Vrijeme erozije

Draže bi mi bilo da su po pitanju erozije plaže na Adi Bojani saslušavani stručnjaci - tzv. eksperti iz zemlje i inostranstva - pod budnim okom nezaobilaznog ministarskog kadra

11851 pregleda 7 komentar(a)
Ada Bojana, 2011. godine, Foto: vijesti.me
Ada Bojana, 2011. godine, Foto: vijesti.me

Na 13. sjednici skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, koja je održana u prošli ponedeljak, 6. juna, sprovedeno je kontrolno saslušanje (!) na temu “Erozija plaže na Adi Bojani i gubitak prirodnog hranjenja, mogućnosti i šanse za očuvanje i revitalizaciju plaže” - i to na inicijativu vrlo agilnog poslanika Dejana Đurovića (DF).

Snimak 13. sjednice imate na youtube.com - riječ je o dva sata i šest minuta priče koja, sadržajem i stilom, savršeno oslikava trenutak - pa ako imate želje i volje da prođete kroz to - predlažem integralnu verziju - a može i na preskoke, po dijagonali, što bi se reklo - pogotovo ako ste upućeni u dešavanja na Adi, jer teško da je išta novo rečeno u tih dva sata i kusur. Ako li pak smatrate da bi to bila prevelika žrtva - nesrazmjerna vrijednosti informacija koje su plasirane, ako uzmemo u obzir ko je bio u prilici da postavlja pitanja, a ko da odgovara - da plasira prežvakane, loše sortirane informacije - predlažem izvještaj sa sjednice (skupstina.me) - koliko god taj izvještaj manjkav. U izvještaju se navodi, primjera radi, ko je sve saslušavan (imenom, prezimenom i visokom funkcijom) - ali ne i ko je saslušavao i koja su pitanja postavljena. Opet, ako krenete tim putem - ostaćete uskraćeni, kao što rekoh, za vrijedne uvide u aktuelni (politički) trenutak.

Ana Novaković Đurović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, istakla je”, veli u prikazu, “da je problem erozije plaže na Adi Bojani definisan kao adaptacija na klimatske promjene, te da je zbog izuzetne prirodne vrijednosti ovog područja potrebno definisati sveobuhvatni ekološki pristup, u skladu sa prirodom i standardima zaštite životne sredine”.

Adaptacija, veli, na klimatske promjene...

Polarne kape se tope (pogotovo sjeverna), nivo mora raste, je li, pa je stoga logično, valjda, da plaža na Adi polagano nestaje - i to za par nijansi brže nego što nestaju druge plaže. Urađene su tzv. bazne studije, u kompletu sa idejnim rješenjima za revitalizaciju plaža Žukotrlica (Šušanj), Sutomore, Petrovac, Pržno i Mogren (Budva) - koje je naručilo JP Morsko dobro - i koje predviđaju troškove u visini 23.5 miliona eura - a urađena je i Studija očuvanja i revitalizacije plaže na Adi Bojani - uz procijenjeni trošak od 4.42 miliona eura...

Ada Bojana
foto: Screenshot TV Vijesti

Mediji su se u izvještajima sa 13. sjednice pomenutog odbora uglavnom fokusirali na konstataciju ministarke Novaković Đurović da postoji “problem nedostatka adekvatnih ljudskih kapaciteta i potrebnih informacija, kako bi se ovaj problem riješio dugoročno i bio zasnovan na naučnom pristupu”, te da će do kraja mjeseca pripremiti “koordinacioni sastanak sa predstavnicima nadležnih resora i eksperata iz ove oblasti kako bi se pronašlo optimalno rješenje”.

Najvažnije pitanje je, kao i uvijek, ono finansijske prirode...

Podrazumijeva se, valjda, da je svaka odluka koja se tiče usmjeravanja i preusmjeravanja sredstava politička odluka - upravo iz razloga što političari, odnosno lideri partija na vlasti, potpomognuti partijskim rukovodstvima, drže sve konce u svojim rukama. Sve odluke o imenovanjima na čelne pozicije u državnim organima i institucijama su političke odluke, te su stoga kriterijumi na kojima počivaju odluke te vrste najčešće nedokučivi - dok sa druge strane imamo činjenicu da ljudi na čelnim pozicijama u državnim organima i institucijama jedini imaju kompletnu sliku - apsolutan pregled situacije - ali se uz tu privilegiju ne podrazumijevaju i stanovite obaveze - a famoznu transparentnost procesa koji vode pravo ka odlukama - bolje da ne pominjemo.

Draže bi mi bilo da su po pitanju erozije plaže na Adi Bojani saslušavani stručnjaci - tzv. eksperti iz zemlje i inostranstva - pod budnim okom nezaobilaznog ministarskog kadra - jer je nakon tih dva sata i kusur svima koji se položili žrtvu na oltar krvavi - odgledali snimak na YouTube - jasno da su nam u prošli ponedeljak gospođa ministarka Novaković Đurović, ministar Đurović i ostali dali, kao što rekoh, vrlo malo novih informacija - uz standardna politička uvjeravanja da će se prema ovom problemu - kao i prema svakog drugom problemu - “odnijeti” krajnje odgovorno i nadasve profesionalno. A da će neka sredstva biti usmjerena u pravcu rješavanja problema erozije plaže na Adi - u to ne sumnjajmo.

Ipak je najvažnije, u ovom trenutku, da je situacija na Adi pod kakvom-takvom kontrolom - i da se željno iščekuju turisti...

***

Što se tiče terminologije - u slučaju da želite dublje uvide - Leksikografski zavod Miroslav Krleža (enciklopedija.hr) veli da se pojam erozija (u geologiji i geografiji), odnosi na “proces oblikovanja reljefa razaranjem i odnošenjem Zemljine kore mehaničkim i kemijskim djelovanjem tekućica (riječna ili fluvijalna erozija), mora i jezera (abrazija), leda (ledenička ili glacijalna erozija), vjetra (eolska erozija) i drugih egzogenih sila”.

Ako li pak krenete u ozbiljnije prekopavanje tzv. internetskih izvora - potaknuti činjenicom da more sinje, postepeno guta plažu na Adi Bojani - a u nadi da ćete pronaći nekakve odgovore, ili barem paralelna iskustva iz drugih sredina koje su suočene sa pomenutim problemom - velike su šanse da ćete vrlo brzo naletjeti na sintagmu coastal erosion - koju GEMET (General Multilingual Environmental Thesaurus) definiše kao “obalna erozija: postupno trošenje i nestajanje materijala s obale djelovanjem morske vode” - što bi bila opšta definicija. Preciznija definicija (toolkit.climate.gov) kaže da je obalna erozija “proces kojemu je uzrok porast razine mora, usljed djelovanja valova (struja, plime i oseke itd. - op.a.) koji troše ili odnose stijene, tlo i/ili pijesak sa obale”. Jedan od ključnih faktora obalne erozije su tzv. klimatske promjene - koje se manifestuju na najrazličitije načine - a među bitnijim faktorima se pominje i negativno djelovanje čovjeka...

***

Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje je na 13. sjednici podržao i inicijativu za konsultativno saslušanje ministarke Novaković Đurović, nekoliko ministara i jednog potpredsjednika Vlade - pogodite kojega - na temu “Stanje u oblasti prostornog planiranja u Crnoj Gori”. Termin održavanja sjednice još nije utanačen - a podnosilac inicijative je opet poslanik dr Dejan Đurović.

Dakle, imali smo kontrolno saslušanje na temu obalne erozije na Adi - a imaćemo i konsultativno saslušanje na temu PP. Jedva čekam zvaničnu ocjenu ministarke Novaković Đurović po pitanju adekvatnih ljudskih kapaciteta i potrebnih informacija na polju PP.

Bonus video: