Izabrani selektori 35. izdanja Filmskog festivala Herceg Novi

Ovo je prvi put da se selektori biraju putem javnog poziva, u želji za transparentnijim javnim komuniciranjem

1454 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Filmski festival Herceg Novi
Foto: Filmski festival Herceg Novi

Savjet Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro Film Festival izbarao je selektore svog 35. izdanja.

Na sjednici održanoj 17. i 18. maja, Savjet je analizirao prijave pristigle na javni poziv za selektore i obavio razgovor sa kandidatima. Članovi Savjeta izrazili su zadovoljstvo što je na javni poziv stiglo ukupo 10 prijava, regionalnog karaktera, pogotovo jer je ovo prvi put da se selektori biraju putem javnog poziva, u želji za transparentnijim javnim komuniciranjem ovog festivala od nacionalnog značaja.

Nakon analize prijava i razgovora sa kandidatima, Savjet je donio sljedeće odluke:

Za selektora programa studentskog filma bira se Maja Todorović (Herceg Novi / Beograd). Maja Todorović je završila osnovne i master studije na FDU Beograd i scenarista je uspješnih projekata “Toma”, “Ajvar”, “Dug moru” (2. sezona)… U ranijim izdanjima festivala je bila angažovana na nekoliko pozicija, te selektor ove selekcije na prošlom izdanju. Njen plan daljeg angažmana je značajnija pažnja u pravcu programa studentskog filma i integracija ovog programa sa eminentnim gostima i mogućnošću njihovog angažmana (masterclass, radionice…) u pravcu studenata.

Za selektora programa dokumentarnog filma bira se mr Sead Šabotić (Nikšić), dipl. reditelj i master dokumentarnog filma (FDU Cetinje i FDU Beograd). Šabotić je autor više dokumentarnih filmova, među kojima se izdvajaju nagradjivani projekti “Blizanci satkani od sna” i “Revolucionarni dom”. Učesnik je brojnih međunarodnih festivala i radionica. Šabotićev plan daljeg angažmana ide u pravcu afirmacije recentnih primjera savremene dokumenarističke scene, sa ciljem da selekcija bude autentična, autorski nastrojena i da predstavlja presjek autorskog pristupa u savremenoj dokumenaristici.

Za selektora programa igranog filma izabrana je dr Jelena Mišeljić (Herceg Novi), producent, predavač na FDU Cetinje, članica Evropske filmske akademije i nekadašnji Programski direktor ovog festivala. Producirala je nekoliko međunarodno nagrađivanih filmova i ima zvanje doktorke nauka teorije umjetnosti i medija. Tokom 2017. i 2018. godine bila je i programska direktorka Filmskog festivala Herceg Novi. Jelenin plan daljeg rada i fokus selekcije dugometražnog igranog filma je na promociji regionalne i svjetske kinematografije, posebno otvarajući prostor za filmove koji njeguju autentičan umjetnički senzibilitet, hrabar pristup društvenoj stvarnosti, filmskom jeziku i produkciji, sa akcentom na predstavljanju presjeka savremenih poetika i izraza.

Selektor programa Mreže festivala (nove programske sjeline koju od prošle godine zajedno rade četiri regionalna festivala) će i dalje biti reditelj Ivan Bakrač, donedavni selektor takmičarkog programa.

Savjet je definisao novi termin održavanja Festivala, u skladu sa zahtjevom grada Herceg Novog, da to bude kraj avgusta. Ove godine, shodno navedenom - Festival će biti održan od 22. do 28. avgusta, u svojevrsnom jubilarnom izdanju - 35 godina Festivala.

Bonus video: