Hoće li Notr Dam ponovo zablistati u punom sjaju?

Tri godina nakon požara u kojem je teško oštećena čuvena katedrala Notr Dam u Parizu, veliko je pitanje da li će biti sređena do 2024. kao što je to predviđao predsjednik Francuske

5082 pregleda 2 komentar(a)
Foto: dpa
Foto: dpa

„I danas se dobro sjećam tog događaja“, kaže istoričarka umjetnosti Barbara Šok-Verner, koja je nekada radila na rekonstrukciji kelnske katedrale. „Sjedjela sam ispred televizora i gledala kako katedrala gori, potpuno prestravljena“. Najveći šok je doživjela kada se srušio vrh tornja. Već tada je bila sigurna da će ponuditi pomoć pri rekonstrukciji Notr Dama.

Pariska katedrala u gotskom stilu je svjetski poznata. Francuski pisac Viktor Igo (1802-1885) je ovjekovječio u istorijskom romanu „Zvonar Bogorodičine crkve" koji je više puta i ekranizovan. Austrijski kompozitor Franc Šmit (1874-1939) je po tom romanu komponovao romantičnu operu sa istim naslovom. U ovoj katedrali je i Napoleon Bonaparta (1769-1821) krunisan za francuskog cara, a mnogo ranije je krunu francuskog kralja na istom mjestu dobio i engleski monarh Henrik VI (1421-1471).

Katedrala je sagrađena između 1163. i 1345. godine i jedan je od glavnih simbola kulture i identiteta francuske nacije. Njena silueta se veličanstveno uzdiže nad ostrvom Il Delasite na Seni, u istorijskom centru Pariza.

Kada su prije tri godine snimci katedrale u plamenu obišli svijet, svi su bili užasnuti i odasvud su počele da pristižu ponude za pomoć. Francuski predsjednik Emanual Makron proglasio je restauraciju katedrale nacionalnim projektom i obećao da će ona biti gotova u roku od pet godina. Samo francuski donatori su u tu svrhu izdvojili oko 850 miliona eura.

Novac i ekspertiza iz Njemačke

I iz Njemačke su pristizale ponude za pomoć, a sakupljeno je i 700.000 eura. Tri dana nakon požara je tadašnja državna ministarka za kulturu Monika Griters imenovala Barbaru Šok-Verner za koordinatorku njemačke pomoći.

U večeri kada je izbio požar, vatrogasci su došli tek kada se oglasio drugi protivpožarni alarm. U to vrijeme je u toku bila restauracija krova i centralnog i jedan dio katedrale je bio pod skelama. Zdanje je evakuisano ali se odmah potom požar proširio na krovnu konstrukciju. Sve su snimale i televizijske kamere.

Notr dam
foto: DPA

Svijet je bio šokiran. Nebo nad Parizom je gorelo. Ljudi su stajali na pariskim ulicama u nevjerici. Hoće li biti spasa za „Našu gospu od Pariza"? Tek sljedećeg jutra, nakon više od dvanaest sati borbe, požar je potpuno ugašen.

Arhitektonsko čudo

Zatim je počelo traganje za uzrokom požara. Nagađanja su išla od mogućeg kratkog spoja u električnim instalacijama, do opuška cigarete. Do danas nije razjašnjeno kako je došlo do izbijanja vatre.

Istoričarka umjetnosti Šok-Verner je odmah napravila procjenu štete i ispostavilo se da ona nije bila tako velika kao što se u početku mislilo. „Hvala bogu da se nisu svi svodovi srušili", rekla je. Uništena su „samo" tri svoda. U horu je stvorena rupa. U početku je mislila da je zacijelo uništena i statua Bogorodice, ali ostala je čitava - nije je pogodio nijedan od djelova srušenog tornja. „To je čudo Notr Dam", rekla je ova ekspertkinja.

Posljedice požara su ipak bile ogromne, a dodatnu štetu je izazvala i voda za gašenje zbog koje je čitava konstrukcija i danas vlažna. Šok-Verner kaže da bi moglo da potraje i deset godina dok se ta vlaga ne povuče. To bitno otežava restauraciju, jer „upotrebljeni farba i malter neće dugo trajati pošto će ih voda iz zidova rastvoriti".

Restauracija Notr Dam se brzo ispostavila kao ogroman finansijski, organizacioni i politički, projekat. U početku je valjalo najpre obezbijediti objekat kako se oštećeni djelovi katedrale ne bi dalje sami rušili. Tako je oprezno uklonjena čitava konstrukcija koja je držala centralni toranj jer je bila ugnuta i izmještena - „a to je trajalo čitavu godinu, jer je stalno postojala opasnost od rušenja svodova koji su je držali".

Francusko-njemačka saradnja ipak nije tekla tako lako, jer su se Francuzi pobunili što Nijemci učestvuju u rekonstrukciji prozora i oduzimaju time posao francuskim kolegama. Stvari su se ipak vremenom izgladile, jer su Nijemci naglasili da preuzimaju samo dio radova.

Rekonstrukcija glavnih orgulja

Tri godine nakon požara, počela je i restauracija glavnih orgulja katedrale. Njih nisu uništili ni požar, ni voda za gašenje. Ipak, pokrila ih je otrovna olovna prašina. Trenutno se u jednom ateljeu radi na restauraciji 19 ventila, a u jednoj radionici se čisti 8000 registara ovih orgulja. Tokom ljeta će biti restaurirana i njena četiri mijeha.

Njemačka istoričarka nije baš sigurna da će francuski predsjednik Makron uspjeti da ispuni svoje obećanje i završi rekonstrukciju Notr Dam do početka Olimpijskih igara u proljeće 2024. „To je rok koji je sam predsjednik odredio. Time se stvari dodatno otežavaju“, podsjeća Šok-Verner.

Najveće pitanje je da li će krov biti do tada gotov. Prozori bi trebalo da budu ugrađeni do sredine sljedeće godine. Zatim se skela mora ukloniti da bi se orgulje vratile na svoje mjesto. U 2024. godini bi katedrala ponovo mogla biti otvorena za posjetioce.

Bonus video: