Izložba u čast slikara koji je “pobijedio” Pikasa i Dalija

Sjutra u 14 časova, na Trgu slobode u Nikšiću, biće otvorena izložba reprodukcija slika iz Legata Petra Lubarde iz Beograda pod nazivom “Osam slika osam priča”

4356 pregleda 2 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Svetlana Mandić
Sa otvaranja izložbe, Foto: Svetlana Mandić

Izložba radova učenika nikšićke gimnazije “Stojan Cerović”, posvećena djelu poznatog crnogorskog slikara Petra Lubarde, otvorena je u foajeu u Nikšićkog pozorišta u sklopu kulturno-umjetničke manifestacije “Dani Petra Lubarde”. Jedan od najvećih evropskih slikara 20. vijeka svoju prvu izložbu pejzaža i portreta imao je u junu 1925. godine u zborici Gimnazije, pa je nekako i za očekivati bilo da učenici škole koja je iznjedrila mnoge velikane otvore manifestaciju posvećenu umjetniku koji je na bijenalu u Sao Paolu, gdje su bili izloženi i radovi Dalija, Mura, Pikasa, jednoglasno pobijedio.

”Mi ovom izložbom podražavamo i onu prvu izložbu koju je Lubarda imao u zbornici nikšićke Gimnazije, a koja je pokazala da onda kada svojim talentima date šansu oni mogu da prokrče put i do najvećih vrhova svjetske umjetnosti, kao što je to Petar Lubarda uradio. A kada dospijete na te vrhove vi ne možete ostati tako što ćete zaboraviti iz koje tradicije ste potekli, iz kog ste naroda iznikli, već upravo tako što ćete i tu tradiciju iz koje dolazite i narod iz koga potičete ugraditi u ono što je vaše djelo, a Petar Lubarda je to uradio”, kazao je, otvarajući izložbu, predsjednik Opštine, Marko Kovačević.

Sa otvaranja
Sa otvaranjafoto: Svetlana Mandić

Uvjeren je i da će neko od nikšićkih gimnazijalaca izložbom “Lubardi u čast” prokrčiti put ka vrhovima svjetske umjetnosti i da na tim vrhovima na koje dospiju neće zaboraviti ko su i odakle su.

Goran Vujković, gimnazijalac koji je vodio program, podsjetio je da je ustanova uvijek bila svjetionik znanja, ali i “čudesna kreativna radionica umjetničkih sadržaja” i velikih umjetnika, a među njima su Petar Lubarda, Vojo Stanić, Rajko Todorović, Ilija i Miloš Šobajić.

Dio postavke
Dio postavkefoto: Svetlana Mandić

”On nas uči da smisao neba, svojim unutarnjim bićem, možemo shvatiti čak i ako ne otvorimo prozor. Najbolja djela naslikao je po raznim svojim ateljeima, zatvarajući spoljašnje, a širom otvarajući unutrašnje oko, svoju imaginaciju i svoju izuzetnu osjećajnost i osjetljivost za detalj i za cjelinu”, kazao je Vujković i dodao da je Lubarda, “naš najdublji iskorak u svijet boje”, uvijek prisutan u Nikšiću.

”Budući da je, za učenike naše Gimnazije, koju je i sam pohađao i u kojoj je postavio svoje umjetničke početke, Petar Lubarda veliki uzor i umjetnička inspiracija, to smo i izložbu njihovih slika, najviše pejzaža, posvetili ovom umjetniku, njihovom genijalnom prethodniku iz gimnazijskih đačkih klupa. On je i odličan primjer, za mlade ljude, koliko se do visoke umjetnosti mora rasti, sazrijevati. I što budu više radili na unutarnjem razvoju, sve oko njih će im biti bliže i razumljivije, a njihov izraz bogatiji i originalniji”, navela je Vera Knežević, istoričarka umjetnosti i profesorica likovne kulture u nikšićkoj Gimnaziji.

foto: Svetlana Mandić

Na izložbi, koja je posvećena “pjesniku epske dramatike”, kako ga je nazivao Zoran Markuš, genijalnom slikaru koji je “ostavio djelo za snove i za antologiju, za obimne ispire i usamljene šetače”, kako je zapisao Mića Popović, predstavljeno je 37 radova, a u programu su učestvovali učenici Gimnazije i Srednje muzičke škole “Dara Čokorilo”. Izložbu su organizovali Gimnazija “Stojan Cerović” i JU Muzeji i galerije.

Sjutra će u 14 časova, na Trgu slobode, biti otvorena izložba reprodukcija slika iz Legata Petra Lubarde iz Beograda pod nazivom “Osam slika osam priča”. Izložbu će otvoriti prof. dr Fadilj Eminović, član gradskog vijeća grada Beograda, zadužen za kulturu. Osim njega, izložbi će prisustvovati i Andrija Bojanić, pomoćnik sekretara za kulturu grada Beograda, kao i direktor i kustos Kuće legata, Filip Brusić Reno i Dina Pavić.

Bonus video: