Traženje ljepote u svakodnevnim i običnim stvarima

Postavka radova iz najnovijeg serijala "Pogled unstaged", biće otvorena sjutra u Herceg Novom, u galeriji Josip Bepo Benković

2088 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba slovenačkog umjetničkog fotografa Saše Fuisa biće otvorena sjutra u Herceg Novom, u galeriji Josip Bepo Benković u 19 časova.

Traženje ljepote u svakodnevnim i običnim stvarima na ulicama Njujorka, Toronta, Kaira, Rima tema su umjetnikovih radova iz najnovijeg serijala "Pogled unstaged".

"Naslov izložbe je svakako direktno povezan s deklarisanim sadržajem ciklusa, a prije svega se odnosi na fotografov kreativni pristup čija se srž zasniva na principu intuitivnog, dakle na sposobnosti da uhvati onaj djelić sekunde koji osjeti kao fotograf, bez bilo kakve intervencije u fizičkom smislu, što nedvosmisleno definiše njegov autorski i idejni punktum”, navodi se u najavi izložbe.

"Organizatori su institucije kulture opština Herceg Novi i Novo mesto ovako koje nastavljaju da produbljuju saradnju gradova čije je bratimljenje prošle godine obilježilo pedesetu obljetnicu", dodatno se ističe.

Saša Fuis rođen je 1961. godine, a živi i radi u Kelnu. Diplomirani je inženjer fotografije i od 1995. godine vodi svoj fotografski studio specijalizovan za dokumentovanje i digitalizaciju arhitektonskih objekata i umjetničkih artefakata za muzeje, galerije, aukcione kuće i privatne kolekcije.

Njegove fotografije se odlikuju izražajnošću, estetikom i usavršenošću fotografske tehnike. Kao nezavisni fotograf bavi se različitim autorskim projektima putem kojih se predstavlja na izložbama kako u slovenačkom tako i u međunarodnom prostoru, a njegovi radovi se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama u Sloveniji i Njemačkoj.

"Interesuje ga prevashodno žanrovska fotografija kojom pokušava na svojstven način da uhvati životne trenutke koje prepoznaje kao važne i koji ga kao stvaraoca podstiču na eksperimentisanje sa motivima. U njima se pokazao kao oštrouman posmatrač s obzirom na to da fotograf nastoji da nas upozori na nešto što nam je svima pred očima, ali zbog rasijanog pogleda na svakodnevicu obično ostaje sakriveno. Fotografije koje odišu svježinom svog slučajnog nastanka usmjeravaju gledaoca ka dešavanju u društvu, ističu ono što je previđeno i upozoravaju na ono što možda ne želimo da vidimo", piše u najavi.

Bonus video: