"U djeci se obnavlja i čisti rijeka čovječanstva"

Mlada umjetnica Andrea Stanković prvi put se predstavila sa 43 rada na samostalnoj izložbi u Podgorici

4971 pregleda 0 komentar(a)
Andrea Stanković na otvaranju, Foto: Katarina Stanišić
Andrea Stanković na otvaranju, Foto: Katarina Stanišić

Mlada umjetnica Andrea Stanković prvi put se predstavila sa 43 rada na samostalnoj izložbi.

Izložbu u galeriji NVO “Katarinine čarolije” u četvrtak otvorio je njen nastavnik Aleksandar Radević koji je prepoznao njen talenat i dao joj vjetar u leđa. Naglasio je da je imao privilegiju da pomno prati Andrein rad i napredak u likovnom izrazu, te je stoga ponudio svoje zapažanje.

Andreine radove je prvi put vidio u toku školske godine dok je bila u šestom razredu osnovne škole. Odmah ga je zaintrigirao način na koji posmatra figure i portrete, i kao i svi talentovani stvaraoci, na početku njenog putovanja kroz likovni izraz Andrea je sa lakoćom savladala kompoziciju i proporciju. Hronološki je posmatrao crteže kako su nastajali, kao da govori o nekome ko ima već dosta crtačkog iskustva i rutine iza sebe. Na nekim od njenih prvih portreta nalazili su se njeni omiljeni umjetnici: Renoar, Van Gog, Salvador Dali i drugi. A kako je vrijeme prolazilo Andrea je marljivo radila i zadavala sebi nove portrete poznatih ličnosti iz popularne kulture.

”Svaki sljedeći korak u Andreinom stvaralaštvu obilježilo je savladavanje odnosa svjetlosti i sijenke. Ne vodeći se šablonskim i konvencionalnim principima ona na intrigantan, individualan i kreativan način rješava fine prelaze svijetlo/tamnog, što bi nekome sa manje upornosti predstavljalo problem koji obično demotiviše mlade autore za dalje crtačko djelovanje. Napredujući u odnosima svijetlo/tamnog Andrea počinje da dodaje motive iz svoje mašte svojim kreacijama i time ih dodatno oživljava sve do trenutka do kad počne da se interesuje kako pretočiti sve te crtačke finese iz monohromnog u polihromno. Pa nastaju prvi radovi sa elementima boje, u procesu bojažljivo, ali onda sve smjelije i naprednije, tako da njeni crteži dobijaju potpuno novu dimenziju i stvarnost”, prokomentarisao je Radević.

Detalj sa izložbe
Detalj sa izložbefoto: Katarina Stanišić

”U ovom brzom virtuelnom vremenu lažnog sjaja rijetkost je i čast upoznati i usmjeravati ovako blistavu, pa ćete se složiti sa mnom da ovakvoj djeci posebno treba dunuti vjetar u leđa da kao proljećni polen se raspe po livadi ovog sivog svijeta i obogati je cvijećem raznih boja i oblika”, istakao je Radević.

Andrea Stanković
foto: Vijesti.me

Mlada umetnica podijelila je sa prisutnima odluku da planira da upiše Likovnu akademiju na Cetinju i da se time bavi u budućnosti. Podrška na dosadašnjem stvaralačkom putovanju su mi bili roditelji, učitelji i učiteljica Sanja Vujanović koja je među prvima primjetila moje crteže i taj talenat. Inspiraciju nalazi u pojačanim emocijama, kad joj same dođu nastaju radovi.

”Najviše se poistovjećujem sa grafitnom olovkom, nekako mi najbolje leži po mom mišljenju i najlakše mi je da radim sa njom”, rekla je mlada umjetnica Andrea Stanković.

Aleksandar Radević je pomenuo da nema pravila kada će se pojaviti mladi talenat i da se to se prosto desi, ali da zbog školskog sistema i zbog potisnutosti likovnog kao predmeta neki talenti prođu neprimijećeni.

Katarina Ivanović ispred NVO “Katarinine čarolije” je priznala da je ponosna što ima priliku da pomogne jer je u posljednje vrijeme sve više djece koja su izuzetno talentovana, za primjer dajući Andreu.

”U posljednje vrijeme mi se javlja mnogo djece i nastojaću da ih što više uvedem u ovo jer je stvarno žalosno ne pokazati talenat, ne pokazati ljudima šta mi u stvari sve možemo da uradimo” naglasila je ona.

Bonus video: