Koncert "Kompozitorke iz sjenke"

Program sastavljen od djela solističke i kamerne muzike kompozitorki 20. i 21. vijeka, biće izveden večeras

969 pregleda 0 komentar(a)
Foto: promo
Foto: promo

Koncertni ciklus “Kompozitorke iz sjenke” koji pruža uvid u stvaralački potencijal domaćih i svjetskih autorki biće upriličen večeras u Podgorici, u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u 20 časova.

”U cilju afirmisanja ženskog muzičkog stvaralaštva, predstavićemo program koji se sastoji od djela solističke i kamerne muzike kompozitorki 20. i 21. vijeka, a među njima su: Sofija Gubajdulina (Muzičke igračke za klavir), Gražina Bacević (Gudački kvartet br. 3), kao i dvije crnogorske kompozitorke Nina Perović (Čobanine, lijepa đevojko za duvački kvintet i elektorniku i Bokeško kolo za duvački kvintet) i Slobodanka Bobana Dabović Đurić (Trag velikana II - Astor Pjacola za nestandardni sekstet)”, navodi se u saopštenju KIC-a.

Djela će izvoditi istaknuti crnogorski solisti i ansambali među kojima su pijanisti Bojan Martinović i Nataša Popović, violinisti Vujadin Krivokapić i Ana Rašović, violisti Misha Berkut i Ilijana Zvicer, violončelista Milan Ninković, kontrabasistkinja Ana Zvicer, klarinetista Petar Garić, flautistikinja Marija Đurđević Ilić i mnogi drugi.

Ulaznice su besplatne i mogu se preuzeti na biletarnici KIC-a.

Djelo crnogorske kompozitorke Nine Perović “Čobanine, lijepa đevojko” za duvački kvintet i elektorniku i “Bokeško kolo” za duvački kvintet nastale su kao porudžbina festivala Kotor Art u 2021.godini. “Čobanine, lijepa đevojko” obuhvata i primjenu elektronike čiji su semplovi napravljeni na osnovu zvučnih zapisa svih izvođača u ansamblu, kao i interpretacije originalne melodije pjesme u prirodnom ambijentu.

Djelo “Trag velikana br. 2: Omaž Astoru Pjacoli” crnogorske kompozitorke Slobodanke Bobane Dabović Đurić, pisana je za nestandardni sekstet, povodom sto godina od rođenja slavnog argentinskog kompozitora. Izgrađena je na motivu iz Pjacolinog Libertanga, u kombinaciji sa dodekafonijom. Dodekafonija predstavlja moderni kompozicioni postupak koji se sastoji u stalnoj i isključivoj upotrebi niza sastavljenog od 12 različitih tonova.

Bonus video: