Zafranović najavljuje dugoočekivani film o zločinima u Jasenovcu

Priča je podignuta na drugi nivo od prve verzije scenarija koji je nekada bio napisan, otkrio je reditelj Tanjugu

3731 pregleda 23 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Filmski reditelj Lordan Zafranović otkrio je da bi u junu trebalo da počne snimanje njegovog novog filma, prenosi Tanjug. U pitanju je film o zločinima u Jasenovcu koji je Zafranović decenijama najavljivao, ali isto tako i za koji decenijama nije imao podršku.

Iako radnog naziva "Deca Kozare", film će vjerovatno nositi naslov "Zadnji rez 42", a o čemu je ranije govorio za "Vijesti". Tada je istakao i da je brojka 42 značajna iz više razloga, između ostalog i jer radnja počinje 1942. godine, ali i jer od Avrama do Isusa Hrista postoje 42 generacije.

"Sve se poklopilo u tom magičnom broju", kazao je tada.

Reditelj je Tanjugu kazao da je film izmijenjen od prvobitne ideje koju je ranije imao, ali da vjeruje da će biti vrhunac njegovog stvaralaštva. Prvobitno, film je trebalo da bude snimljen prema scenariju Arsena Diklića, a priča je sada podignuta na veći nivo, kazao je Zafranović.

"Priča je podignuta na drugi nivo od prve verzije scenarija koji je nekada bio napisan. Taj film će biti prava oda zlu. Tema definitivno govori o tome. Za mene taj film predstavlja vrh mog stvaralaštva. E sad, da li ćemo ga izraditi na tom vrhunskom nivou, sve zavisi od toga kako ćemo ogromnu dramu uspeti da prenesemo na veliko platno”, istakao je reditelj Zafranović.

Nakon više pokušaja film je dobio podršku Filmskog centra Srbije 2020. godine u iznosu od 30 miliona dinara, na konkursu „Sufinansiranje proizvodnje domaćeg dugometražnog filma sa nacionalnom temom“.

Bonus video: