Uz sjajne filmove Underhill Fest donosi i radost, i energiju

Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma biće otvoren večeras u 20.30 časova u Podgorici, na košarkaškom terenu u Njegoševom parku, a posjetioce do 15. juna čeka bogat i raznovrstan program

6065 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Boris Pejović
Sa konferencije za novinare, Foto: Boris Pejović

Zanimljiva, nagrađivana, angažovana, intimistička, filmska ostvarenja koja propituju globalne teme i pojave, pa i univerzalne, ali i jedinstvene, uz nekoliko noviteta učiniće 13. Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma Underhill Fest još atraktivnijim, energičnijim i kvalitetnijim u odnosu na dosadašnja izdanja. To se zaključuje na osnovu repertoara koji je zvanično najavljen juče na konferenciji za medije, a koji je dostupan i na sajtu underhillfest.me i društvenim mrežama festivala.

Svečano otvaranje Underhill Festa (UF) biće održano večeras u 20.30 časova u Podgorici, na terenu Košarkaškog kluba “Budućnost” u Njegoševom parku, nakon čega u 21 čas slijedi projekcija filma iz vantakmičarske selekcije “Roselinijevi” i koncert tribjut benda Ejmi Vajnhaus “Amy’s House”.Baš kao i nagrade koje festival dodjeljuje, “Maslačak”, tako i Underhill donosi glavnom gradu jedinstvenu energiju, radost, poletnost, lepršavost, ali i prepoznatljivost i prisutnost na svim strana i u svim segmentima života, društva, filma, uprkos raznim okolnostima.

”’Roselinijevi’ je dokumentarac o porodici čuvenog filmskog autora Roberta Roselinija, iz perspektive njegovog najstarijeg unuka Alesandra”, navodi se u opisu filma, a umjetnički direktor i selektor festivala, Vuk Perović istakao je juče da film ima više slojeva i tema o kojima govori.

Sa konferencije za medije
Sa konferencije za medijefoto: BORIS PEJOVIC

”To je film o jednoj od najbogatijih filmskih porodica u istoriji kinematografije. To nije film koji govori samo o velikom italijanskom reditelju, o filmskom ili autorskom nasljeđu, već i svemu onome što takva figura koja je bitna za cijeli svijet ostavlja u rukama jedne porodice”, istakao je on.

Kompletan program odvija se na terenu u Njegoševom parku, od 21 čas, osim programa “U fokusu” koji će, u saradnji sa Centrom za ženska prava, biti upriličen u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” i počinje u 18 časova.

Tradicionalno, na otvaranju i zatvaranju festivala ulaz će biti slobodan. Pojedinačne karte po cijeni od dva eura, kao i komplet koji čine ulaznice za sve dane, majica i ceger po cijeni od 15 eura, mogu se kupiti na ulazu. Ulaz je besplatan za studente/kinje i učenike/ce.

Program za sjutra
Program za sjutrafoto: Promo

Bogat program i težak zadatak za žiri

UF tradicionalno predstavlja tri selekcije - Regionalnu, Međunarodnu i vantakmičarsku u kojoj se, pored filma “Roselinijevi” ove godine našlo i ostvarenje iz Srbije rediteljke Ketrin Hart.

”Izuzetno zanimljivo, zabavno, duhovito i pametno muzičko ostvarenje, intimni dokumentarac koji prati kulturološke razlike u odnosu između muzičara Fejt i Branka, biće prikazano na zatvaranju festivala 15. juna nakon uručenja nagrada”, najavio je Perović.

Kada je Regionalna selekcija u pitanju, on je istakao da se izdvaja film “Bez” u režiji Luke Papića koji na UF dolazi nakon Beldoksa gdje je dobio nagradu za najbolji srpski film.

Film 'Bez'
Film "Bez"foto: Promo

”To je jedan od filmova koji na zanimljiv i vrlo duhovit način tretira našu stvarnost, slično kao i ‘Telenovela: Sivo u koloru’ ostvarenje Filipa Martinovića. Imamo zanimljiva, nagrađivana i ostvarenja koja su nedavno imala premijere na značajnim svjetskim festivalima, filmove koji propituju socijalne teme, one koje brinu ne samo naše društvo, već i cijeli svijet, a takva su i hrvatska ‘Žica’ Tihe K. Gudac i ‘Tvornice radnicima’ Srđana Kovačevića”, najavio je Perović.

Program ove selekcije upotpunjuju ostvarenja: “U potrazi za konjima” Stefana Pavlovića “Dida” bračnog para Ilić - Nikole i Korine i “Koreni” Tee Lukač.

Underhill Fest
foto: Promo

”Međunarodnu selekciju čine filmovi koji se na sebi svojstvene načine bave bitnim temama, od intimističkih priča, unutrašnjih problema, do onih koji na takav i/ili sličan način obrađuju velike teme poput cunamija koji se dogodio u Japanu”, kazao je Perović.

Tu su filmovi: “Kako spasiti mrtvog prijatelja” Marusije Siročovskaje, ”Kuda mi idemo” Ruslana Fedotoua, “Ljubav, njemačke marke i smrt” režisera Čem Kaje, “Ljubičasta i banda pljuvača” Robina Hunzingera, “Naši otkucaji su povezani sa zvijezdama koje eksplodiraju” Dženifer Rainsford, “Ostrov - Izgubljeno ostvro” Svetlane Rodine i Lorena Stupa, “Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma” Bazila Kare-Agostinija...

”Žiriju i u jednoj i drugoj selekciji neće biti nimalo lako i drago mi je što svake godine namučimo žiri kada je u pitanju donošenje odluke o nagradama ‘Maslačak’”, kazao je Perović.

Perović
Perovićfoto: Boris Pejović

Portparol UF-a Miroslav Miro Minić podsjetio je i ko čini žiri ove selekcije: filmska kritičarka, kustostkinja, urednica i prevoditeljka Dina Pokrajac, koja je i direktorica Subversive Film Festivala, direktor fotografije i producent iz Crne Gore Ivan Čojbašić i nagrađivani filmski rediitelj iz Srbije Ognjen Glavonić.

”Sedam kratkih” sa dva crnogorska autora

Jedna od ovogodišnjih novina je program kratkog dokumentarnog filma nazavana “Sedam kratkih”.

”To je nešto što se krčka odranije, a čiju realizaciju nam je korona odložila. Prije nekoliko godina osjetili smo da brojni autori iz regiona koji se bave kratkometražnim dokumentarnim filmom žele da budu dio našeg festivala. Mi smo ranije prikazivali neka ostvarenja, ponajviše crnogorskih autora, u vantakmičarskoj selekciji, ali smo od ove godine odlučili da krenemo i sa tom pričom”, obrazložio je Perović i istakao da je selekcija obuhvata sedam ostvarenja.

U sklopu selekcije će premijerno biti prikazan film “Da zakitim mramor cvijećem” mlade crnogorske autorke Sare Stijović koja svojim dostignućima uveliko obećava velike stvari i bogatu karijeru.

”Sin jedinac jedne crnogorske porodice gine u saobraćajnoj nesreći - porodica gubi glavu kuće. Pjesma sa suzama se čuje - tužbalica. Pjeva je pokojnikova sestra. Osim što predstavlja znak žalosti, vjeruje se da tužbalica jedan od uslova za odlazak mrtvog na onaj svijeta. ‘Da zakitim mramor cvijećem’ je priča o bratu i sestri - priča o žalu i smrti, ali i priča o ljubavi koju polažemo u novi život”, ističe se u opisu filma.

Program za četvrtak
Program za četvrtakfoto: Promo

Filmovi iz ove selekcije počinju u 21 čas (osim na otvaranju i zatvaranju festivala), a “Da zakitim mramor cvijećem” je na repertoaru u četvrtak. “Zavjet” crnogorskog autora Mladena Ivanovića u produkciji Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu je na programu 12. juna. Film prati Nikolu (33) koji nabraja sve svoje pretke, od početka njegove loze do njega samoga, u vremenskom razdoblju od 250 godina.

”Uz svakog pretka govori u kom ratu se slavno borio, koju medalju je dobio i gdje je kosti ostavio. Kao kontrast audio narativa mu se suprotstavlja vizuelni narativ koji otkriva napušteno i kontemplativno groblje u centru grada. Nikolin plan je da nastavi tradiciju ratovanja na, danas, tuđim teritorijama”, navodi se u opisu.

Ostatak selekcije čine filmovi iz Srbije “Jabuka i dve trešnje” Mine Petrović i “Prilagođeni” Dejana Petrovića, film “Raseljeni” Samira Karahode iz Republike Kosovo i iz Hrvatske “Pater” Martine Marasović i “Trafika” Dore Slakoper.

Žiri ove selekcije čine: studentkinja četvrte godine Arhitektonskog fakulteta u Podgorici Sara Tomić, filmski reditelj i scenarista David Todorović i studentkinja Fakulteta vizuelnih umjetnosti na Univerzitetu “Mediteran” Sara Lakićević, saopštio je Minić.

Sa konferencije za medije: Minić, Perović, Medigović i Đurović
Sa konferencije za medije: Minić, Perović, Medigović i Đurovićfoto: Boris Pejović

”U fokusu” o nejednakosti u rodnim odnosima

Tradicionalna podjela moći i ispitivanje nejednakosti u rodnim odnosima, a koja se reflektuje i u samoj strukturi filmskog jezika, u fokusu je ovogodišnjeg programa “U fokusu”.

Kroz filmove “Ispiranje mozga: seks, kamera, moć” autorke Nine Menkes i “Terra Femme” rediteljke Kortni Stivens, kao i kroz propratne diskusije nakon projekcija, Tanja Markuš iz Centra za ženska prava najavila je da će svi prisutni imati priliku da posmatraju, ali i podijele svoje mišljenje o pitanjima “muškog” i “ženskog” pogleda na različite teme.

Film Nine Menkes na programu je devetog juna, dan kasnije film Kortni Stivens, a nakon projekcija slijede diskusije koje će moderirati dizajnerka Milica Šaranović, a u kojima učestvuju: glumica Jelena Đukić, producentkinja Jelena Mišeljić, reditelj Dušan Vuleković i istoričar Miloš Vukanović.

Svoju radost povodom novog izdanja festivala podijelila je i sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica Ana Medigović koja je podsjetila da je Underhill dio programa Podgoričkog kulturnog ljeta.

,,Šta narativ istraživanja nudi ženama?' je pitanje koje uokviruje studiju Kortni Stivens o ženskim amaterskim putopisima
,,Šta narativ istraživanja nudi ženama?" je pitanje koje uokviruje studiju Kortni Stivens o ženskim amaterskim putopisimafoto: Promo

Misija da društvo (u)čine boljim

UF je svojom recentnom filmskom produkcijom koja je aktuelna i dolazi sa relevantnih regionalnih i evropskih festivala, postavio sebe i Podgoricu na regionalnu mapu dokumentarnog filma, a da je to poduhvat vrijedan hvale istakla je i ekspertkinja za strateški marketing i komunikacije NLB banke Jelena Vujović.

”Teme koje su tretirane tokom posljednjih 12 godina, od ženskih prava preko zaštite manjinskih prava do ukazivanja na brojne anomalije sa kojima se susreće savremeni čovjek bez obzira gdje živi, predstavljajući univerzalne vrijednosti i vrline, učinio je da Festival prevaziđe prvobitnu ideju zbog koje je nastao. On definitivno više nije samo smotra filmova”, istakla je Vujović i dodala da je samim tim odluka ove banke da podrži UF bila jednostavna, jer Festival ima misiju da društvo (u)čini boljim.

”Pored podrške Festivalu u organizaciji ovogodišnjeg izdanja, NLB banka je za sve posjetioce koji obave plaćanje NLB Pay digitalnim novčanikom na festivalu, obezbijedila povraćaj novca u iznosu od pet eura. To je mali podsticaj za potpuno uživanje u filmovima”, kazala je.

Sa konferencije za medije: Vujović, Markuš i Vujović Vuković
Sa konferencije za medije: Vujović, Markuš i Vujović Vukovićfoto: Boris Pejović

Panel diskusije i uživo i putem interneta

Zbog edukativnog i turističkog segmenta, ali na prvom mjestu zbog promocije kulture, kompanija “One” se prošle godine priključila priči koju Underhill njeguje, a tako će bit i ove godine, istakao je komercijalni direktor kompanije “One” Brano Đurović.

On je najavio da će obezbijediti stabilnu i visokokvalitetnu konekciju za potpuni doživljaj festivala, kroz livestreaming Q&A sesije i panel diskusije sa gostima festivala.

”Posebno nam je zadovoljstvo što ćemo ove godine snažno doprinijeti i realizaciji škole dokumentarnog filma za učenike i učenice srednjih škola ‘Teen Docs’, koja će se održavati u prostorijama kompanije ‘One’ i za koju smo obezbijedili najasavremeniju opremu koju će polaznici koristiti prilikom kreiranja sopstvenih dokumentarnih videozapisa. Ko zna, možda ćemo vrlo brzo i njihove dokumentarce gledati na nekom narednom UnderhillFestu”, zaključio je Đurović.

Limenke će dopuniti glasove publike, a onda reciklirati

Predstavnica ReCan Fondacije Milica Vujović Vuković saopštila je da će tokom trajanja festivala biti organizovano sakupljanje praznih limenki koje će kasnije predati na reciklažu, a u sklopu kampanje “Svaka limenka se računa”.

”Prazne limenke će se koristiti primarno kao instrument glasanja u Voting Boxu i tako dopuniti glasove publike”, kazala je ona i istakla da je cilj kampanje podizanje svijesti o važnosti reciklaže aluminijumskih limenki koje se u potpunosti recikliraju beskonačan broj puta...

Bonus video: