Duboko ispod površine ranjivost i humanost

Pjesme iz treće zbirke mlade poetese plijene bogatstvom stiha, metafora, epiteta, izazivajući nostalgiju za starom dobrom lirikom

2540 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Šta se nalazi duboko ispod površine? Duša, tajne, skrivene čežnje, emocije, poezija... Anđela. Tu su i nadanja, strahovi, usnula romantika, prkos mladosti, zrelost pjesnika...i opet Anđela. Tu su i jedno veče, zbirka, humanost i...Anđela.

U organizaciji književnog kluba “Poenta poetika” i JU “Zahumlje”, organizovano je poetsko-humanitarno veče nikšićke pjesnikinje Anđele Backović u okviru kojeg je predstavila treću zbirku pjesama “Duboko ispod površine”.

”U zbirci se nalazi oko 60 pjesama, ni premalo, ni previše da se čita, a tematika je standardna - ljubav. Ova zbirka se od prethodne dvije razlikuje možda po mojoj pjesničkoj zrelosti. Iako imam još puno do određenih visina, težim tome”, sa osmijehom je za “Vijesti” kazala pravnica po obrazovanju, a pjesnikinja po vokaciji.

Anđela Backović
Anđela Backovićfoto: Svetlana Mandić

Priznaje da nije ni znala koliko je ranjiva i “zatvorena” dok se nije latila pera i “zagrebla” duboko ispod površine. Tamo je “bosonoga djevojčica” našla ženu spremnu da voli, prašta i daruje.

Prema riječima Spasoja Bajovića, književnika i književnog kritičara, Anđela je “poetesa osobene čednosti, sva u plimi iskrenih tonova i zvukova koji kruže na poetskoj pozornici života u obliku rime i slobodnih stihova”.

”Njena zbirka je svojevrsna intima, nevidljivo ogledalo duše koje iz dubine zaljubljenog bića isijava talase ljubavnih nemira i gorke nesanice, koji se vijore u nedohvatima duge, na usnama gromova, u lavirintima želja, duboko ispod površine sjaja i šarenih sjećanja. Te ljubavne niti odjekuju u odajama srca, u odsjaju svjetlosti i tmine koje zajedno šapuću pod zvjezdanim pokrivačem”, kazao je Bajović.

Anđela kroz tople, iskrene i povremeno ranjive tonove, kako je istakao, nastoji da ostvari snažne pjesničke slike doživljenog i sanjanog.

”Bori se sa tamnim iskušenjima za novo jutro, za bolesne grane sna, uči lozinku oblaka, snatri da uspostavi neraskidivu vezu ljubavi između obala. Noću ostavlja otvorena vrata kuće za svoje sunce, traga za suštinom života, za neposrednijim dodirima”, kazao je Bajović.

Kako je u knjizi zapisao Veselin Beli Bošković, Anđeline pjesme plijene bogatstvom stiha, metafora, epiteta, izazivajući nostalgiju za starom dobrom lirikom.

”Anđela je pjesnik povratka na pomalo zaboravljenu romantiku, vraća vjeru u mogućnost iskrene ljubavi i nudi bijeg iz naših tvrđava otuđenosti u ovom burnom vremenu gdje sve ide ludo naprijed, a i sami ne znamo kud”, zapisao je Bošković.

I kod njega su stihovi mlade poetese izazvali nostalgiju, dovoljnu da Anđeline dvije pjesme, Fenix i Mamurni čas, komponuje i otpjeva na promociji.

Stihove su govorili autorka i dramski umjetnik Miro Nikolić, uz muzičku pratnju profesora gitare Slobodana Bogdanovića, dok je moderator večeri bio Borko Radulović.

Poezija u humanitarne svrhe

Anđelino stvaralaštvo je usmjereno u humanitarne svrhe i od prodaje zbirki pomaže ugrožene kategorije društva.

Tako je novac od prodaje prve zbirke, “Čekam te”, opredijelila djeci sa smetnjama u razvoju, “Zvuk tišine” je bio za paraplegičare, dok je sredstva prikupljena tokom promocije zbirke “Duboko ispod površine” namijenila Udruženju mladih sa hendikepom Nikšić (UMHNK).

”Poezija je moj hobi, a ne posao, i želja mi je da sva sredstva usmjerim u humanitarne svrhe. Najbitniji mi je taj unutrašnji osjećaj. Meni su duša i srce puni, a sve ostalo su prolazne stvari”, kazala je pjesnikinja humanitarka.

Direktorica UMHNK Ivana Brajičić zahvalila se Anđeli na njenom humanom činu i uručila joj zahvalnicu.

Bonus video: