„Nitram“ najbolji film, nagrada i za „Strahinju Banovića“

Žiri, čiji je predsjednik bio glumac Miloš Biković, priznao je da je posao bio „težak i izazovan zbog brojnih kvalitetnih ostvarenja koja su ove godine bila u selekciji“

1283 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Pedeseti FEST zatvoren je sinoć dodjelom nagrada, a najviše priznanja pripalo je filmu "Optužujem". Najbolji film je „Nitram“, a nagradu je dobio i "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića.

Žiri, čiji je predsjednik bio glumac Miloš Biković, priznao je da je posao bio „težak i izazovan zbog brojnih kvalitetnih ostvarenja koja su ove godine bila u selekciji“.

Nagrada „Fedeora“ za najbolji evropsko-mediteranski film pripala je filmu „Optužba“ Ivana Atala, kojim, kako je obrazložio žiri, „pokreće goruća pitanja o seksualnom zlostavljanju i iznosi ih na način da suočava sve sukobljene strane“, dok je priznanje „Milutin Čolić“ za najboljeg reditelja srpskog filma, nazvano po osnivaču FEST-a, kako je saopštila Dubravka Lakić, filmska kritičarka i članica žirija, jednoglasno otišlo u ruke Stefanu Arsenijeviću za film „Strahinja Banović“.

Arsenijević se, primajući nagradu, zahvalio i istakao da je "posebno emotivno kada dobijete nagradu u svom gradu, zemlji".

"A naročito je emotivno kada dobijete nagradu koja nosi ime osnivača FEST-a i to na jubilarnom izdanju festivala", poručio je Arsenijević, čiji je film prethodno ovjenčan najvećim priznanjima na festivalu u Karlovim Varima gdje je premijerno i prikazan.

Nagrada "Nebojša Đukelić" za najbolji film iz regiona, kako su naveli članovi žirija koje je predvodila Biljana Srbljanović, pripala je filmu "Mrak" Dušana Milića kao "besprekornoj studiji žanra, zasnovana na iskonskom ljudskom strahu od nepoznatog". Milić je primajući priznanje naglasio koliko mu je drago što je žiri prepoznao njegovo ostvarenje, dodavši da je sam Đukelić, kao vrsni filmski poznavalac, mnogo uticao na to da reditelj i sam zavoli film.

Posebno, specijalno priznanje u okviru selekcije "FEST fokus" dodijeljena je filmu "Heroji" Gorana Nikolića, jer "odiše hrabrom vizijom".

"Drago mi je što je autentičnost i beskompromisnost nisu i dalje zaboravljeni u ovoj zemlji. Ali, najveći uspjeh ovog filma biće ako samo jedna osoba nakon gledanja "Heroja" poželi da se bavi filmom", rekao je Nikolić na svečanosti.

A glavna nagrada u ovoj kategoriji otišla je ostvarenju "Svet posle nas", jer na "duhovit i iskren način uspijeva da uhvati duh generacije".

Tradicionalno su dodijeljene nagrade "Beogradski pobednik" i to u kategorijama - najbolji film, režija, scenario, najbolja ženska i muška uloga.

Miloš Biković, predsednik žirija Glavnog takmičarskog programa, u kome su još bili i Tamara Dragičević, Đerđi Raduli, Agriris Papadimitropulos i Toni Gojanović, istakao je da je veliko zadovoljstvo raditi kada imate mnogo više dobrih filmova koji su zaslužili nagrade nego samih nagrada.

FEST
foto: FEST

Posebno priznanje pripalo je filmu "Kućni pritvor".

Za Najbolji debi proglašena je Sonja Tarokić za film "Zbornica", a hrvatska rediteljka se u video poruci zahvalila, priznavši da je veoma iznenađena.

Najbolju mušku ulogu, prema mišljenju žirija, ostvario je Kejleb Landri Džouns u filmu "Nitram" Džastina Kurcela, a žensku Suzan Žuane za rolu u ostvarenju "Optužujem".

Priznanje za najbolji scenario otišlo je takođe za film "Optužujem", a nagrada za najbolju režiju pripala je Dini Dumi za ostvarenje "Sestre". Ona je primivši nagradu uz ogroman aplauz kazala kako je ovaj film nastao zahvaljujući FEST-u, jer je bio pre četiri godine dio programa "Fest Forward".

FEST
foto: JADRANKA ILIĆ / TANJUG

Za najbolji film proglašen je "Nitram" Džastina Kurcela, jer se, kako je obrazložio žiri, bavi suštinskim izazovima, nedostatkom komunikacije i ljubavi. Kurcel je u video poruci kazao da je počastvovan nagradom, "pogotovo što je u pitanju film na koji je veoma ponosan".

Počasni dobitnik "Beogradskog pobednika" je američki producent, scenarista i reditelj Din Devlin, koji uskoro u Srbiji počinje snimanje nove naučno-fantastične serije. Publika se podsjetila ovom prilikom u video-insertu njegovog bogatog opusa - ovaj Njujorčanin proslavio se saradnjom sa Rolandom Emerihom, sa kojim je napisao i producirao hitove "Univerzalni vojnik, "Dan nezavisnosti", "Godzila", a rediteljski debi bilo je ostvarenje "Geostorm" iz 2017. godine sa Džerardom Batlerom u glavnoj ulozi.

"Hvala vam. Kada su me obavestili o nagradi bio sam počastvovan, ali i iznenađen. Filmovi koje sam radio nisam pravio za kritiku i nagrade, već da zabavim publiku bar na sat-dva. Nagrade su dolazile od običnih ljudi. Kad sam ovdje radio film prije koju godinu, prišla mi je žena i upitala me da li sam ja Din Devlin. Možete li zamisiti koliko sam bio šokiran - da je neko mene u Beogradu prepoznao", rekao je Devlin.

Jubilarni FEST svečano je zatvoren koncertom filmske muzike Simfonijskog orkestra RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, koji je izvodio muziku iz čuvenih filmskih hitova kao što su "Ratovi zvijezda", "Indijana Džons", "Supermen", "Hari Poter" ... Sve ove kompozicije potpisao je jedan od najvećih kompozitora filmske muzike našeg doba - Džon Vilijams, koji je 8. februara proslavio 90. rođendan.

Tokom desetak dana Festa održano je 380 projekcija filmova, od čega devet premijera domaćih ostvarenja, a na festival je došlo 116 gostiju.

Bonus video: