U Šavniku i Bijeloj dvodnevna manifestacija "Dani Radovana Bećirovića Trebješkog"

Manifestacija počinje naučnim skupom koji će u subotu, 4. juna, sa početkom u 13 časova, biti održan u Šavniku

3758 pregleda 0 komentar(a)
Šavnik (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić
Šavnik (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić

"Dani Radovana Bećirovića Trebješkog", epskog barda, biće održani 4. i 5. juna u Šavniku (sala Centra za kulturu) i u manastiru Bijela, u organizaciji Udruženja srpskih epskih pjesnika Crne Gore „Radovan Bećirović Trebješki“ i Pravoslavnog bratstva „Sveti Georgije“ iz Šavnika – Bijela.

Manifestacija počinje naučnim skupom koji će u subotu, 4. juna, sa početkom u 13 časova, biti održan u Šavniku a na kojem će učestvovati doc. dr Budimir Aleksić, prof. dr Mihailo Šćepanović, Slobodan Čurović, Slavko Jeknić i Slavko Perošević.

Organizatori će dva sata kasnije prirediti izložbu gusala i knjiga epskih pjesnika i članova oba udruženja, dok se program planiran za subotu završava nastupom guslarskih prvaka: Boška Vujačića, Slavka Jeknića, Saše Laketića, Maksima Vojvodića, Stanka Kneževića, Gorana Perovića Cuce, Milana Dašića, Željka Bugarina i Milenka Kalezića.U programu će učestvovati i etno pojac Sofija Lačević.

U nedjelju, 5. juna, nakon liturgije u manastiru Bijela, biće održani pjesnički susreti i kulturno-umjetnički program a učešće su najavili brojni pjesnici i guslari. Voditeljka cjelokupnog programa biće pjesnikinja Milica Bakrač.

Radovan Bećirović je rođen 1897. godine, a umro je 1986. Na nadgrobnoj ploči je još za života upisao epitaf „Pod ovom sam pločom lega, kao sužanj željan svega“, a sve ono šta je bio i šta je radio iznio je u autobiografiji „Život bez života“.

„Kleo sam se tronom ideala, i tu mi je majka zakukala“, zapisao je Bećirović.

Bonus video: