Moć i širina umjetnosti: „Između redova”

Akademske slikarke Bojana Popović iz Crne Gore i Kristijana de Silva iz Portugala predstaviće svoja djela u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović”

2326 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Between the lines”, odnosno “Između redova”, zajednički projekat mladih akademskih slikarki Kristijane de Silva iz Portugala i Bojane Popović iz Crne Gore biće otvorena večeras u Budvi, u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović” u 19 časova. Postavku će zvanično otvoriti istoričarka umjetnosti Jelena Đakonović.

Saradnja dviju umjetnica počela je u Lisabonu, što je i rezultiralo ovom postavkom koja ima za cilj objedinjavanje i spoj različitih individualnih percepcija koje čine jednu skladnu cjelinu i otkrivaju individualnu snagu, zapisala je Đakonović u propratnom katalogu izložbe.

”Bojana Popović i Kristina de Silva potvrđuju da su u pitanju umjetnice izrazitih stvaralačkih individualnosti, pristup umjetnosti individualan i različit, ali objedinjujući u ideji da univerzalni duh ni ne postoji drugačije nego kao individualni duh. Ova izložba nam pokazuje moć i širinu umjetnosti, slobodu kojom se izražava, mogućnosti kojima raspolaže. Jedino umjetnost ima tu privilegiju da obuhvati svijet po sopstvenom nahođenju, da obriše granice racionalnog i objektivnog a da i dalje stoji ispravna i istinita”, navodi Đakonović.

Ona je istakla i da saradnja ovog tipa daje motivaciju, snagu, podstrek i podršku samim umjetnicama, ali se ta energija prenosi i na posmatrača. Čini se, dodala je, da se sa lakoćom prevazilazi i možda jedna generalna problematika vezana upravo za ovakav tip izložbe - izložbe gdje su predstavljeni radovi dva umjetnika. Ona je objasnila da se izložbe “u duetu” razlikuju od individualnih, odnosno samostalnih, ali i od grupnih postavki.

”Izložba koju čine radovi dva umjetnika treba da nam predstavi i fokusira se istovremeno na tenziju i komunikaciju među umjetnicima i na tu jednu kontradiktornost, odnosno na ono što ih povezuje i razdvaja, istovremeno upućujući posmatrača na ono što je esencijalno i objedinjavajuće”, objašnjava ona.

Đakonović dalje otkriva šta publika može očekivati od radova kojima se autorke predstavljaju.

”Na crtežima Bojane Popović uočavamo pojavni svijet koji je apstrahovan i dezintegrisan, u sekvencama se javlja skoro pa uobličen, čini nam se da ga prepoznajemo da bi ponovo u sljedećem trenutku nestao, ostavljajući utisak da je sve samo i bilo priviđenje i da ga zapravo nikada i nije bilo. Utisak koji nas obuzima na samom kraju jeste da to što radi, nije predstava stvarnosti već njegova misaona i duhovna projekcija, da apstrahovanje i dezintegracija stvarnosti, predmeta i predmetnog svijeta ima za cilj upravo slobodu, oslobađanje od svega što bi trebalo, moralo, od svega uobičajenog, od svega što je rutinsko, od svega što je navika, oslobađanje od naših očekivanja i pretpostavki. Navodi nas da prihvatimo novo i neočekivano, bez predubjeđenja o onome što bi moralo ili trebalo biti. Svoj imaginarni svijet Bojana nam približava kroz jedan linijski splet koji djeluje kao nered ograničenih perspektiva i nepravilnosti fragmenata koji se sasvim neočekivano u momentima uobličava. Demistifikacija objekta je nepotrebna, mnoga umjetnička djela ostaju tajna, mogli bismo reći da je to i cilj sam po sebi”, zapisala je ona o radu Bojane Popović.

”Kristijana de Silva se sa svojim crtežima potvrđuje kao vješt portretista, koji ne oponaša viđeno nego traga za formom i suštinom svog doživljaja i uspijeva da sa minimalnim sredstvima dostigne maksimum izražajnosti. Ideja ovdje stoji ispred materije, deformisanje realnog radi pravilnosti višeg reda, potvrđujući samu suštinu umjetnosti. Njeni radovi nisu određeni kroz mjesto, vrijeme i prostor, njena figuracija je istovremeno i apstrakcija. Utisak je da ideja ima prevlast nad motivom. Njen crtež je eksperiment koji otkriva smjelost autora da dođe do adekvatnog i sasvim ličnog slikarskog izraza za svoje viđenje pojavnog svijeta”, piše Đakonović o Portugalki.

Kristijana da Silva je rođena 1992. godine u Portu. Osnovne studije na Akademiji likovnih umetnosti u Portu završila je 2017. godine. Magistrirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Lisabonu 2021. Bojana Popović je rođena 1990. na Cetinju. Osnovne i specijalističke studije slikarstva je završila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Studijski je boravila na ETSU, Tenesi, SAD i Belas Artes, Lisabon, Portugalija. Trenutno pohađa magistarske studije slikarstva na ALUO, Ljubljana, Slovenija.

Bonus video: