Žene - svjetlost života

Trivo Zolak se decenijama bavi istraživanjem rodne (ne)ravnopravnosti žena u Crnoj Gori sa ciljem da pokaže da žene zaslužuju bolji položaj u društvu i porodici

2290 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Trivo Zolak za sebe kaže da je prvoborac za rodnu ravnopravnost. I to ne bez razloga. Decenijama se bavi istraživanjem rodne (ne)ravnopravnosti žena u Crnoj Gori sa jednim jedinim ciljem - pokazati da žene zaslužuju bolji položaj u društvu, porodici, da su emotivnije, intuitivnije, ali i intelektualno nadmoćnije od muškaraca, da im je potrebna stvarna, a ne proklamovana jednakost.

U Nikšiću je, u organizaciji JU Narodna biblioteka “Njegoš”, a u saradnji sa Opštinom Nikšić, predstavljena njegova knjiga “Žene - svjetlost života”, peto djelo iz edicije “Čudesna moć žene”. Do sada su publikovane priče o 216 zanimljivih i uspješnih žena iz Crne Gore, a u posljednoj je predstavljeno njih 38 koje, kako je kazao autor, “pišu svoje uspješne priče da bi i druge kada pročitaju mogle tako nešto”.

Kako je tokom razgovora, koji je sa njim vodila Rada Draganić, kazao Švedska je najbolji primjer kako izgleda živjeti u zemlji u “kojoj vladaju žene”.

“One su na svim važnim položajima. Zato je tamo najbolji standard života, zato tamo nema nasilja nad ženama…Sad, kad znamo da u mozgu svake žene postoji 15 odsto više aktivnih moždanih ćelija nego kod muškaraca, sami možete pretpostaviti šta može učiniti toliko milijardi radnika više na svakom ljudskom zadatku”, kazao je Zolak koji je prvu knjigu iz edicije “Čudesna moć žene” objavio 1999. godine.

Smatra da ženi ne treba ukazivati samo poštovanje, već da “zajedno sa njom treba sve poslove da dijele svi članovi porodice, shodno svom uzrastu i moći, da joj olakšaju teret i omoguće kvalitetniji život”.

“Potrebna je međusobna saradnja kako bismo ostvarili zajednički cilj. To je nezaustavljiv proces, jer su već svi konačno shvatili da muškarci vjekovima i milenijumima iskorištavaju žene i vladaju”, istakao je Zolak koji knjigama o uspješnim i zanimljivim ženama ne namjerava, kako je kazao, da napiše naučnu studiju o ženama, već da one budu “pokretački i reformatorski medij za novi pogled na ženu i za bolji život ženskoga roda u Crnoj Gori”.

U svojim studijama Zolak nameće tri “čuda”: prirodu, ženu i Crnu Goru. Knjige su mu, kako je istakao, otvorile pogled u svijet, dok su putovanja, žene i vino obogatile život.

“Shvatio sam da je bogatstvo u znanju i ljubavi. Bez istraživanja, bez putovanja, čovjek ne može obogatiti svoj život, ne može saznati mnogo o životu. U jednom od 25 knjiga, koliko sam ih napisao, zapisao sam da čovjek ima tako kratak život da ne stigne ni dva odsto onoga što bi želio da uradi. Zato treba birati, uraditi selekciju šta želiš i kako to da uradiš na najbolji način, sa najmanje troška i da ne povrijediš nikoga”.

Zolak je završio Mašinski fakultet u Sarajevu, a magistrirao u Beogradu. Kao autor potpisuje više od trideset naučnih i stručnih radova, oko 1.500 članaka u raznim jugoslovenskim listovima i časopisima, 25 među kojima je i jedinstveni putopis “Praznog džepa oko svijeta”, kada je od 1976. do 1981. godine, u četiri etape, bez novca, voznih karata, zdravstvenog osiguranja i viza, proputovao 81 državu i vršio istraživanja gostoprimstva i turizma.

Osnivač je Turističkog društva u Brčkom, Ferijalnog društva u Kjuču, prvog Jugoslovenskog turističkog kluba Adriatic u Kotoru, Adriatic kluba Montenegro u Baru i Udruženja za transfer znanja, ideja i iskustava - Moć znanja.

Predstavljanje Zolakove knjige je treći događaj iz programa “Riječ o ženi”, koji je Biblioteka “Njegoš” organizovala povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena. Prethodno je održano poetsko veče “Glas nikšićkih pjesnikinja”, kao i tribina “Položaj žena sa invaliditetom”. Cilj programa “Riječ o ženi” je podizanja svijesti o važnom statusu žene, o ženama iz višestruko diskriminisanih grupa, o problemima različitih kulturnih tradicija, o emancipaciji, te o kulturi ljudskih prava.

Bonus video: