Kinoteka “Prevarom” obilježava Dan frankofonije

Projekcija filma biće upriličena večeras u sali “Gojko Kastratović”, a ulaz je slobodan

1814 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poster
Foto: Poster

Međunarodni Dan frankofonije, 20. mart, obilježava se u mnogim zemljama širom svijeta u okviru martovske “Sedmice frankofonije”. Ta manifestacija predstavlja važan događaj i u Crnoj Gori, a godinama unazad različitim programima se predstavlja i otkriva francuska kultura i promoviše francuski jezik u svoj njegovoj raznolikosti.

To je i povod da Crnogorska kinoteka prikaže francuski film “Prevara” (Tromperie), čija je projekcija najavljena za večeras u sali Kinoteke “Gojko Kastratović”, a ulaz je slobodan.

Ova drama je zasnovana na romanu Filipa Rota i prikazana je na brojnim značajnim festivalima, kao što je Kanski festival, a nedavno i na jubilarnom 50. FEST-u u Beogradu. Režiju filma potpisuje Arno Desplešen (Arnaud Desplechin) koji je i koscenarista zajedno sa Žuli Per (Julie Peyr).

”Filip je poznati američki pisac koji živi u egzilu u Londonu. Ljubavnica ga redovno posjećuje u njegovoj kancelariji, utočištu za dvoje ljubavnika. Tu vode ljubav, svađaju se, mire i pričaju satima o ženama koje obilježavaju njegov život, o seksu, antisemitizmu, književnosti i o tome kako ostati vjeran sebi”, navodi se u sinopsisu filma.

Uloge tumače: Denis Podalides (Denis Podalydès), Lea Sedu (Léa Seydoux), Emanuel Devos (Emmanuelle Devos), Anuk Granber (Anouk Grinberg), Miglen Mirčev (Miglen Mirtchev), Madalina Konstantin (Madalina Constantin), Rebeka Mardr (Rebecca Marder), Jan Turjak (Ian Turiak), Genadi Foman (Gennadiy Fomin), Matej Hofman (Matej Hofman).

Međunarodna organizacija frankofonije “La Francophonie” osnovana je 1970. godine i okuplja 88 zemalja, a posvećena je promociji francuskog jezika i uspostavljanju političke, obrazovne, ekonomske i kulturne saradnje među članicama.

Bonus video: