Dušan Kasalica najbolji reditelj na Festivalu filmova jugoistočne Evrope u Parizu

SEE A Paris Film Festival je internacionalni festival koji okuplja autore iz zemalja sa područja jugoistočne Evrope. Ove godine održan je u online formatu, a inače se odvija u Parizu, Berlinu i Vašingtonu

3714 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Filmski Centar Crne Gore
Foto: Filmski Centar Crne Gore

Crnogorski reditelj Dušan Kasalica osvojio je nagradu za najbolju režiju na 12. izdanju Festivala filmova jugoistočne Evrope u Parizu – SEE A Paris.

Priznanje mu je pripalo za film "Elegija lovora".

SEE A Paris Film Festival je internacionalni festival koji okuplja autore iz zemalja sa područja jugoistočne Evrope. Ove godine održan je u online formatu, a inače se odvija u Parizu, Berlinu i Vašingtonu.

Iz Filmskog centra Crne Gore su pojasnili da u filmu “Elegija lovora” uglađeni univerzitetski profesor Filip, u interpretaciji Frana Lasića, odlazi sa suprugom (Savina Geršak) na odmor. Nakon nekoliko dana provedenih u ugodnom, monotonom ambijentu hotelske banje, njihov naizgleda idealan brak se završava. Čini se da Filipov život propada, ali okovan samopouzdanjem, on svaku novu situaciju u životu prihvata sa neobičnom lakoćom.

Glumačku ekipu, pored Frane Lasića i Savine Geršak, čine Nikolina Bogdanović, Momo Pićurić, Olivera Vuković, Draginja Voganjac, Lidija Kordić, Lidija Petrone, Zoran Trojanović. Direktor fotografije je Igor Đorđević, scenografkinja i kostimografkinja Natalija Vujošević, dizajner zvuka Jakov Munižaba, montažerka Jelena Maksimović, dok je producentkinja Jelena Angelovski.

"Elegija lovora" je svjetsku premijeru imala je na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Film je nastao u produkciji Meander Filma uz podršku Filmskog centra Crne Gore i u koprodukciji sa Non-Aligned Films iz Beograda.

Bonus video: