Petnaesti Beldocs sa više od 100 dokumentaraca

Među filmovima 15. Beldocsa najavljeni su “JFK Revisited: Through The Looking Glass” u režiji Olivera Stouna, koji prati istragu ubistva američkog predsjednika Džona Kenedija i iznosi mnoga dokumenta i svjedočanstva koja potvrđuju da iza tog atentata stoji američka obavještajna služba CIA

1685 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beldocs
Foto: Beldocs

Jubilarni, 15. Beldocs festival dokumentarnog filma u Beogradu, jedan od vodećih te vrste u regionu, premijerno će prikazati od 11. do 18. maja više od sto dokumentaraca, koji zbližavaju ljude, produbljuju i otkrivaju današnjicu, zalažu se za promjene i inspirišući ljude da djeluju.

Među filmovima 15. Beldocsa najavljeni su “JFK Revisited: Through The Looking Glass” u režiji Olivera Stouna, koji prati istragu ubistva američkog predsjednika Džona Kenedija i iznosi mnoga dokumenta i svjedočanstva koja potvrđuju da iza tog atentata stoji američka obavještajna služba CIA.

JFK
foto: Beldocs

Organizatori su istakli i filmove “Babi Jar. Kontekst” (Babi Yar. Context)” i “Gospodin Landsbergis” (Mr. Landsbergis) ukrajinskog reditelja Sergeja Loznice. “Babi Jar. Kontekst” prati nacistički masakr 30.000 Jevreja tokom samo tri dana septembra 1941. godine, a “Mr. Landsbergis” je film o “pjevajućoj revoluciji” u Litvaniji na putu ka nezavisnosti od Sovjetskog Saveza, kao i o njenom glavnom protagonisti Vitautasu Landsbergisu.

Najavljen je i film “Zidovi puni snova” (Dreaming Walls), u režiji Ameli van Elmt i Maje Diverdije, koji prikazuje završetak dugog luksuznog renoviranja legendarnog hotela “Čelsi”, čuvene oaze kontrakulture 60-ih godina 20. vijeka - raja za poznate umjetnike i intelektualce, kao što su bile Peti Smit, Dženis Džoplin i zvijezde Vorholove fabrike.

Prema navodima organizatora, 15. Beldocs posebno će biti posvećen mladoj publici.

“Ove godine želimo posebno da privučemo novu publiku, jer znamo da uzbuđenje i strast ka smjelim, autentičnim i kreativnim filmovima koje dijelimo, može da bude inspirativno za mnoge ljude. Imajući u vidu da je, žanrovski gledano, dokumentarni film jedan od najbrže rastućih i u produkcionom smislu, ali i u pogledu sve veće popularnosti, sigurni smo da ćemo ponuditi jedinstveno festivalsko iskustvo”, izjavila je direktorka Beldocsa Mara Prohaska Marković.

Umjetnički direktor Beldocsa Marko Grba Singh, i sam nagrađivani reditelj, istakao je da je taj festival posvećen pronalaženju najboljih aktuelnih filmova, novim medijima i tehnologijama, upoznavanju sa vrhunskim autorima, umrežavanju filmskih stručnjaka i razvoju novih filmova.

“Želimo da, razvijanjem novih filmskih stvaralaca i autorskih izraza, utičemo na budućnost i da napravimo razliku u našem društvu. Radujemo se predstojećem jubilarnom Beldocs festivalu, koji je jedinstvena prilika da se premijerno u našoj zemlji pogledaju najbolji dokumentarci iz cijelog svijeta”, izjavio je on povodom 15. Beldocsa, čiji se program sastoji od 12 cjelina.

Među novinama Beldocsa je regionalna platforma Beldocs + za gledanje filmova, na kojoj su dostupni dokumentarni filmovi sa ranijih izdanja. VoD platforma Beldocs + lansirana je radi unapređenja dostupnosti vrhunskih dokumentarnih filmova što većem broju gledalaca, a dostupna je u Srbiji i ostalim zemaljama Zapadnog Balkana putem festivalskog sajta beldocs.rs.

U okviru industri aktivnosti, najavljeni su program Beldocs in Progress, radionica i pitch, Beldocs Kids&Youth, radionica za razvoj projekata namijenjenih mladima, kao i XR akademija, trodnevna radionica za razvoj projekata iz 13 zemalja, nakon kojih će biti dodijeljene novčane nagrade za razvoj budućih filmova i organizovani sastanci s predstavnicima fondova, televizija, VoD platformi, kompanija prodaje prava i producentskih kuća. Poziv za prijave projekata otvoren je do 15. marta.

Osnovan 2008. godine, Beldocs organizuje više od sto premijernih projekcija svake godine, koje prikazije na više lokacija.

Festival dodeljuje šest nagrada u četiri takmičarska programa, a osim filmskih projekcija, organizuje i niz panela i masterklas predavanja. U okviru industri aktivnosti, dodjeljuje novčane nagrade za razvoj budućih filmova.

Prošle godine, na 14. Beldocsu, film “Pejzaži otpora” rediteljke Marte Popivode o sjećanju jedne od prvih partizanki u Jugoslaviji na borbu protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu proglašen je najboljim u domaćoj konkurenciji, dok je u internacionalnoj selekciji pobijedio antiratni film “Ova kiša će zauvijek padati” Aline Gorlove.

Beldocs svake godine okupi više od 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi podržava rad Beldocsa, koji je od 2017. godine partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema i član je Evropske dokumentarne mreže.

Festival će biti održan uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa, odnosno potprogram Media.

Bonus video: