Vraćanje korijenima, prirodi, drvetu

Izložba Jelene Vušurović biće otvorena večeras u Bijelom Polju

2634 pregleda 203 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Nakon predstavljanja u Egiptu, a zatim i u Turskoj, crnogorska slikarka Jelena Vušurović danas će se samostalno predstaviti i u svom rodnom gradu, Bijelom Polju. Njena izložba slika “Kulminacija svijesti” biće otvorena večeras u 19 časova u galeriji JU Centar za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo”, a postavku će zvanično otvoriti glumac Moamer Kasumović.

Bez obzira na brojne izložbe i predstavljanja širom svijeta, u razgovoru za “Vijesti” kaže da se ovoj posebno raduje.

”Bijelo Polje je grad mog djetinjstva. Ja sam tamo odrasla, završila školu ‘Miloje Dobrašinović’, da bih kasnije pošla na Cetinje, upisala Akademiju, udala se i stvorila porodicu. Poslije 24 godine se vraćam svom Bijelom Polju, što jedva čekam! Ova izložba mi je veoma bitna i posebna, iako imam izložbe po čitavom svijetu. Tako me, na primjer, uskoro očekuje izložba u Ankari, u prestižnoj galeriji kojoj se ne radujem koliko se radujem ovoj u mom Bijelom Polju”, istakla je ona.

Izložba “Kulminacija svijesti” nastala je od nekoliko ciklusa, ali je obogaćena i slikama koje je Vušurović naknadno dodala, a koje su nastajale nakon putovanja. Postavka obuhvata 42 djela velikih dimenzija rađena kombinovanim tehnikama i u sebi donosi duh i miris Afrike, Turske, Saudijske Arabije i brojnih drugih putovanja i razmišljanja koja su kulminirala na njenim platnima, a ponajviše Crne Gore.

”Svojim slikama želim da podstaknem ljude na razmišljanje o važnosti vraćanju korjenima, želim da probudim svijest o tome koliko je to bitno”, rekla je ona “Vijestima”, a u tekstu koji prati izložbu zapisala:

Jelena Vušurović
foto: Privatna arhiva

”Čovjek mora biti drvo. U njegovoj najdubljoj emociji leži sveobuhvatno stanje nekontrolisane snage. Sve dok imamo kontrolu nad sopstvenim željama, snagu upotrebljavamo kao segment koji nas definiše, ne kao spoljašnje biće, već kao unutrašnja percepcija nas samih... Kad smo otkrivali čovječanstvo našli smo kost i korijen. Kulminacija svijesti je samo putovanje kroz prizmu cjelovitosti. Držati se arhetipa je jedini zadatak pojedinca jer smo mi živa energija ispred kojih je ogromno putovanje gdje za cilj imamo samo da umjetnosti gledamo u oči”, kazala je, između ostalog u tom tekstu, dok je u razgovoru za “Vijesti” poručila da “umjetnici posebno treba da dožive prirodu, a čovjek da joj se vrati i udahne sve ono što ona nudi”.

U tekstu “Svetlopisi Jelene Vušurović”, koji prati izložbu “Kulminacija svijesti”, autor, likovni kritičar i analitičar dr Aleksandar Saša Grandić istakao je da “polazeći od klasičnih postulata u svom postupku umjetničkog oblikovanja, Jelena Vušurović tradicionalnu, štafelajnu sliku sa figuracijom kao epicentrom, postepeno, u skladu sa poetikom dekonstruktivizma, preoblikuje u snažan, ekspresivan informel da bi konsekventno stigla do gestualne enformelističke i geometrijske apstrakcije”.

”U svom likovnom istraživanju saodnosa fakture i teksture, te oblika i lika sa elementima prostora i svjetlosti, Vušurović ne preže i od svojevrsnog citata koji se prije svega odnosi na postmodernističku poetiku ‘brisanih navodnika’, jer veoma vješto inkorporira tematiku bika Pabla Pikasa i Milorada Ćorovića. Jelena u njemu (biku) ne vidi samo potentni objekat, već i odraz božanskog elementa Atona, sunčevog diska koji je egipatskom faraonu Amenhotepu IV poslužio kao osnova da uvede monoteistički vjerski princip”, istakao je on...

Jelena Vušurović
foto: Privatna arhiva

Grandić je dodao da je na njenim djelima uočljiv i omaž pećinskom slikarstvu.

”Jer postoje i konture ugarka, ali i snažne refleksije vatre i plamena koje su dodatno naglašene takozvanom curkom, tj. razlivanjem boje. Odnosi curka i bojene fleke u funkciji su posebnog naglašavanja polisferičnosti svjetla”, primijetio je Grandić.

U sve to moći će da se uvjeri i publika, dok Jelena Vušurović kaže da nema neka specijalna očekivanja, ali i da “samo” čeka na neku dobru i kvalitetnu kritiku, raduje se prijateljima i rodnom gradu, ali i novim narednim putovanjima...

”Umjetnost predstavlja jednog čovjeka, a ne njegovo djelo”, kazala je ona i zaključila razgovor.

U Turskoj održala panel o Crnoj Gori, našoj kulturi i ljepotama

Jelena Vušurović nedavno je, nakon boravka u Egiptu, posjetila i Tursku gdje je, na poziv tamošnjeg ministarstva kulture, učestvovala na svjetskom simpozijumu, no, to joj nije nepoznanica, ali za “Vijesti” prenosi dio utisaka sa 15-dnevnog putovanja.

”Ja sam učesnica mnogih slikarskih simpozijuma u svijetu. Nedavno sam bila u Africi, drugi put se predstavila na festivalu ‘Forum žena’, a nakon toga u posjeti Samsunu, velikom gradu u Turskoj gdje sam ostvarila važne kontakte kao profesorica likovnog. Putovanje se dalje nastavilo pozivom ministarstva kulture Turske koje je pozvalo 35 slikara sa svih strana svijeta. Bili smo smješteni u Mutu, jednom od rijetkih tradicionalnih i kulturnih mjesta koje nije izgubilo svoj duh, dobili smo podršku od predsjednika Turske, ali i od jednog od najpoznatijih turskih slikara Labea Karađola. Tamo sam se predstavila sa tri slike velikog formata - dva portreta i jednim bikom, a držala sam i panel u okviru kojeg sam govorila o Crnoj Gori i našoj kulturi, ljepotama prirode, pa bih istakla da se nadam da ćemo i mi da dočekamo sve te ljude gdje sam i ja bila. Pokušala sam da im približim zašto je Crna Gora zaista jedna od najljepših zemalja na svijetu, što mogu sigurno da tvrdim nakon posjete mnogim drugim zemljama”, istakla je ona.

”Vijestima” je otkrila da svoje slike uvijek ostavlja kulturnim centrima i ministarstvima zemalja u kojima gostuje “kao svjedočanstvo crnogorskog slikarstva, drugačijeg u odnosu na ono koje su imali prilike da vide”.

Bonus video: