Davanje sceni do kraja i bez ostatka

Od Gojka su se oprostile brojne kolege i kolegenice s kojima je sarađivao tokom svoje četiri decenije godina duge i uspješne karijere

4910 pregleda 0 komentar(a)
Olivera Vuković je kazala da je imala čast da poznaje Gojka punih 50 godina, Foto: Đorđije Cmiljanić
Olivera Vuković je kazala da je imala čast da poznaje Gojka punih 50 godina, Foto: Đorđije Cmiljanić

Posljednji aplauzi glumcu Gojku Burzanoviću upućeni su na današnjoj komemoraciji u njegovoj matičnoj kući, Crnogorskom narodnom pozorištu.

Od Gojka su se oprostile brojne kolege i kolegenice s kojima je sarađivao tokom svoje četiri decenije godina duge i uspješne karijere.

Direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Marko Baćović je kazao da je Gojkov gubitak nenadoknadiv.

Direktor CNP-a Marko Baćović govori na komemoraciji
Direktor CNP-a Marko Baćović govori na komemoracijifoto: Đorđe Cmiljanić

“Ono čime nas je Gojko očarao je bilo je njegovo davanje sceni do kraja i bez ostatka. Njegova gluma bila je njegovo izražavanje suštine života onako kako to iznose pjesnici. Svojom energijom i iskrenošću bi ispunio čitavu scenu, i zato je neponovljiv i nezamjenljiv. Praznina koju je ostavio za sobom nenadoknadiva, ali će biti izazov i inspiracija za buduće mlade glumce i glumice da pokušaju da ispune scenu onako kako je Gojko to radio – iskreno, duboko i snažno”, rekao je Baćović.

Glumica Olivera Vuković je kazala da je imala čast da poznaje Gojka punih 50 godina.

“Prije pola vijeka nas dvoje smo zajedno na Akademiji u Sarajevu u ovom našem poslu krenuli u nešto nepoznato, nepredvidivo, trudili se da iskujemo zanat i to nam je, na sreću pošlo za rukom. Gojko je kao student bio naša zaštita, uvijek na prvim linijama fronta kada nekome treba pomoći, čovjek velikog dječijeg srca i duše”, s velikom tugom kazala je Vuković.

“Ono što želim istaći, pored već rečenog o specifičnom talentu i scenskom izrazu, serioznosti, disciplini i koncentraciji prema pozorišnom činu, jeste Gojkova nenametljiva priroda, kolegijalnost, vaspitanje, optimizam i časni odnos prema kolegama i drugim saradnicima.. Potreba za druženjem i blaga melanholija u uvijek nasmijanim očima koje su otkrivale njegovu u isto vrijeme radosnu i sjetnu dušu svojstvenu dobrim ljudima. Bio je miljenik mladih glumaca sa kojima je komunicirao svojim vrcavim duhom, poništavajući svoje godine života i iskustva sa željom da im se približi kao svojoj đeci, očinski ohrabri i nasmije…” Ovim riječima od Gojka Burzanovića se oprostio njegov kolega, glumac Slobodan Marunović.

Slobodan Marunović
Slobodan Marunovićfoto: Đorđe Cmiljanić

Gojko Burzanović preminuo je 10. maja u 72. godini života.

Bio je član ansambla Crnogorskog narodnog pozorišta više od 40 godina, a status doživotnog člana stekao je 2021. godine.

Bonus video: