine, a nedavno je dobila i drugu nagradu za umjetnika godine, zatim prve nagrade na takmičenjima u Sloveniji, Aleksincu, a najbolja je bila i na prvom online takmičenju “Smederevo” koje je za pijaniste organizovano tokom korone

9690 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Mnoge djevojčice sanjaju o tome da nauče da sviraju klavir.

Jedna od njih bila je i Baranka Valentina Lukić, koja je u toj namjeri i uspjela. Njen talenat bio je presudan da ispuni svoj san i nauči da svira klavir, a upornost i posvećenost izdvojili su je od ostalih vršnjaka, pa se Valentina danas može pohvaliti i sjajnim rezultatima.

”Kada sam bila mala često sam dolazila kod moje sestre Anje koja je svirala klavir i takmičila se. Slušala bih je kako svira razne kompozicije i maštala o tome kako ću jednog dana i ja zasvirati klavir. To me je i podstaklo da upišem muzičku školu”, priča za Magazin mlada pijanistkinja Valentina Lukić.

Njen talenat je, kako kaže prepoznala njena profesorica klavira Jelena Dobrković kao i porodica.

”Kada sam upisala muzičku školu odmah sam se odlučila za klavir, taj divan instrument jer sam oduvijek osjećala posebnu povezanost sa njim. U početku sve mi je bilo čudno i nepoznato. Na mom prvom času bila sam toliko uzbuđena i srećna jer ću osjetiti dirke klavira”, prisjeća je Valentina koja bi jedva čekala naredni čas.

foto: Doa Photography

”Svirala sam jednostavne kompozicije, tako da mi gradivo nije predstavljao veliki problem. Svaki čas predstavljao mi je izazov jer sam učila razne tehnike kako se klavir može svirati”, iskrena je Valentina i kaže da u početku nije toliko puno vježbala, te otkriva razloge:

”Program koji sam svirala na početku bio je veoma jednostavan, a danas se trudim da izdvojim barem dva sata za vježbanje klavira dnevno”, savjetuje pijanistkinja.

Iako voli da slobodno vrijeme provede prebirajući po bijelim i crnim dirkama, nekad bi prosto ono bilo nedovoljno da spremi zadato gradivo.

”Desilo mi se nekoliko puta da dođem nespremna na čas zbog mnogobrojnih školskih obaveza i moja nastavnica uvijek ima razumijevanja za to, ali se inače trudim da izbalansiram školske obaveze sa klavirom. I ako to nekad može biti malo teže”, priznaje Valentina.

Valentina sa drugaricom sa klase i profesoricom klavira Jelenom Dobrković
Valentina sa drugaricom sa klase i profesoricom klavira Jelenom Dobrkovićfoto: Doa Photography

Ono što joj olakšava da gradivo savlada je podrška nastavnice klavira sa kojom zajedno bira kompozicije koje će svirati.

”Uvijek se trudimo da izaberemo kompozicije koje bi meni najbolje legle”, otkriva muzičarka koja iako mlada, ima brojna priznanja sa takmičenja kako republičkih i regionalnih, tako i sa međunarodnih. Među njima je i prva nagrada u Atlanti koju je osvojila u martu prošle godine, a nedavno je dobila i drugu nagradu za umjetnika godine, zatim prve nagrade na takmičenjima u Sloveniji, Aleksincu, a najbolja je bila i na prvom online takmičenju “Smederevo” koje je za pijaniste organizovano tokom korone.

Valentina se osvrnula i na to koliko joj vremena treba da repertoar koji je izabrala spremi za neko takmičenje:

”Za takmičenje koja se održavaju uživo obično mi je potrebno malo manje od godinu dana da se pripremim, a najbitnije su one dvije ili tri nedelje pred samo takmičenje. Tada dam sve od sebe i najviše vježbam. Što se tiče onlajn takmičenja, potrebno mi je nekoliko mjeseci da se pripremim. I svakako je bitno svakodnevno vježbanje”, tvrdi ona.

Iako nagrada ima dosta, ne krije da među njima ipak jednu posebno izdvaja.

”Najznačajnija mi je druga nagrada u Rimu zato što je to bilo moje prvo takmičenje gdje je sve počelo. To prvo iskustvo nikada neću zaboraviti”, sigurna je Valentina.

”A među priznanjima koje sam osvojila do sad izdvojila bih i prvu nagradu na onlajn takmičenju u Smederevu. Ova nagrada mi je posebno draga zato što mi je to bilo prvo iskustvo sa onlajn takmičenjem i drago mi je što sam vidjela kako je to učestvovati na jednom takvom nadmetanju”, dodala je pijanistkinja i otkrila čija to djela najviše voli da izvodi:

”Volim da sviram djela raznih kompozitora, ali ipak bih izdvojila Johana Sebastijana Baha u čija sam se djela zaljubila od samog početka”.

Djela Baha obavezan su dio gradiva, pa je i to jedan od razloga što uvijek svira neku njegovu kompoziciju. Iskreno je pričala i o tome koji joj dio programa oduzima najviše vremena kad je vježbanje u pitanju:

”Najviše provedem vjezbajući troglasne invencije. Međutim najviše volim da sviram sonate i komade. Kompozicija koju ću posebno pamtiti jeste ‘Sonatina 1 st? od Arama Kačaturijana”, ispričala je Valentina kojoj dobro idu i ostali predmeti u muzičkoj školi - solfeđo, teorija muzike, hor.

”Što se tiče ostalih predmeta u muzičkoj školi, smatram da su oni veoma bitni zbog sviranja klavira ili nekog drugog instrumenta. Najviše volim hor zato što se tu dosta oslobađam i inače volim da pjevam sa svojom sestrom Laurom tokom slobodnog vremena jer me muzika i pjevanje usrećuje i motiviše i osim toga stvara mi dobru energiju koju usredsredim na učenje”, otkriva kako još provodi slobodno vrijeme, a osvrnula se i na to šta još voli da sluša:

”Osim klasike, volim da slušam i strane pjesme koje me takođe dosta motivišu”, tvrdi Valentina.

Sve obaveze koje ima u školi i muzičkoj nekad i nije lako uskladiti, no mlada muzičarka se ne žali.

”Moram priznati nije lako biti đak obije škole međutim, koliko kod to zahtjevno bilo, ja sam srećna što idem u muzičku i osnovnu školu i trudim se da uvijek nađem vrijeme za sve obaveze koje me čekaju i da svuda nižem razne uspjehe”, priznaje Valentina i ističe da sve to ne bi mogla bez podrške.

”Naravno u tome mi pomažu moja profesorica klavira Jelena Dobrković, kao i moji nastavnici u Osnovnoj školi koji imaju sluha za moj talenat. Ujedno nastavnica klavira, uz moju porodica koja je uvijek tu kada mi treba kao i moje prijatelje mi je najveća podrška. Srećna sam pošto se moja želja da sviram klavir i učestvujem na takmičenjima ostvarila i ponosna sam na svoj uspjeh. Nadam se da ću nastaviti da nižem uspjehe i da će moja budućnost biti ukrašena veselim notama”, zaključuje Lukić.

Bonus video: