Vlaović posjetila Kraljevsko pozorište i Nacionalnu biblioteku: Ministarstvo će formirati savjete u tim ustanovama

Ministarka kulture i medija je pozvala predstavnike ustanova kulture da se aktivno uključe u izradu novog Nacionalnog programa razvoja kulture, kako bi petogodišnja strategija u ovoj oblasti bila što kvalitetnija i prilagođena stvarnom stanju u kulturi Crne Gore

3257 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Ministarstvo kulture i medija će što hitnije formirati savjete u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ i Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ s obzirom na to da je organima upravljanja istakao mandat, što predstavlja značajnu prepreku u radu.

To je saopšteno danas na sastancima ministarke kulture i medija Maše Vlaović sa rukovodstvom ovih nacionalnih ustanova kulture.

Kako prenosi PR Centar, na sastancima je bilo riječi o projektima i programima koji se organizuju, saradnji sa Ministarstvom kulture i medija i planovima za aktivnosti u narednom periodu.

Na sastanku sa direktorima Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“, Ilijom Subotićem i Lidijom Dedović predstavljene su informacije od značaja za rad ustanove, programska politika, ali i izazovi sa kojima se ustanova suočava. Posebno je naglašen nedostatak kadrovskih kapaciteta.

„Pohvalno je što je nakon dugo vremena Kraljevsko pozorište dobilo glumački ansambl, a Ministarstvo će dati podršku kako bi se broj angažovanih glumaca, ali i ostalog kadra u najstarijem pozorištu u Crnoj Gori uvećao u narednom periodu i odgovorio zahtjevima programske politike“, poručila je ministarka Vlaović.

Ona je istakla značaj pozorišta u edukaciji i obrazovanju djece i mladih i navela da će Ministarstvo biti pratner Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ u daljem razvijanju tog segmenta djelovanja.

Tokom posjete Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ ministarka Vlaović razgovarala je sa direktoricom Biblioteke Dragicom Lompar o najvažnijim programima Biblioteke.

Razmotrene su mogućnosti za sanaciju dijela objekata u kojima se Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“ nalazi, a bilo je riječi i o procesu digitalizacije bibliotečke građe, na kojem Biblioteka u kontinuitetu radi.

Kako je navela Ministarka, u eri digitalizacije knjige su pod velikim rizikom da izgube svoj značaj i mjesto. Ovo biblioteke širom svijeta stavlja pred velikim izazovima, kako da iskoriste pozitivne tokove koje pruža digitalizacija, i uvrste promjene koje ona unosi u svoje procese, a koji na kraju treba da rezultiraju time da se pisana riječ približi publici, posebno djeci.

Ministarka je pozvala predstavnike ustanova kulture da se aktivno uključe u izradu novog Nacionalnog programa razvoja kulture, kako bi petogodišnja strategija u ovoj oblasti bila što kvalitetnija i prilagođena stvarnom stanju u kulturi Crne Gore.

Bonus video: