Nema valjanih dokaza da je Anu Frank izdao notar

Holandska izdavačka kuća Ambo Anthos izvinila se svima koje je knjiga ‘The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case Investigation‘ mogla da uvrijedi

5306 pregleda 2 komentar(a)
Dnevnik Ane Frank, Anne Frank Centre, Berlin, Foto: SOEREN STACHE/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP
Dnevnik Ane Frank, Anne Frank Centre, Berlin, Foto: SOEREN STACHE/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Holandska izdavačka kuća Ambo Anthos izvinila se svima koje je knjiga ‘The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case Investigation‘ mogla da uvrijedi.

Holandski izdavač povukao je knjigu Rozmeri Salivan "The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case Investigation" koja je tvrdila da je otkrila ko je mogao da izda Anu Frank jer su njeni zaključci diskreditovani, javlja BBC.

Kako prenosi "Gardijan", holandski filmadžija This Bajen i novinar Piter van Tvisk udružili su snage sa penzionisanim agentom FBI Vinsom Pankokom. Okupili su tim koji se sastojao od kriminologa, psihologa, arhivista, forenzičkih naučnika i drugih stručnjaka s ciljem pronalaženja novih osumnjičenih za izdaju Ane Frank.

Rezultati istrage predstavljeni su u spornoj knjizi.

Njihova istraga, kažu, upućuje na to da je Anino hapšenje uzrokovao Jevrej, notar Arnold van den Berg. Spekulisalo se da je Anu izdao kako bi vlastitu porodicu zaštitio od koncentracionih logora.

Otkad je objavljena, knjiga je naišla na brojne kritike. Protiv knjige su se pobunile razne jevrejske grupe i istoričari.

Istoričari i drugi stručnjaci specijalizovani za Drugi svjetski rat tvrdili su da je navedena istraga amaterska i da ne drži vodu. Stručnjaci tvrde da "nema ozbiljnih dokaza koji bi potkrijepili tako ozbiljne optužbe".

Izdavačka kuća Ambo Anthos knjigu je povukla i izvinila svima koje je mogla da uvrijedi, a unuka prozvanog van den Berga pozvala je HarperCollins da odustane od engleskog izdanja.

"Ovim se iskorištava priča Ane Frank, falsifikuje istorija i doprinosi velikoj nepravdi", rekla je.

Ana Frank
foto: wikimedia.org

Istraživači koji stoje iza ove teorije o izdaji Ane Frank tvrde da je riječ samo o teoriji, ništa više.

Nedostatak dokaza nije jedina zamjerka knjizi. "Gardijan" iznosi da je autorka čak dvije trećine knjige potrošila na priču o smrti Anine porodice i objavljivanju njenog dnevnika. Ni dio knjige posvećen potencijalnim izdajnicima nije naišao na odobravanje jer, kažu, obiluje već poznatim informacijama.

Među osumljičenima se spominju Job Jansen, čija je supruga radila za Ota Franka. Job je navodno bio uvjeren da ga je supruga varala s Frankom. Pod sumnjom je i pristalica nacista Neli Voskuijl, čija je sestra pomagala Aninoj porodici. Spominje se i zloglasna Ana van Dijk koja je u saradnji s Nijemcima postavljala zamke Jevrejima. Najvjerojatnijim osumnjičenim smatraju van den Berga, ali istoričari ne smatraju da su optužbe potkrijepljene konkretnim dokazima.

Kao pozitivnu stranu knjige "Gardijan" ističe dobar opis života u okupiranom Amsterdamu.

Bonus video: