Program namijenjen svim uzrastima za kraj februara

Predstava za djecu, predavanje o Ljubiši, koncert grupe “Džanum” i veče poezije biće upriličeni danas u Nikšiću

1142 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Za kraj februarskog repertoara Nikšićke kulturne scene, javne ustanove iz toga grada potrudile su se da pripreme bogat program namijenjen svim uzrastima. Tako će najmlađi Nikšićani moći da uživaju u predstavi “Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu druže moj!”, Malog ateljea “Arlekin” iz Podgorice, koja će na sceni Nikšićkog pozorišta biti izvedena u tri termina - u 10, 12 i 14 časova. Predstavu su kreirale glumice Ivona Čović Jaćimović i Žana Gardašević Bulatović, članice ansambla Crnogorskog narodnog pozorišta i Gradskog pozorišta iz Podgorice.

”Predstava, za koju je tekst pisao dramuturg Milo Masoničić, na dopadljiv i djeci prijemčiv način, uz songove koje je komponovao Vladimir Maraš, bavi se pravilima ponašanja u saobraćaju, a tiče se kako djece tako i roditelja, koji su takođe ciljna grupa predstave. Kako se ponašati tokom vožnje automobilom, a kako kada smo pješaci, kako prelaziti ulicu i šta nam govore semafori, znakovi i saobraćajni policajci, pitanja su na koja skupa dajemo odgovore kako bismo podigli nivo svijesti o bezbjednosti u saobraćaju”, stoji u najavi predstave.

Predstava je namijenjena djeci od prvog do četvrtog razreda, a Nikšićko pozorište je realizuje u saradnji sa osnovnim školama, dok se u slobodnoj prodaji ulaznice, po cijeni od dva eura, mogu kupiti na biletarnici pozorišta.

Narodna biblioteka “Njegoš”, u Gradskoj kući sa početkom u 19 časova, organizuje predavanje “Stjepanu Mitrovu Ljubiši u čast” akademika prof. dr Radomira V. Ivanovića, književnog istoričara, teoretičara i kritičara, autora 30 monografija i 40 knjiga studija i ogleda. Ivanovićevi radovi prevedeni su na više od 15 svjetskih jezika, član je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), Makedonske akademije nauka i umjetnosti i počasni doktor nauka Univerziteta “Kiril i Metodij” u Skoplju. Dobitnik je brojnih naučnih, kulturnih i književnih nagrada, među kojima i Trinaestojulske nagrade, Balkanske nagrade “Kosta Racin”, Nagrade za životno delo... Prošle godine CANU je izdanjem knjige “Metode i dometi savremene nauke o književnosti” obilježila dvostruki jubilej akademika Ivanovića - 85 godina života i 60 godina naučnog rada.

I dok je Nikšićko pozorište jutarnje i dnevne termine rezervisalo za najmlađe, večernji termin od 20 časova namijenjen je nikšićkoj grupi “Džanum” i ljubiteljima etno pjesme u kombinaciji sa rokenrol i metal aranžmanima.

”Svaka numera koju izvode ima potpuno drugačiji aranžman od izvornog, tako da se svaka može prije nazvati autorskom, nego obradom. Veoma su posvećeni i samom autorskom radu i pripremi prvog albuma. U njihovoj muzici ima mjesta za sve žanrove koji ne izlaze iz estetskih okvira svakog od članova. Njihov kompletan repertoar podrazumijeva troglasne vokalne aranžmane u kojima i muški dio benda zauzima značajno mjesto”, stoji u najavi za koncert.

”Džanum” je nastao 2015. godine za potrebe jedne donatorske večeri, za obnovu duvačkog orkestra u Nikšiću. Bend čine: Nikola Kadović (frontman) - bubanj, vokal, Nemanja Popović - gitara, vokal, Vuko Jovanović - gitara, Nemanja Jokić - bas gitara, Milena Popović - vokal, klavijatura i Nina Rakojević - vokal, klavijatura, melodika, frulica.

Njihov prvi značajan nastup bio je na platou Hrama Hristovog Vaskresenja u Podgorici, kada su bili predgrupa Partibrejkersima. Nastupali su na festivalima: Mostock Trebinje (gitarijada), Festival uličnih svirača (Nikšić), City groove (Podgorica), Španjola (Herceg Novi), World music festival (Tivat), Ljetnji i zimki pazar (Podgorica).

”Često nastupaju na klupskim svirkama širom Crne Gore, prepoznati kao bend sa potpuno novim muzičkim materijalom, koji je pronašao svoj put do publike. Posebna karakteristika ovog benda je entuzijazam i ljubav prema muzici, međusobna povezanost svih članova, druženja van svirki i sjajna energija među njima, što se na svakoj njihovoj svirci može nepogrešivo osjetiti”, stoji u najavi koncerta za koji se ulaznice, po cijeni od dva eura, mogu kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta.

U istom terminu, ali u sali “Zahumlja”, mladi nikšićki pjesnici imaće svoje veče. Nastupiće: Danijela Jokić, Marija Draganić Vulanović, Nikolina Rakojević, Radojka Draganić, Jovo Radović, Aleksandra Papović, Tijana Draganić, Anđela Backović, Jelena Jovanović, Ivo Banićević, Pavle Bukilić i Marinko Radović. Gost večeri, koju organizuje Književni klub “Poenta poetika”, je Besmir Tafaj, dok je moderatorka Tijana Vujović.

Bonus video: