Smirujuća i neprolazna emocionalna toplina

Postavka skulptura “Emocije” može se pogledati u Modernoj galeriji Budve do 15. jula

966 pregleda 0 komentar(a)
Foto: JU Muzeji i galerije Budve
Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Skulpture malog formata rađene u bronzi, akademskog vajara Nikole Smilkova, minimalističke u umjetničkom izrazu, nježne, naizgled krhke i lagane, a istovremeno snažne i trajne, pozivaju na razmišljanje, zaustavljanje i otklon od brzog ritma života tražeći slobodan trenutak introspekcije. Njegova djela objedinjena nazivom “Emocije” predstavljena su na izložbi koja je u subotu veče otvorena u Modernoj galeriji Javne ustanove Muzeji i galerije Budve.

Kustoskinja postavke je viša kustoskinja Tanja Jovetić, a u ime JU Muzeji i galerije prisutne je pozdravila i Itana Lalović, dok je izložbu zvanično otvorila direktorica ustanove i istoričarka umjetnosti Lucija Đurašković.

Sa otvaranja
Sa otvaranjafoto: JU Muzeji i galerije Budve

Đurašković je podsjetila da skulptura u vizuelnoj kulturi predstavlja posebnu umjetničku vrstu u kojoj se prepliću i opipljivi, realni, i imaginarni parametri, a čiju suštinu čine masa ili volumen koji podrazumijeva određeni materijal, prostor i sadržaj snažno prepleteni u jedinstvenu neraskidivu nit.

”U formalno-značenjskom smislu skulptura odražava emancipaciju oblika od amorfnosti u oblikovno stanje definisano umjetničkim stvaranjem koncentrisanim na mnoštvo temeljnjih pitanja o biću, emociji, svjesnosti, vremenu, životu, ljubavi, lijepom, vječnom, prolaznom, nestajanju i ponovnom preobraženom nastajanju, kao i, nadasve, pitanje o smislu postojanja i odnosu s božanskom, tajnovitom tvorevinom u nama i izvan nas”, kazala je ona i nastavila:

”U većini slučajeva predstavljeni nam radovi zrače utiskom upada u neki drugačiji, mističan i nepoznat svijet, svijet usmjeren ka pokušaju otvaranja moguće novih prostora likovnosti, koji, već odavno, nije samo likovnost po sebi, već likovnost koja angažovano ukazuje i pokreće, svjesni da danas ‘umjetničko djelo ne znači ono što predstavlja, već predstavlja ono što znači’. Zato, skulpture Nikole Smilkova - ti skroviti, tajnoviti svjetovi pored vizuelne i taktilne privlačnosti, emaniraju i neku omamljujuće smirujuću i neprolaznu emocionalnu toplinu”, istakla je Đurašković.

Đurašković otvorila izložbu
Đurašković otvorila izložbufoto: JU Muzeji i galerije Budve

U muzičkom dijelu programa na otvaranju postavke nastupile su učenice petog razreda Škole za osnovno muzičko obrazovanje Budva, Andrea Radović i Kalina Vukadinović, u klasi profesorice Nevene Rosandić. Izložba će biti otvorena do 15. jula.

Smilkov je rođen 1973. godine u Štipu u Makedoniji. Vajarstvo na Univerzitetu Sv. Ćirila i Metodija u Skoplju završio je 1999. godine, gde je 2002. i magistrirao u oblasti skulptura u klasi prof. Dragana Poposkog Dada. Doktorirao je na području metodike likovnog obrazovanja na Pedagoškom fakultetu Sv. Klimentana Ohridskog na Univerzitetu u Bitoli 2012.

Učestvovao je na više međunarodnih simpozijuma u sklopu kojih je realizovao monumentalne skulpture, a izlagao je i na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama širom Evrope i Afrike.

Bonus video: