Predstavljena nova knjiga Miraša Martinovića "Tužaljke iz davnina"

”On je autor koji arheologiju pretvara u poeziju i koji erudiciju pretvara u kreaciju. Taj odnos prema istoriji i prema prošlosti uvijek dobija dimenziju aktuelnosti, jer je prošlost nešto što je dio nas i što nas određuje u određenoj mjeri...", kazao je poznati umjetnik Dimitrije Popović

7657 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Jelena Kontić
Sa promocije, Foto: Jelena Kontić

Nova zbirka poetskih tekstova “Tužaljke iz davnine” Miraša Martinovića na najbolji način ukazuje da svaka riječ ima odjek u univerzumu i da književnost, odnosno umjetnost, u svim vremenima ima posebnu moć.

To je na promociji ovog izdanja u Podgorici, u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” koja je i izdavač zbirke, istakla Anka Vučinić Gujić.

”Zbirka pjesama ‘Tužaljke iz davnina’ se tematski i formalno uspješno nadovezuje na prethodna ostvarenja Miraša Martinovića i u njoj možemo uočiti tri poetske cjeline interesantno koncipirane: ‘Pjesme harfaša’, ‘Glasovi istorije’ i ‘Pohvala knjizi’. Naslov ukazuje na žal za prohujalim vremenima ali i potrebu da se evociranjem drevnosti ukaže na aktuelnost savremenog trenutka”, dodala je Vučinić Gujić.

Poznati umjetnik Dimitrije Popović, govoreći o djelu i stvaralaštvu Miraša Martinovića, podsjetio je na svoje ranije konstatacije o njemu.

”On je autor koji arheologiju pretvara u poeziju i koji erudiciju pretvara u kreaciju. Taj odnos prema istoriji i prema prošlosti uvijek dobija dimenziju aktuelnosti, jer je prošlost nešto što je dio nas i što nas određuje u određenoj mjeri... Ako bih htio u nekom smislu sintagme sročiti karakter Miraševe poezije, odnosno knjige, to bi na neki način bila ‘poetizovana istorija’ tog dijela svijeta u temporalnom rasponu od Vavilona do Rima, Egipta, Grčke, Sirije i tako dalje”, istakao je Popović.

Antičke teme, događaji, sudbine, ali i zaboravljeni pejzaži Crne Gore snažna su inspiracija Martinoviču, a gradovi i drevne civilizacije njegova vječita fascinacija, istakao je i autor koji u svojim djelima oživljava i nastavlja istoriju, živote i ruševine.

Tokom promocije, čija moderatorka je bila Nela Savković Vukčević, on je najavio svoju novu knjigu “Sudbine i gradovi” i otkrio da sve vrijeme svog života i stvaralaštva on zapravo traga za samo jednim jedinim gradom...

”Postoji grad dukljanskih kraljeva koji se zove Prapratna. Prapratna nikada nije nađena na terenu, ali je moja velika fascinacija i sve moje knjige se bave traženjem Prapratne, našeg identitetskog, sa lica zemlje zbrisanog grada... Tražeći sve ove izgubljene gradove, ja samo tu Prapratnu tražim i zidam je riječima. To osjećam kao misiju”, zaključio je Martinović.

Bonus video: