Svijet je ljepši uz njihove boje

Izložbom radova polaznika Umjetničke radionice “Atelje Dali” iz Nikšića obilježeno je deset godina rada škole crtanja i slikanja

2172 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Njima ne fali mašte i kreativnosti, njoj znanja i iskustva. Kada se udruže mali/veliki umjetnici i profesorica likovne kulture Budimirka Dubretić nastaje izložbe poput ove koja je organizovana u foajeu Nikšićkog pozorišta. Osmom izložbom radova polaznika Umjetničke radionice “Atelje Dali” iz Nikšića obilježen je jubilej - deset godina rada škole crtanja i slikanja koja je iz ateljea prerasla u radionicu. I opet su njih 70, različitog uzrasta, sugrađane “častili” sa 200 crteža, akvarela, kolaža, radova u ulju, kombinovanoj tehnici.

”Djeca su po prirodi radoznala bića. Njih veoma zanima kako svijet funkcioniše. Oni istražuju, posmatraju, imitiraju, u želji da savladaju svoje okruženje. Umjetnost je Bogom dana da tu istraživačku igru kod djece podrži i usmjeri. U tome veliku ulogu može da odigra vješt učitelj ili pedagog, osoba koja dobrim metodama, spontano i prirodno, nenasilno i sa ljubavlju, radi najvažniji posao na svijetu - pomaže i usmjerava stvaranje jedne ličnosti”, kazala je, otvarajući izložbu, direktorica JU “Muzeji i galerije”, Vesna Todorović.

Rasli su umjetnici zajedno sa ateljeom, a Budimirka Dubretić je bila tu da ih usmjeri u pravom smjeru, da ih poduči i nauči, da im pruži radost stvaranja, ali i ljepotu boje.

”Već duži niz godina i veoma uspješno, profesorica likovne kulture i predsjednica likovnih pedagoga Crne Gore, Budimirka Dubretić, kombinuje u svom radu sa mališanima, zabavu sa višim shvatanjem umjetnosti”, naglasila je Todorović.

Dubretić je sa ponosom istakla da su velika porodica i da je radionica iznjedrila brojne formirane akademske slikare.

“Sve što djeca osjećaju, uzvraćaju kroz stvaranje. Hvala roditeljima na podršci, hvala djeci što mi vjeruju. Nastavićemo da radimo i darujemo ovom svijetu malo boje”, poručila je Dubretić.

Izložbu radova polaznika Umjetničke radionice “Atelje Dali” organizovali su javne ustanove Muzeji i galerije i Nikšićko pozorište, u okviru junskog programa Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: