UF: Filmovi "Kako spasiti mrtvog prijatelja" i "Tvornice radnicima" dobitnici nagrade "Maslačak"

Nagrada publike će biti saopštena u petak nakon tri sjutrašnje projekcije koje nijesu održane u planiranom terminu usljed neočekivanih vremenskih prilika

6051 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jelena Kontić
Foto: Jelena Kontić

Filmovi “Kako spasiti mrtvog prijatelja” u režiji Marusije Siročkovskaje i "Tvornice radnicima" reditelja Srđana Kovačevića dobitnici su nagrade "Maslačak" za najbolji film u međunarodnoj, odnosno regionalnoj selekciji 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Underhill fest.

To je odluka žirija za dugometražne dokumentarne filmove koji su činili: reditelj i scenarista iz Srbije Ognjen Glavonić, filmska kritičarka, urednica i direktorica Subversive Film Festivala iz Hrvatske Dina Pokrajac i reditelj, producent i direktor fotografije iz Crne Gore Ivan Čojbašić.

Podsjećajući da rediteljka Siročkovskaja ispisuje posthumno ljubavno pismo svom prijatelju Kimiju, žiri ističe da ona svojim dokumentarcem daje glas cijeloj jednoj utišanoj generaciji.

Marusija Siročkovskaja
Marusija Siročkovskajafoto: Jelena Kontić

“Njen dokumentarac sniman je 12 godina i uz taktove 'Love Will Tear Us Apart' Ijana Kertisa bilježi sve što nosi odrastanje u jednom nasilnom i autokratskom režimu. 150 sati materijala Marusji je pomogao da montira nagrađivani sirijski reditelj i montažer Kutaiba Barhamji svojim umijećem svakako doprinjevši kvalitetu filma. Vješto izbjegavajući patetiku i prenoseći iskrenu emociju Siročkovskaja bez uljepšavanja iznosi priču o prijateljstvu, ljubavi i konzumaciji droga nastojeći da pronađe uporište u svijetu koji juri u susret neminovnoj kataklizmi. Dok je opresivna oligrarhija odlučna sprovesti svoj nacionalistički san u djelo rediteljka nastoji zadržati trag divnog Kimija u ovim pokretnim slikama i spasiti sjećanje na njegovu blagu narav i buntovan duh”, obrazloženje je žirija za odluku da "Maslačkom" okiti film "Kako spasiti mrtvog prijatelja".

Dokumentarac Srđana Kovačevića nagrađen "Maslačkom" u regionalnoj selekciji prati radnike fabrike ITAS koji su se oduprli privatizaciji fabrike...

"Oni se dvoume treba li i dalje istrajati u jedinom primjeru radničkog samoupravljanja u istočnoj Evropi ili ipak odustati od 15-godišnje kolektivne borbe i prodati firmu. Jesu li njihovi napori da zaštite svoj rad vrijedni brojnih žrtava koje su podnijeli usput? Kovačević ne pruža jednoznačan odgovor i ne zatvara oči pred neizvjesnošću njihovog poduhvata. Iako očigledno empatičan prema radničkoj borbi ne podliježe zamkama agit-propa već podastire kompleksnu iznijansiranu analizu u kojoj se bivši sindikalni predstavnik i sadašnji direktor Drago Varga nameće kao korifej borbe za budućnost ITAS-a ali i radničkog dostojanstva uopće u našim krhkim post-socijalističkim nazovi-državama. Osim što je riječ o preciznoj i virtuozno režiranoj studiji svireposti kapitalističkog sistema, dotakla nas se i inicijativa redatelja Kovačevića i producenata filma 'Fade In' da svu zaradu od filma podijele s protagonistima, radnicima fabrike ITAS, što je hvale vrijedan primjer etičkog pristupa u dokumentarizmu”, istakao je tročlani žiri.

Specijalno priznanje u međunarodnoj kategoriji dobio je film “Ostrov - izgubljeno ostrvo” u režiji Svetlane Rodine i Lorenta Stupa. Film predstavlja svojevrstan portret stanovnika skoro pa napuštenog ostrva koje se nalazi u Kaspijskom moru, a koje je tokom Hladnog rata bilo važna vazdušna baza i prosperitetna ribarska kolektivna farma.

"Reditelji tihim opservacionizmom i minuciozno postavljenim kadrovima obavijaju distopijsku svakodnevicu svojih protagonista koji zaboravljeni od svih preživljavaju od krivolova. Fizička izolacija pretvara se u mentalni zatvor u kojem se oni stariji ne mogu osloboditi okova slavne prošlosti, dok su mladi rastrojeni između dvije suprotstavljene stvarnosti: prošlosti koja nije njihova i budućnosti koju je gotovo nemoguće zamisliti. Izgubljeno ostrvo postaje simbol moderne Rusije razapete između varljive nostalgije i surove posttranzicijske stvarnosti”, ističe žiri u obrazloženju.

Specijalno priznanje žirija u regionalnoj kategoriji dobio je film “Bez” u režiji Luke Papića. Film prati umjetnika, slikara začudnih i nestandardnih stavova, koji traži svog nestalog psa i koji se tako nalazi u centru moderne apsurdne komedije ispričane kroz dokumentarno-igrani film koji postavlja filozofska, etička i ekološka pitanja.

"Reditelj Luka Papić vrlo umješno koristi likove sa margina društva da na minimalistički način prikaže trenutno društveno-političko stanje u Srbiji. Rezultat je zanimljiv i začudan film koji uspješno ispituje odnos čovjeka i psa, čovjeka i umjetnosti kao i njihovo značaj u životu”, navodi se u obrazloženju.

"Prilagođeni" i „Raseljeni“ izdvojeni u selekciji "7 kratkih"

Prvi put ove godine oformljena je i takmičarska selekcija kratkometražnih dokumentarnih filmova "Sedam kratkih". U ulozi žirija u toj selekciji bili su studenti: Sara Tomić sa Arhitektonskog fakulteta, David Todorović student Fakulteta dramskih umjetnosti i studentkinja Fakulteta vizuelnih umjetnosti Sara Lakićević. Oni su odlučili da nagradu "Maslačak" za kratki dokumentarni film dobije film „Prilagođeni“ u režiji Dejana Petrovića, koji se prisutnima obratio putem videa.

Putem videa se obratili i Luka Papić, Srđa Kovačević, rediteljka filma nagrađenog u međunarodnoj selekciji

„Postupkom kojim je prikazana suština priče, jednaka onoj skrivenoj koja nosi poentu i komunicira ideju filma, te vizuelnim tretmanom koji vješto skriva stvarnu temu, nagradu Maslačak za najbolji kratki dokumentarni film odnosi film Prilagođeni reditelja Dejana Petrovića“, istakao je mladi žiri.

Specijalno priznanje žirija u ovoj kategoriji dobilo je ostvarenje „Raseljeni“ u režiji Samira Karahode.

“Film Samira Karahode nagrađujemo zbog odstupnice koja je napravljena u dokumentarističkoj estetici i uspješnom održavanju forme uprkos izraženog prisustva reditelja koje je film uspio da okrene u svoju korist“, obrazložio je stručni žiri.

Vuk Perović je uručio diplome polaznicima škole dokumentarnog filma "Teen Docs".

U nastavku se prikazuju filmovi polaznika škole.

Uručenje diploma srednjoškolcima
Uručenje diploma srednjoškolcimafoto: Jelena Kontić

Sjutra tri dodatne projekcije, a zatim i nagrada publike

Iako se 13. Međunarodni festival dokumentarnog filma Underhill fest zvanično završava večeras dodjelom nagrada, projekcijom filma "Fejt i Branko", publika će i sjutra moći da uživa u filmskim projekcijama i da glasa za svoje favorite.

U pitanju su tri filma čije su projekcije prekinute usljed nepovoljnih vremenskih uslova, pa će zato i nagrada publike biti objavljena tek u petak. Sjutra veče su na programu “Ostrov - izgubljeno ostrvo” u 19 časova u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”, a dalje u Njegoševom parku, u 21 čas “Tvornice radnicima” i u 22.45 “Kuda mi idemo”.

Portparol Miroslav Minić pročitao je organizatore i zahvalio se kompletnoj ekipi 13. UF-a.

Bonus video: