Konj kao utjelovljenje psihološke igre i tehnoloških inovacija

Postavka pod nazivom „Plemenitost i trajanje - animalistička skulptura“ biće otvorena sjutra, u 19 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” u Budvi

3009 pregleda 0 komentar(a)
Foto: JU Muzeji i galerije Budva
Foto: JU Muzeji i galerije Budva

Izložba skulptura umjetnika Milutina Kasoma pod nazivom „Plemenitost i trajanje - animalistička skulptura“ biće otvorena sjutra, u 19 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” u Budvi.

Izložbu će zvanično otvoriti istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, koja potpisuje i tekst iz kataloga izložbe. U muzičkom dijelu programa nastupiće Nemanja Radulović, učenik VI razreda ŠOMO Budve u klasi prof. Nikole Vučkovića.

„Iskustva umjetnosti kroz vrijeme i upotreba klasičnih vajarskih materijala u savremenoj skulpturi ne predstavljaju povratak starom već kreiranje likovnog izraza kojim umjetnik u svojim djelima ostavlja tragove novog doba. Njima pripada crnogorski vajar Milutin Kasom koji je likovno obrazovanje stekao na FLU na Cetinju, a koji preko trajnih vrijednosti klasične umjetnosti polazeći od estetike lijepog, besprijekorne tehnike izvođenja, idealne forme, i upotrebom najzahtjevnijeg vajarskog materijala kamena (bijelopavlićki kamen ‒ 'maljat') formira likovni izraz koji možemo pratiti od klasičnog ‒ figurativnog vajarstvu do asocijativno ‒ apstraktnih oblika. Njemu svojstvenim likovnim rukopisom izražava stvaralačka htijenja smišljeno odabranim tematskim sadržajem ‒ figurom konja, koji se u crnogorskoj umjetnosti prevashodno vezuje za spomeničku skulpturu, dok je u slikarstvu inspiracija više umjetnika koji polaze od njegove iskonske arhetipske simbolike. Međutim, u vajarskom opusu Milutina Kasoma, konj 'kroz plemenitost trajanja' dobija novu konotaciju kao utjelovljenje psihološke igre i tehnoloških inovacija našeg vremena, što možemo sagledati kroz dva primjera. Sa jedne strane riječ je skulpturi Skakač, kompleksnoj formi koju umjetnik realizuje povezivanjem svjetle i tamne polovine u jedinstven plastično-estetski korpusu. Ona asocira na dualističke principe dobra i zla, svjetosti i tame koje Lubarda u slikarstvu iskazuje suprotstavljanjem i borbom bijelog i crnog konja, a koji su u Kasomovom djelu povezani u harmonično cjelinu", navedeno je, između ostalog, u tekstu koji potpisuje Ljiljana Zeković.

Milutin Kasom, rođen je 1992. godine u Cetinju. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na vajarskom odjeku u klasi prof. mr Predraga Milačića. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi. Član je ULUCG. Dobitnik je nagrade FLU Cetinje za Skulpturu 2017/2018. Imao je više samostalnih i grupnih izložbi.

Bonus video: