Nušićev „Pokojnik” u crnogorskom kontekstu

Počele probe za predstavu u režiji Egona Savina

3058 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Krsto Vulović
Foto: Krsto Vulović

Probe za predstavu “Pokojnik” Branislava Nušića u režiji Egona Savina počele su juče u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP) kao zajednički projekat nacionalnog teatra i Centra za kulturu (CZK) Tivat.

Predstava je prilagođena crnogorskom mentalitetskom i jezičkom miljeu, ali i kontekstu, navodi se u saopštenju CNP-a i dodaje da će premijera biti izvedena na sceni u Tivtu 30. jula, a početkom oktobra će “Pokojnik” otvoriti novu pozorišnu sezonu u CNP-u.

U predstavi igraju: Bojan Dimitrijević, Aleksandar Radulović, Marko Baćović, Slobodan Marunović, Lazar Dragojević, Goran Vujović, Stevan Vuković, Slavko Kalezić, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Branka Otašević, Dragan Račić, Jadranka Mamić i Radmila Božović.

Bojan Dimitrijević i Stevan Vuković
Bojan Dimitrijević i Stevan Vukovićfoto: Krsto Vulović

Tim čine i: scenografkinja Vesna Popović, kostimografkinja Jelena Stokuća i asistentkinja Gordana Bulatović, izvršna producentkinja Nela Otašević, asistentkinja reditelja Radmila Božović i Dubravka Drakić zadužena za scenski govor.

Jedan od najuglednijih regionalnih pozorišnih reditelja Egon Savin u CNP-u je režirao više uspješnih predstava, pa se pozorišna publika unaprijed raduje i ovom komadu, a Savin otkriva na šta je fokusiran kada je Nušićev tekst u pitanju.

Egon Savin
Egon Savinfoto: Krsto Vulović

”U ovoj komediji Nušić je direktno naslikao spregu vlasti s kriminalom, kao što je otvoreno prikazao policijsko nasilje nad građanskim pravima i slobodom sličnosti. Slika društva u kojem je zakon - bezakonje i pljačka, u ‘Pokojniku’ je lišena one nušićevske veselosti i razigranosti. U satiričnom tonu, prepunom gorčine, komična slika mentaliteta zamijenjena je ovdje sumornom slikom i oporim razrešenjem bez perspektive”, kazao je reditelj Savin.

Direktor CNP-a Marko Baćović istakao je značaj saradnje s Centrom za kulturu Tivat, ali i konstatovao da su neke od najboljih režija Nušića ikada urađenih upravo pod autorstvom Egona Savina.

”Uvjeren sam da će rad s njim mnogo značiti našem ansamblu i da ćemo dobiti veliku predstavu”, zaključio je Baćović.

Baćović
Baćovićfoto: Krsto Vulović

Bonus video: