Film o potencijalu za pobunu

Nedavno je završeno snimanje filma “Prvi maj”, u koprodukciji Crne Gore, Srbije, Bugarske, Hrvatske, Grčke i Rumunije

1292 pregleda 1 komentar(a)
Momo Pićurić u filmu Mladena Đorđevića, Foto: Filmski centar Crne Gore
Momo Pićurić u filmu Mladena Đorđevića, Foto: Filmski centar Crne Gore

Završeno je snimanje filma “Prvi maj” scenariste i reditelja iz Srbije Mladena Đorđevića, prenosi Filmski centar Srbije. “Prvi maj” je koprodukcija Srbije, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Rumunije i Crne Gore, pa je tako i Filmski centar Crne Gore podržao film.

Film govori o “potencijalu za pobunu u ljudima” kroz priču o grupi radnika nedavno zatvorene fabrike. U opisu filma se navodi da radnici, u borbi za lično dostojanstvo, pribjegavaju natprirodnom.

Glavne uloge tumače: Tamara Krcunović, Leon Lučev, crnogorski glumac Momo Pićurić i glumica Lidija Kordić, kao i Ivan Đorđević, Mirsad Tuka, Szilvia Kriszan, Tomislav Trifunović, Olivera Viktorović i Stefan Sterev.

Iz Filmskog centra Crne Gore ranije su saopštili da su zapažene uloge u ovom ostvarenju dobili i mladi crnogorski glumci Jelena Đukić i Omar Bajramspahić, ali i da je kao pomoćnik režije angažovan Đorđe Vojvodić.

Pored Đorđevića, autorsku ekipu čine i direktor fotografije Dušan Grubin, montažer Lazar Predojev, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Jelena Đorđević, masker Evi Zafir i snimatelj zvuka Momčil Božkov, a producenti su Milan Stojanović (Sense Production), Mladen Đorđević (Banda), Martička Božilova (Agitprop), Ankica Jurić Tilić (Kinorama), Maria Drandaki (Homemade Films), Anamaria Antoci (Tangaj Production) i crnogorski filmski stvaralac Ivan Marinović ispred producentske kuće “Adriatic Western”.

Projekat “Prvi maj”, pored Filmskog centra Srbije, podržali su i Filmski centar Crne Gore, Bugarski nacionalni filmski centar, Hrvatski audiovizuelni centar, Grčki filmski centar i panevropski fond Euriumaž. Film finansira i grčka televizija ERT.

Bonus video: