Istorijska fikcija na fotografijama

Izložba "Nazalija" Anike Lomić i Vladislava Andrejevića iz Beograda, biće otvorena sjutra u Podgorici, u galeriji "F64"

2370 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Bazirana na stvarnim ličnostima i podacima iz perioda oko 1500. godine nove ere, izložba fotografija "Nazalija" autora Anike Lomić i Vladislava Andrejevića iz Beograda, biće otvorena sjutra u Podgorici, u fotografskoj galeriji "F64" u Ulici Đoka Miraševića 61, u 19 časova.

"Nazalija" je istorijska fikcija koju prate živopisne i jedinstvene fotografije Vladislava Andrejevića koje nam pomažu da razvijemo utisak o ovom mističnom narodu po ideji Anike Lomić, navodi se u najavi izložbe.

"Bazirano na stvarnim ličnostima i podacima iz perioda oko 1500.g.n.e., gledaocima predstavljamo ovo neobično djelo fikcije koje se odražava kroz primijenjenu umjetnost", poručuje Lomić.

Anika Lomić, Vladislav Andrejević
foto: Privatna arhiva

Ona u propratnom tekstu dodaje:

"Istorija koju poznajemo nastaje uzrocima i posljedicama. Ovdje to nije slučaj. Čovječanstvo ima mistične aspekte a tema koju predstavljamo navodi na interakciju dok postavlja pitanja 'Šta ako?' i 'Kako?' kojima zaključke pravimo sami. Nazalija je informacija koja se nikad nije desila ili bar, trebalo da se desi", piše Lomić i objašnjava kako je sve počelo:

"Sve je počelo na jednom izolovanom ostrvu nepreglednog Tihog okeana, slučajno. Tamo je, nekada davno, živjelo pleme koje nije poznavalo pravila svijeta oko njih. Njihov svijet je bilo nepristupačno malo ostrvo na kojem su ostrvljani živjeli u miru, skladu i ljubavi. Lovili su ribu i jeli travke, nisu imali neprijatelje jer niko do njih nije mogao stići. Taj idealni život trajao bi duže, da nije bilo jedne stvari...", piše u najavi...

Anika Lomić, Vladislav Andrejević
foto: Privatna arhiva

Ona dalje dodaje da je "Nazalija" ranije bila izložena u okviru konkursa na Međunarodnom studentskom Bijenalu umetnosti knjige (s)BUK2, u kategoriji Photo Book, u galeriji Artget u Beogradu, u novembru 2020. Postavka u Podgorici će trajati mjesec dana i druga je izložba koju fotografska galerija realizuje na osnovu konkursa za izlaganje u ovoj godini.

"Veliko interesovanje koje se iskazuje za naše aktivnosti svjedoči da fotografski koncept koji smo osmislili ima brojnu publiku što nam je i bio cilj. Planovi se ne tiču samo izložbi već ćemo organizovati i druge aktivnosti vezane za fotografiju kao što su radionice, tematska predavanja kako bismo zajedno podizali kulturu fotografije na još veći nivo", najavljuje osnivač i fotograf Dejan Kalezić.

Bonus video: