Slike paštrovskih umjetnika u Beogradu

Izložba se organizuje povodom 60 godina od osnivanja Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak”, a traje do 24. marta

1290 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba slika “Umjetnici iz Paštrovića Beogradu” biće otvorena danas u Biblioteci grada Beograda, u 18 časova, a povodom 60 godina od osnivanja Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak”. Izložba je dio tradicionalne manifestacije “Ljubišini dani” kojom se ove godine obilježava 200 godina od rođenja Stefana Mitrova Ljubiše, a biće otvorena do 24 marta 2022. godine.

Program je podijeljen u dva segmenta, a prvi podrazumijeva naučni skup o djelu Stefana Mitrova Ljubiše i otvaranje izložbe paštrovskih slikara.

”Prvi dio programa će otvoriti čelista Dušan Stojanović sa violistkinjom Ivanom Gladović Erčić, koji će na otvaranju skupa između predavanja izvesti muzičke numere kompozitora Branka Zenovića inspirisane paštrovskim melosom”, najavljeno je u saopštenju.

Predavanja na književnom skupu održaće: akademik Radomir V. Ivanović, dr Mila Medigović Stefanović, dr Zoran Živković i dr Ana M. Zečević. Nakon toga slijedi i otvaranje izložbe četiri paštrovska umjetnika: Sava Pavlovića sa akvarelima iz ciklusa “Maslina u mom oku”, ulja na platnu Veljka Buća Mitrovića, ulja na platnu Nika Kalađurđevića i mozaici Jovana Pake Kentere. Svaki od pomenutih umjetnika izložiće po pet svojih radova.

Drugi dio programa počinje programom koji su pripremili članovi Etno ansambla “Kult”, koji će izvesti dvije paštrovske pjesme, kao i po jednu budvansku i grbaljsku, a koje su zabilježili Franjo Kuhač i etnomuzikolog dr Zlata Marjanović. Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti mr Lucija Đurašković koja je i direktorica JU “Muzeji i galerijie Budve”.

Izložba se realizuje u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda i Javnom ustanovom “Muzeji i galerije Budve.

Bonus video: