Osnaživanje međukulturne saradnje i razvijanje kulturne diplomatije

Članstvo za sada nosi Univerzitet "Mediteran" Podgorica

1504 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Coe.cnt
Foto: Coe.cnt

Crna Gora je postala 44. članica evropske asocijacije "Compendium Cultural Policies And Trends" - CCPT, a članstvo je inicirao i preuzeo Univerzitet „Mediteran“ Podgorica, saopštili su oni danas.

Tako Crna Gora, pored Italije, Estonije i Bugarske, postaje stalna članica ove asocijacije koju je 1998. godine osnovao Savjet Evrope.

"U cilju osnaživanja međukulturne saradnje, razvijanja kulturne diplomatije i omogućavanja veće dostupnosti crnogorskog kulturnog sektora evropskim istraživačkim centrima, univerzitetima, institucijama kulture, kreatorima kulturnih politika i menadžerima u kulturi, Fakultet vizuelnih umjetnosti Univerziteta 'Mediteran', a u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti, još početkom godine je pokrenuo pregovore o učlanjivanju Crne Gore u pomenutu evropsku asocijaciju", istakli su iz Univerziteta "Mediteran".

U pregovorima za učlanjenje učestvovale su: rukovoditeljka Kancelarije za međunarodnu saradnju i saradnica u nastavi na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Nataša Kraljević, generalna sekretarka Dragica Anđelić, direktorica Centra savremene umjetnosti Crne Gore Jelena Božović, u saradnji sa Direktoratom za kulturno stvaralaštvo u Ministarstvu kulture.

"Za sada članstvo nosi Univerzitet 'Mediteran' Podgorica, a dogovori o eventualnom preuzimanju članstva od Ministarstva kulture ili Ministarstva vanjskih poslova, biće u narednoj godini", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: