Sa knjigom bez distance

Sajmovi knjiga su stara evropska tekovina. Uvijek su bili mjesto susreta i razgovora, prilika da se postojeća iskustva prodube novim knjigama, a stara pitanja sretnu s novim odgovorima

4492 pregleda 5 komentar(a)
Ministarka kulture Maša Vlaović i premijer Dritan Abazović na otvaranju Sajma, Foto: Rade Koprivica
Ministarka kulture Maša Vlaović i premijer Dritan Abazović na otvaranju Sajma, Foto: Rade Koprivica

Dugo smo čekali ovaj trenutak da se sretnemo sa knjigama i čitaocima, u javnom prostoru bez distance.

Posljednji Podgorički sajam knjiga i obrazovanja, 14. po redu, prije pandemije koronavirusa sada djeluje kao da se odigrao u nekom drugom vremenu i u nekom drugom svijetu.

U danima, nedjeljama i mjesecima velikih briga i loših vijesti, koji su se polako složili u dvije godine pandemije, najviše od svega nedostajali su nam susreti i razgovori, druženja i mjesta na kojima možemo da se okupljamo.

Sajam knjiga, otvaranje
Sajam knjiga, otvaranjefoto: Luka Zeković

I u boljim i u gorim prilikama čovjek ima potrebu za drugim, za onim s kojim može da se vidi i da razgovara sa svom otvorenošću i povjerenjem kakvi su mogući među ljudima. Takvi susreti bez ikakve distance bili su uvijek ljudska potreba. Ta potreba nije iščezla uprkos pandemiji za koju se nadamo da smo je ostavili iza sebe.

Jedan takav susret u kome nam nije potrebna nikakva distanca jeste Sajam knjiga. Sajmovi knjiga su stara evropska tekovina. Uvijek su bili mjesto susreta i razgovora, prilika da se postojeća iskustva prodube novim knjigama, a stara pitanja sretnu s novim odgovorima. Možda su nam takvi susreti danas potrebniji nego ikada što su bili.

Trudili smo se i tokom pandemije, i kao Nova knjiga i kao Podgorički sajam knjiga i obrazovanja, da ostanemo u kontaktu sa čitaocima, da ih obradujemo novim knjigama i provjerenim vrijednostima. U jesen prošle godine, dok smo još bili pod maskama, poslije jednogodišnje pauze organizovali smo Sajam knjiga i dirnula nas je posvećenost naših čitalaca.

Predrag Uljarević
Predrag Uljarevićfoto: Boško Ivović

Kao što su nas dirnule i sve poruke koje smo u vremenu pandemije dobijali od čitalaca koji su se pitali da li će, i kada, biti ponovo Sajma knjiga i da li mogu da očekuju nove knjige.

Te poruke ohrabruju i obavezuju. One su nam bile glavni podstrek da ovog proljeća organizujemo Podgorički sajam knjiga i obrazovanja bez distance, ali sa velikom voljom da se sretnemo sa čitaocima i piscima, sa kolegama izdavačima iz Crne Gore i regiona.

Taj susret počinje večeras i trajaće u danima pred nama. Jedva smo čekali taj susret i uvjeren sam da u tome nimalo nismo usamljeni.

Vjerujem da će se, još jednom, pokazati koliko je ovaj Sajam knjiga potreban i gradu u kome se održava, i zemlji u kojoj se organizuje, i regionu prema kome je svih ovih 17 godina neprestano otvoren.

Podgorički sajam knjiga je brzo stekao podršku čitalaca i kulture javnosti u Podgorici i Crnoj Gori, kao i u regionu. Organizacija jednog ovakvog Sajma veoma je veliki izazov, ali nam je uvijek bilo lakše kada smo znali da se Sajmu raduju čitaoci i da će ga u velikom broju posjećivati ljudi različitih generacija, pogleda na svijet, zanimanja i interesovanja.

Plakat Sajma
Plakat Sajmafoto: Sajam knjiga

Bez te podrške čitalaca Sajam knjiga ne bi živio punim životom, niti bi postao kulturna institucija.

Kada je prije 17 godina Nova knjiga započela da organizuje Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, željeli smo da ponudimo događaj kakav je u tom trenutku nedostajao našoj kulturnoj sredini.

Poslije 17 godina imamo sajam knjiga koji je važan događaj za regionalne izdavače, sajam knjiga koji je velika promotivna platforma kulturnih i obrazovnih institucija u Crnoj Gori - od biblioteka, preko muzeja, galerija i arhiva, do škola i fakulteta, sajam knjiga koji je veliki festival savremene književnosti i omiljeni događaj u javnom i kulturnom životu Crne Gore.

Prepustimo se knjigama i književnim i kulturnim događajima na Podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja, bez distance.

Želim vam da uživate u Sajmu i njegovim programima, a najprije da na Sajmu pronađete knjige iz kojih ćete učiti i u kojima ćete uživati, knjige sa kojima ćete postati drugačiji i uz koje ćete bolje razumjeti svijet u kome živimo, a u kome bismo željeli i da malo više uživamo.

Podgorički sajam knjiga i obrazovanja jeste jedna takva prilika za uživanje.

(Riječ sa otvaranja Sajma)

Bonus video: