Iskorak iz istorijskog konteksta i ratničkog nasljeđa u čistu ljubav

Na 14. Teatar Festu "Petar Kočić" u Banjaluci produkcija CNP-a osvojila je nagrade: za najbolju režiju, scenski pokret i nagradu "Korak u hrabrost" za najbolju mušku ulogu

1880 pregleda 0 komentar(a)
Ana Vukotić preuzima priznanje za najbolju režiju, Foto: Dejan Rakita
Ana Vukotić preuzima priznanje za najbolju režiju, Foto: Dejan Rakita

Kad se neka pozorišna predstava igra iz dubine duše i srca onda publika to neminovno osjeti, ali i kritika i kolege. Jedna od takvih je i predstava “Šćeri moja”, nastala po tekstu Maje Todorović i u režiji Ane Vukotić, a koja, reklo bi se, ima sopstvenu dušu i postala je repertoarsko srce Crnogorskog narodnog pozorišta.

Dokaz za to su i tri nove nagrade osvojene na 14. Teatar Festu “Petar Kočić” u Banjaluci, i to: za najbolju režiju, za scenski pokret i nagradu “Korak u hrabrost” za najbolju mušku ulogu. Žiri koji su činile: rediteljke Milica Kralj i Đurđa Tešić i glumica Jasna Diklić, jednoglasno su donijele odluku da Nagradu za najbolju režiju dodijeli Ani Vukotić i obrazložile:

”U predstavi koja se bavi položajem žene u društvu i odnosa prema ženskom identitetu, rediteljka Vukotić je pokazala vještinu u komponovanju složenih teatarskih elemenata savremenog teksta, jednostavne, a duboke glumačke igre i slikovitog vizuelnog pozorišnog identiteta”...

Nagradu za scenski pokret žiri je dodijelio Sonji Vukićević ističući da je “nadahnut, maštovit, promišljen scenski pokret doprinio visokom umjetničkom dometu predstave”.

Žiri Radio televizije Republike Srpske u sastavu Jelena Kojović Tepić, Tatjana Bursać i Ernest Zavila jednoglasno je odlučio da nagradu “Korak u hrabrost” na Teatar festu “Petar Kočić” 2022. godine dodijeli crnogorskom glumcu Mirku Vlahoviću za ulogu knjaza Nikole u predstavi “Šćeri moja”.

Maestralnom igrom, Vlahović nam je održao pozorišni čas o tome šta otac, muškarac treba da bude i juče i danas i uvijek, piše u obrazloženju žirija o prvaku CNP-a

”U vremenu kad se ženama ponovo dovodi u pitanje elementarno pravo na odlučivanje o vlastitom tijelu, kad žene govore naglas ali ih pretežno slušaju samo druge žene, jedan izvanredni glumac, iz zemlje koju obično doživljavamo kao vrlo patrijarhalnu, donosi nam ulogu oca ženskog djeteta koji je spreman da pogazi sve što njegov naslijeđeni habitus jeste i mora da bude i pokaže kako se voli. Maestralnom igrom, Vlahović nam je održao pozorišni čas o tome šta otac, muškarac treba da bude i juče i danas i uvijek. Nismo se lako odlučili kome od autorskog tima dodijeliti nagradu. Autorka teksta Maja Todorović, režiserka Ana Vukotić i glumica Vanja Jovićević, koja maestralno tumači glavnu žensku ulogu kneginje Zorke, učinili su ovu predstavu nezaboravnom, ali je ipak Mirko Vlahović taj koji je načinio najveći korak u hrabrost, korak iz istorijskog konteksta i ratničkog nasljeđa u čistu ljubav u kojoj jesmo i treba da budemo svi isti”, navodi se u obrazloženju žirija.

Vlahović
Vlahovićfoto: Luka Zekovic

Predstava “Šćeri moja” izvedena je 10. juna u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci. U predstavi igraju: Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović. Režiju i adaptaciju potpisuje Ana Vukotić, scenografiju Aleksandar Vukotić, kostimografiju Leo Kulaš, kompozitor je Aleksandar Radunović Popaj, scenski pokret radila je Sonja Vukićević, saradnik na dramaturgiji je Balša Poček, a izvršna producentkinja Nela Otašević.

Publika vanredno dobro prihvatila predstavu

Selektorka festivala i prvakinja Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci Slađana Zrnić, istakla je da je publika "vanredno dobro prihvatila ovu predstavu".

"Ono što je meni bio glavni utisak je da ona nije feministička, već prije svega ljudska predstava, topla, pametna predstava za koju vjerujem da ima podjednako poklonike i muške i ženske publike... Zadovoljstvo mi je što je publika u Banja Luci imala priliku da vidi ovu predstavu koja je značajna za region", rekla je Zrnić.

Direktorica Narodnog pozorišta RS u Banjaluci Dijana Grbić istakla je da je očigledno zadovoljstvo publike nakon odigrane predstave, a i rediteljka Vukotić naglasila je nakon izvođenja da je ponosna zbog činjenice da je predstava koja ima tako dug život i dalje poželjna za regionalne festivale.

Ono što je mene pokretalo tokom čitavog procesa je pitanje šta bi se desilo da je tada kralj Nikola odlučio da ipak Zorka bude vladarka, šta bi to značilo i za istoriju Crne Gore pa i za istoriju kompletnog ovog balkanskog prostora, rekla je Ana Vukotić

"Jako sam zadovoljna s obzirom na to da je ovo ipak u osnovi priča koja se tiče Crne Gore i crnogorskih dinastija a to suštinski nije glavna tema. Ovo nije priča o Crnoj Gori, ovo je priča o očevima i kćerima, ovo je priča o tome koliko smo kulturološki i civilizacijski napredovali. Ono što je mene pokretalo tokom čitavog procesa je pitanje šta bi se desilo da je tada kralj Nikola odlučio da ipak Zorka bude vladarka, šta bi to značilo i za istoriju Crne Gore pa i za istoriju kompletnog ovog balkanskog prostora. Divno je kad poslije ovoliko godina i dalje vas žele na festivalima i imate ovakav odgovor i prepoznavanje publike", istakla je Vukotić...

Bonus video: