Vukosavu Delibašiću niška gradska književna nagrada

U širem izboru za nagradu “Slaviša Nikolin Živković” našlo se 15 autora proze, poezije i drame, od ukupno 117 prispjelih

1686 pregleda 74 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Poster
Foto: Poster

Žiri za dodjelu gradske književne nagrade “Slaviša Nikolin Živković”, u sastavu prof. dr Ivan Cvetanović, prof. dr Velimir Ilić i Goran Živković, donio je jednoglasnu odluku da nagradi rukopis romana “Povratak iz pakla” Vukosava Delibašića iz Nikšića, saopšteno je iz Društva književnika i književnih prevodilaca Niša. Nagrada se sastoji od povelje i objavljivanja knjige laureata.

Kako stoji u obrazloženju žirija, Delibašić iz neutralne perspektive trećeg lica prikazuje sliku “jedne ljudske sudbine u kontekstu posleratnog doba i golootočkog stradanja, sugestivnim pripovijedanjem o preživljenim traumama i suočavanju sa posljedicama pri pokušajima povratka u novo i bolje društvo”.

”Usmjeravajući pažnju na najintimnije porodične odnose, ‘prečešljavanjem ogoljene prošlosti’ u formi dijaloškog pripovijedanja, koje poprima ispovijedni karakter, najprije se prikazuje ponovno uspostavljanje supružničkog povjerenja, ne bi li se, posredstvom lajtmotiva bračne odanosti, časti, savjesti i ljudskog dostojanstva sa jedne, kao i prevrtljivosti i izdaje sa druge strane, rasvijetlila i tema apsurdizma jednog vremena i ideologije sa svim surovim mehanizmima promene mišljenja i ideala, kako u golootočkom zatočeništvu, tako i u uslovima formalne slobode svakodnevnog života, koju narušavaju neprestani pritisci, ucjene i ostali oblici psihološke torture”, naveo je tročlani žiri.

Prema njihovom mišljenju kao osnovne tematske okosnice rukopisa Delibašićevog romana izdvajaju se provjeren metod resocijalizacije i tradicionalno iscjeljujući efekat priče i pričanja, suočavanje sa traumama i pokušajima razrješenja konflikata na temeljima, i u okvirima, zdravih porodičnih odnosa, “koji se među određenim brojem veoma kvalitetnih rukopisa izdvojio upravo tim suptilnim načinom ukrštanja intimnog i duboko ličnog sa surovom realnošću, tradicionalnim, ali efektnim i stilski izuzetno vještim pripovijedanjem”.

U širem izboru za nagradu našlo se 15 autora proze, poezije i drama, od ukupno 117 prispjelih. Ime laureata Društvo tradicionalno saopštava 3. aprila, na dan rođenja kultnog niškog pisca po kojem nagrada nosi ime.

Kako je Delibašić kazao “Vijestima”, sasvim slučajno je naišao na konkurs i poslao rukopis.

”Da ne budem skroman, znao sam da je rukopis dobar, ali da ću baš osvojiti prvo mjesto nijesam. Skoro sam već bio i zaboravio na njega, kada sam prije 20 dana obaviješten da je rukopis ušao u širi izbor, među 15. Tada sam počeo da se nadam da postoji šansa. Kada su mi prije nedjelju dana javili da je uvršten u uži izbor među pet rukopisa, moram priznati da sam imao neki predosjećaj da je nagrada tu”, iskren je Delibašić i dodaje da je nagrada veliki podsticaj za dalji rad.

Gradsku književnu nagradu “Slaviša Nikolin Živković” dodjeljuju grad Niš i Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša u saradnji sa Niškim kulturnim centrom. Nagrada se dodjeljuje za najbolji neobjavljeni književni rukopis napisan na srpskom jeziku.

Delibašić je objavio roman “U vrtlogu vremena”, knjigu haiku poezije pod naslovom “U momentu”, a za štampu ima pripremljene još dvije knjige: priča “Ukus kamena” i pozije “Trag”. Član je Udruženja književnika “Umetnički horizonti” iz Kragujevca i Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” iz Bara.

Bonus video: