Djeci ljubav treba

Obilježena decenija postojanja Defendologija centra iz Nikšića i promovisana zbirka poezije za djecu autora Miloša Kecojevića

2242 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Defendologija centar
Foto: Defendologija centar

Na Međunarodni dan djece ulice nije samo obilježen jubilej Defendologija centra iz Nikšića, decenija njegovog postojanja, već je i promovisana zbirka poezije za djecu “Djeci ljubav treba” autora Miloša Kecojevića.

Zbirku, koja sadrži 16 pjesama, izdali su Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore “Defendologija” i Književna zajednica “Vladimir Mijušković” iz Nikšića.

”Osim našeg jezika, zbirka, koja je posvećena djeci ulice, prevedena je i na engleski, ruski, romski i albanski. Želja i cilj knjige je da sva djeca rastu pod jednakim uslovima, a da bi ta ideja pobijedila odrasli moraju da se potrude”, kazao je Kecojević.

Urednici zbirke su Jovan Drašković i Jelena Milić, dok je recenzent Dušan Govedarica.

”Nikšić je od 1967/68. sve do Dragana Radulovića bio bez ijednog pjesnika za djecu. Sada mogu Nikšićani da se hvale - tu su Veselin Gezović, Milica i Goran Radojičić, Milenko Pejović i još par mlađih talenata iz Književnog kluba ‘Poenta poetika’. Miloš Kecojević, agilan stvoritelj i poezije i proze, stvaraoc je odgojen na najbistrijim izvorima našeg jezika. Pođetinio je - zna kako treba pisati i raditi”, zapisao je recenzent knjige, koji je prve pjesme za djecu objavio 1982. godine.

Mr Slavko Milić u predgovoru ističe da Kecojević svojim umijećem i stvaralačkim potencijalom iznjedrava najljepše pjesme za djecu.

”Pjesnik svojim književnim oscilacijama i darovitošću pokazuje da stih traje vječno a pjesme su prvi ovakav vid pomoći djeci koja žive i rade na ulici u našoj zemlji. Bogato pjesničko iskustvo autora, koje ga kao vječitog dječaka vraća u njegovu mladost, ali i djetinjstvo njegovih junaka iz pjesama, snažan je poduhvat i želja da se doprinese srećnom djetinjstvu svakog djeteta, ne praveći razlike i umišljene podjele”, zapisao je Milić.

Bonus video: