Benksijeva djela prodata u dobrotvorne svrhe

Platno „Uništeno ulje (helikopteri)“, koje prikazuje dva vojna helikoptera u niskom letu pastoralnom idilom, prodato je za 4,4 miliona britanskih funti

2061 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters/Tom Nicholson
Foto: Reuters/Tom Nicholson

Dva djela tajanstvenog britanskog umjetnika Benksija, koja su u vlasništvu pjevača Robija Vilijamsa prodata su za nekoliko miliona funti na aukciji u Londonu i novac će biti doniran britanskim zdravstvenim službama.

Platno „Uništeno ulje (helikopteri)“, koje prikazuje dva vojna helikoptera u niskom letu pastoralnom idilom, prodato je za 4,4 miliona britanskih funti.

Djelo koje je aukcijska kuća Sotbi opisala kao „antiratno“ bilo je izvorno procijenjeno na 2,5 miliona i 3,5 miliona funti.

Slika je podsjetnik na film iz 1979. godine o vijetnamskom ratu „Apokalipsa sada“, kada američki helikopteri napadaju neprijateljske položaje uz zvuke Riharda Vagnera.

U katalogu za aukciju, Sotbi je napisao da slika odražava Benksijevo protivljenje drugom ratu u Iraku, kada je dijelio nacrtane plakate na protestima u Londonu 2003.

Još jedan Benksi u vlasništvu pjevača, "Djevojčica s balonom", nacrtan bojom u spreju na metalu, prodat je za nešto više od 2,8 miliona funti, što je i bila njegova procijenjena vrijednost.

Benksi
foto: thetimes.co.uk

Vilijams je nabavio direktno od neuhvatljivog slikara grafita 2006. godine.

Slika je jedno od njegovih najpoznatijih djela, na kojoj se prikazuje mlada djevojka koja drži ruku ispruženu prema crvenoj lopti u obliku srca.

Benksi je izradio taj motiv u različitim verzijama i materijalima.

Djelimično izrezana verzija "Ljubav je u kanti" prodata je u Sotbiju u oktobru prošle godine za nevjerovatnih 18,58 miliona funti, što je rekord za tog britanskog umjetnika.

Umjetničko djelo kupljeno je tri godine ranije za djelić cijene, ali je njegova vrijednost porasla kada je na aukciji prošlo kroz rezač, skriven u okviru slike pred očima zapanjenih ljudi.

Bonus video: