Digitalizuju fond Zavičajne zbirke

Dio materijala iz biblioteke Tivat postaće dio rezultata stotina hiljada pretraga

358 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Logo
Foto: Logo

Javna ustanova Gradska biblioteka Tivat započela je digitalizaciju Zavičajne zbirke svog fonda, u saradnji sa partnerskim ustanovama, Gradskom bibliotekom i čitaonicom Kotor i Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“ iz Beograda.

Tako su sada dvije knjige i jedan časopis iz tivatske biblioteke postali dio najveće pretražive digitalne biblioteke u regionu, na adresi pretraživa.rs.

Na ovaj način dio materijala iz biblioteke Tivat postaće dio rezultata stotina hiljada pretraga koje svakog mjeseca obavlja više od 4.000 posjetilaca ovog centralnog mjesta digitalizovanog kulturnog nasljeđa regiona.

Vršiteljka dužnosti direktorice JU Gradska biblioteka Tivat, Vesna Barbić, najavila je i naredne korake digitalizacije fonda Zavičajne zbirke.

„Za Dan biblioteke u saradnji sa našim partnerima iz Kotora i Beograda pripremamo poseban portal „Tivat u svjetlu istorijske štampe“ na kojem će biti dostupan veliki broj članaka istorijske štampe Srbije, Crne Gore i drugih zemalja regiona, koji se odnose na grad Tivat i njegovo kulturno nasljeđe. Takođe se nadamo i učešću u zajedničkom projektu sa partnerskim ustanovama, koji bi omogućio da se proširi obim digitalizovanih materijala, kao i da se digitalizovano kulturno nasljeđe učini dostupnim posjetiocima u fizičkom prostoru biblioteke”, kazala je Barbić i poručila da su do sada digitalizovana izdanja, dostupna na sajtu biblioteke na adresi www.bibliotekativat.me.

Bonus video: