Rusija odustala od Bijenala u Veneciji

“Nema mjesta za umjetnost kada civili umiru pod udarom raketa, kada se građani Ukrajine kriju u skloništima, i kada ruski demonstranti (protiv rata) bivaju ućitkavani”, navode ruski umjetnici

4930 pregleda 28 reakcija 1 komentar(a)
Foto: seecult.org
Foto: seecult.org

Rusija neće učestvovati na 59. Bijenalu u Veneciji, na osnovu odluke umjetnika i kustosa koja je donijeta u svjetlu rusko-ukrajinskog rata, a podržali su je i organizatori izložbe u ruskom paviljonu.

Najprije su mladi umjetnici Kirill Savčenkov i Aleksandra Suhareva, odabrani da predstavljaju Rusiju na Bijenalu, objavili na društvenim mrežama da se povlače, a onda su i organizatori to potvrdili.

“Nema mjesta za umjetnost kada civili umiru pod udarom raketa, kada se građani Ukrajine kriju u skloništima, i kada ruski demonstranti (protiv rata) bivaju ućitkavani”, naveli su Savčenkov i Suhareva, kojima se u odluci o povlačenju pridružio i kustos ruskog paviljona Raimundas Malašauskas.

Paviljon će “ostati zatvoren”, za vrijeme Bijenala, potvrdili su i organizatori ruske izložbe na Instagramu.

“Ruski paviljon je dom za umjetnike, umjetnost i kreativnost. Radili smo blisko sa umjetnicima i kustosom od početka projekta i dočekali njihove nezavisne odluke, koje poštujemo i podržavamo. Kirill Savčenkov, Aleksandra Suhareva and Rajmundas Malašauskas upravo su objavili da neće biti dio projekta u ruskom paviljonu na 59. Bijenalu u Veneciji, što znači da će ruski paviljon ostati zatvoren”, objavili su organizatori nastupa Rusije na Bijenalu u Veneciji.

Venecija Bijenale
foto: russian pavilion

Venecijansko bijenale je izrazilo solidarnost sa ruskim timom, ojcenjujući da je riječ o plemenitom i hrabrom potezu.

Organizatori Bijenala naveli su u saopštenju da podržavaju motivaciju ruskog tima da donese takvu odluku, koju dramatično oličava tragedija koja je zadesila cjelokupno stanovništvo Ukrajine.

“Bijenale ostaje mjesto umjetnosti i kulture gdje se ljudi sreću, i osuđuje sve koji koriste nasilje da bi spriječili dijalog i mir”, navedeno je u saopštenju.

Ranije već ukrajinski kustoski tim i umjetnik Pavlo Makov saopštili su da će vjerovatno propustiti 59. Bijenale u Veneciji, jer je nemoguće nastaviti pripreme za realizaciju projekta. Oni su ujedno pozvali globalnu umjetničku zajednicu na osudu ruske invazije i na solidarnost.

“Ako nastavimo da budemo pasivni posmatrači, izgubićemo sve”, poručili su posredstvom Instagrama kustosi ukrajinskog paviljona neposredno nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Makov je i potpisnik otvorenog pisma predstavnika ukrajinske kulturne i umjetničke scene koji traže da Rusiji bude onemogućeno učešće na svim međunarodnim izložbama, filmskim, pozorišnim i muzičkim festivalima.

Bonus video: