Jedanaest predstava iz šest crnogorskih gradova

Nakon otvaranja festivala biće izvedena pozorišna predstava "Danilo" Bjelopoljskog pozorišta

924 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FDA
Foto: FDA

Na 51. Festivalu dramskih amatera u Bijelom Polju, od 10. do 15. juna, nastupiće 11 predstava iz šest gradova: Bara, Podgorice, Nikšića, Plava, Mojkovca i Bijelog Polja.

Direktor Centra za kulturu Milko Kovačević istakao je da je Festival dramskih amatera najstarija manifestacija ove vrste u Crnoj Gori i jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u našoj državi, po kojem je prepoznatljivo i Bijelo Polje.

„FDA je brend našeg grada, a Opština, Centar za kulturu i Bjelopoljsko pozorište čine sve da ovom festivalu i dramskom amaterizmu u Crnoj Gori daju poseban pečat, ali i neke nove impulse, kako bi on živio i u vremenu ispred nas. U proteklih pet decenija u okviru Festivala dramskih amatera izvedeno preko 400 pozorišnih predstava, na kojima je radilo preko 170 reditelja, a u kojima je igralo više od 8000 glumaca”, kazao je Kovačević na konferenciji za novinare, dodajući da je sve programske sadržaje do sada pratilo više od 70 hiljada posjetilaca.

Kovačević je podsjetio da se dramski amaterizam temelji na entuzijazmu i ljubavi pozorišnih radnika Bijelog Polja i Crne Gore, i da je zahvaljujući tome opstajao, izražavajući bojazan da to neće biti dovoljno, i da je potrebna institucionalna podrška ovom festivalu sa pozicije Ministarstva kulture.

“Dugi niz godina smo imali podršku, ali zabrinjavajuće je to što je ta podrška izostala u poslednje dvije godine, ali se nadamo da ćemo u narednim godinama imati taj pravi odnos Ministarstva kulture, koji će prepoznati značaj svega ovoga“, kazao je on.

Umjetnički direktor Centra za kulturu Dražen Konatar je kazao da posjetioce očekuju bogat šestodnevni program, sa pratećim sadržajima.

„Otvaranju festivala u 20 časova, prethodiće izložba slika Tijane Gordić 'Jedno mjesto'. Nakon otvaranja festivala biće izvedena pozorišna predstava 'Danilo' Bjelopoljskog pozorišta. U okviru pratećeg progama festivala, biće izvedena predstava za djecu 'Moj dom od paučine' i održan panel na temu: 'Dramski amaterizam u Crnoj Gori', a biće izvedena i predstava u čast nagrađenih 'U plamenu strasti', Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja”, kazao je Konatar, dodajući da će u okviru programa svakog dana biti organizovani i tradicionalni razgovori o predstavama.

Da će ovogodišnja glumačka manifestacija biti na visokom nivou potvrdio je i predsjednik Savjeta 51. Festivala dramskih amatera Crne Gore Moamer Kasumović.

„Napravljen je veoma dobar festival, kakav Bijelo Polje zaslužuje, žanrovski bogat, tako da se nadam da će to publika prepoznati i da će narednih dana biti sa nama na svim predstavama i pratećim sadržajima”, kazao je Kasumović, dodajući da Bijelo Polje gaji dugu tradiciju bavljenja glumom, od više od 100 godina, zbog čega je ponosan što je i sam Bjelopoljac.

O tome ko će biti pobjednik 51. FDA odlučivaće žiri u sastavu: pozorišni reditelj i akademik Blagota Eraković, dramaturškinja Jovana Bojović i glumica Branka Otašević.

Bonus video: