Pogledajte kako je bilo na izložbi fotografija Mile Pejić: "Vodi me na noćnu stražu"

"Usljed investitorske megalomanije, kolektivne amnezije i nebrige za kulturno nasljeđe, prostor grada - njegove ulice i arhitektonska zdanja bivaju izmijenjena, uništavana i brisana preko noći", istakla je umjetnica

4866 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Sara Antanasijević
Sa izložbe, Foto: Sara Antanasijević

"Svakodnevni smo učesnici u kretanju po prostoru grada. Svakodnevne obaveze vezuju nas za taj prostor za koji nas isto tako vežu uspomene i sjećanja. Krećući se od tačke A (kuća) do tačke B (posao ili mjesto kupovine) prostor grada počinjemo polako da podrazumijevamo"...

Ovo je zapažanje mlade umjetnice iz Novog Sada, Mile Pejić.

Nasuprot onome što je iznijela, ona prkosi tom podrazumijevanju, opire se i odupire, a tako i druge budi iz usnulog, pasivnog hoda ulicama grada. Ma kojeg grada...

Svoja zapažanja, pobunu, borbu i apel prikazala je i na umjetničkim, poetskim, snažnim i angažovanim fotografijama.

Dio tih fotografija Mila Pejić predstavila je i u sklopu izložbe "Vodi me na noćnu stražu" koja je večeras otvorena u Podgorici.

Pejić je studentkinja master studija na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, a njen master rad poziva državu i lokalne vlasti da više pažnje posvete vrijednom kulturnom nasljeđu, ali i opominje građane da ne prolaze nečujno pored urušenih istorijskih zdanja.

Postavka fotografija prikazana je u jedinstvenom i za to pravom ambijentu fotografske galerije "F 64" u Ulici Đoka Miraševića 61.

"Usljed investitorske megalomanije, kolektivne amnezije i nebrige za kulturno nasljeđe, prostor grada - njegove ulice i arhitektonska zdanja bivaju izmijenjena, uništavana i brisana preko noći", istakla je umjetnica.

Ipak, primjećuju organizatori izložbe, scenskim osvjetljenjem autorka Mila Pejić ih, bar na trenutak, izdiže iz prašine nemara, kreirajući seriju fotografskih radova.

"Postavljajući se u poziciju čuvarke grada, tokom noćne straže autorka se suočava sa svojim posmatračima, bez oružja i poziva na promjenu", poručuju oni.

Pejić je svoj projekat nazvala "Noćna straža" po remek-djelu jednog od najpoznatijih slikara baroka, Rembranta van Rajna koje je naslikano 1642. godine.

Autorka je tako poznata crnogorskoj i podgoričkoj publici i kao čuvarka jednog od znamenitih spomenika arhitekture i umjetnosti glavnog grada pored kojeg užurbani žitelji svakodnevno nemarno prolaze, a za koji nadležni godinama već tvrde da je u procesu restauracije čiji se rezultati ne vide...

Pejić je tako bila i na straži ispred zgrade pošte u Ulici Slobode, "čuvajući", odnosno osvjetljavajući stanje u kojem se nalazi reljef "Žena u pokretu", djelo čuvenog Vujadina Popovića.

Na svečanosti povodom otvaranja izložbe, umjetnica je istakla da se nada da će je, kada posjeti Podgoricu naredni put, sačekati drugačija situacija.

Do tada, svi ljubitelji fotografije, umjetnosti, gradova i arhitekture, mogu posjetiti izložbu "Vodi me na noćnu stražu" koja je u galeriji "F 64" otvorena do 6. juna.

Bonus video: