Polemika sa samim sobom, odnosno sa svojim avatarima

Predstava "Besmrt u Kopenhagenu" po tekstu i u režiji maturanta Gimnazije "Stojan Cerović", Vukića Antovića, biće izvedena u Dodestu u 18 časova. Ulaz je slobodan

965 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Učenici nikšićke gimnazije "Stojan Cerović" izvešće večeras u Podgorici predstavu "Besmrt u Kopenhagenu", u sali Dodest Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović", u 18 časova, a ulaz je slobodan.

Autor teksta i režije je maturant Vukić Antović i ovo je njegovo prvo izvedeno djelo. Uloge u predstavi tumače: Matija Gredić, Mina Milović, Petar Vujović, Andrea Drašković, Srđan Nenezić, a sve uz muzičku pratnju Anje Barović. U radu na pripemi predstave učenici su imali mentorsku podršku prof. Velike Perutović.

Besmrt u Kopenhagenu
foto: Promo

“Besmrt u Kopenhagenu” je, ističe se u najavi, antidrama koja svojom formom ima želju da dekonstruiše istorijske poglede na dramski tekst, tako što će fabulu, sukob, mjesto i vrijeme događanja radnje, kao i logički slijed dešavanja, skoro u potpunosti izbjeći, piše u opisu...

Scena iz predstave
Scena iz predstavefoto: Promo

"Samim tim ova drama postaje filozofska meditacija, odnosno eksperiment u kojem Antović pokušava da vodi polemiku sa samim sobom (odnosno sa svojim avatarima) o fundamentalnim pitanjima filozofije, nauke i umjetnosti; kroz tekst se pojavljuju interpretacije kvantne fizike, postmodernistička literatura, indijska mitologija, hrišćanska i budistička teologija, kao i kompletna istorijom zapadne filozofije i istorija uopšte. Likovi su nestalni, filozofični i odvojeni od realnog svijeta što ih čini egzotičnim za publiku. Kraj priče (ako ga uopšte tako možemo nazvati) dolazi iznenada pa je, kao i cijeli tekst, otvoren za interpretaciju", navodi se u najavi povodom večerašnje izvedbe.

Bonus video: