Snažno i moćno djelo koje približava ideju istine, suvereniteta, autentičnog življenja...

Violinista Igor Pejović za “Vijesti” prenosi utiske sa uspješnog i zapaženog nastupa Crnogorskog orkestra mladih u Hrvatskom narodnom kazalištu, u sklopu regionalnog projekta za koji tamošnji mediji, kritika i publika imaju samo riječi hvale

8100 pregleda 2 komentar(a)
Sa nastupa u Splitu, Foto: Privatna arhiva
Sa nastupa u Splitu, Foto: Privatna arhiva

Nakon "nezapamćenih ovacija" u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Splitu, prenose tamošnji mediji, kako drugo nego s oduševljenjem i ponosom prenijeti isključivo pozitivne utiske koje nosi Crnogorski orkestar mladih (COM) i svaki njegov član, na čelu sa sagovornikom "Vijesti", violinistom i dirigentom Igorom Pejovićem. Oni su preksinoć nastupili u HNK-u okupljeni oko regionalnog projekta, jedinstvenog muzičko-scenskog djela “The Stranger Within”. Premijerni nastup ovog autorskog djela internacionalne ekipe publika u Splitu je sa oduševljenjem prihvatila i nagradila dugim aplauzima i stojećim ovacijama u utorak veče.

Koncert koji obuhvata i sve druge elemente jednog dramskog djela, predstavljen kao multimedijalni projekat “The Stranger Within”, karakterišu snažan i na momente tvrđi zvuk, brzi ritmovi, očigledna virtuoznost svih izvođača, čemu i te kako doprinosi Crnogorski orkestar mladih. Neraskidivi dio spektakla o kojem publika i mediji i dalje govore definitivno je i kompleksna, životna i promišljena naracija, svjetlosni efekti koji prate svaku izvedenu notu i pojačavaju naboj emocija i dramsku liniju djela, a sve izrežirano i ukomponovano savršeno u jednočasovnu cjelinu koja govori sama za sebe, o sebi.

Kreiraju atmosferu svijeta arhetipova

Ovaj koncert klasične muzike savremenog zvuka koji djeluje kao da je ispred našeg vremena, prevazilazi već poznate tradicionalne forme i donosi duh avangarde, apstrakcije, ali i postapokaliptičnog.

Ekipu koja je duže od godinu dana pod raznim izazovima vrijedno radila na procesu čiji će rezultat u narednom periodu biti predstavljen u Londonu, a zatim i u matičnim zemljama učesnika projekta, predvodio je autor, solista i izvršni producent projekta Mirko Škarica, a dostojno, kvalitetno i u najboljem mogućem svjetlu predstavio se i Crnogorski orkestar mladih čijih potencijala domaća publika možda i dalje nije svjesna, ali koji širi svoje domene i polako hita ka osvajanju evropskih dvorana. Dirigent je Veton Marevci, kompozitor Predrag Radisavljević, a režiser Kristijan Žan - Mišel Jalžečić. Kreatorka animiranog filma koji koncertu pruža dodatnu dimenziju je Jelena Prljević, muzički producenti Predrag Radisaljević i Tamara Rajinac, snimatelj i asistent muzičke produkcije Đorđe Marković, a koproducenti su HNK Split i Škarica.

Crnogorski orkestar mladih
foto: Privatna arhiva

”Muzika za solo harmoniku i gudački orkestar, zajedno s animacijom, scenografijom, svjetlima, naracijom i savremenim plesom čini tematsku i estetsku cjelinu. Prikazujući snagu i sentiment klasične harmonike, solista Mirko Škarica stvara kontrapunkt svevremenim pitanjima ljudske prirode. Bogatstvo zvuka i scensko-vizuelnih elemenata stvaraju i izvode umjetnici koji rezoniraju s idejama predstavljenim u ovom projektu, kreirajući tako zadivljujuću atmosferu svijeta arhetipova. Ova izvedba približava ideju temeljne istine, individualnog suvereniteta i autentičnog življenja uhu, oku, i prije svega, srcu”, navodi se u opisu komada na sajtu HNK-a.

Nesvakidašnja forma i premijera u Londonu

Da je u pitanju jedan potpuno novi i drugačiji projekat, što se forme tiče, potvrđuje i Pejović u razgovoru za “Vijesti”, vidno zadovoljan prijemom, kako organizatora tako i publike, ali i izvedbom COM-a.

”U pitanju je jedna nesvakidašnja multimedijalna forma sa plesom, muzikom, svjetlosnim efektima, specijalnom scenografijom. Sve to je bilo nešto potpuno novo za mlađe ljude koji su činili većinu u publici i kojima se to i dopalo. U pitanju je takozvana primijenjena, filmska muzika sa određenim zvučnim efektima u koja se uklapaju svjetla. Proces rada i priprema je trajao dugo, a sada imamo jedno kompletno djelo čija se premijera zapravo tek očekuje i trebalo bi da bude u Londonu, dok je preksinoć upriličena zapravo pretpremijera. Nakon toga slijede i izvođenja u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj”, priča Pejović i ističe da su na kraju svi ispraćeni dugim stojećim ovacijama.

foto: Privatna arhiva

Filozofski zahtjevan i apstraktan komad sa porukama o čovjeku i životu

Za blog i Jutjub kanal “The Symbolic World” (koji prenosi HNK), francusko-kanadski autor Jonathan Pageau, ističe da je “The Stranger Within” lirsko istraživanje o uticaju identiteta i civilizacije na pojedinca i društvo. Kroz prekrasnu i moćnu muziku, zajedno sa slobodom animacije i poetičnošću djela, publika doživljava različite instrospektivne trenutke i emocije.

Pejović potvrđuje da je u pitanju filozofski zahtjevan, apstraktan komad koji obiluje raskošnom ljestvicom tonova i zvukova koji se kombinuju sa scensko-vizuelnim elementima djela.

”To je sve jedna kompozicija koja traje sat vremena bez pauze. To je multimedijalna kompozicija, koncert klasične muzike iz jednog dijela. U pitanju je savremena muzika, ono što smo otprilike mi i do sada radili sa orkestrom, ali je ovoga puta u programskom kontekstu bilo u smjeru filmske muzike, tako da su bili zastupljeni gudački orkestar i udaraljke, više udaraljki na kojima su nastupile kolege iz Hrvatskog narodnog kazališta, kao i plesna grupa od troje ljudi. Tokom cijelog programa od sat vremena u kontinuitetu šalju se apstraktne poruke o čovjeku i životu. Takođe, sve je na engleskom jeziku, a cijelu priču je iznio režiser Kristijan Jalžečić. Naš zadatak je bio da uvježbamo i interpretiramo napisanu kompoziciju”, dodaje Pejović.

COM je odličan primjer modernog pristupa muzici, otvoreni za eksperimentisanje i pomicanje žanrovskih granica

Magdalena Mrčela u osvrtu za "dalmacijadanas.hr" piše da je "ovo jedan od onih koncerata gdje biste sve dali da ga opet možete čuti - prvi put", a posebne pohvale stigle su i za COM.

"Crnogorski orkestar mladih ostavio je dušu na pozornici, a nije nam moglo promaknuti da ih ne mori „boljka“ „velikih“ orkestara - svojevrsno sviranje napamet, guranje tempa koji je svirač zacrtao u glavi - disali su s dirigentom i solistom kao jedno, i doslovno i figurativno. Dokazali su da su odličan primjer modernog pristupa muzici, da su otvoreni za eksperimentisanje i pomicanje žanrovskih granica", zapisala je Mrčela, između ostalog.

Pejović ističe da mu je i kao muzičaru na ličnom planu, ali i članu COM-a, posebno značajna vidljivost i spoznaja onoga što mogu da realizuju, ponude i izvedu, a učešće u velikom i zahtjevnom regionalnom projektu dodatno doprinosi i njihovom daljem radu i stvaralaštvu.

”Oni su nas prepoznali kao orkestar koji se bavi savremenom muzikom, a posebna nam je privilegija to što su pored splitskog orkestra koji tamo funkcioniše doveli nas iz Crne Gore da radimo i međusobno sarađujemo na ovome. Razlog za to je bio što donekle imamo iskustva u ovoj vrsti muzike, a i djelo više pristaje mlađim ljudima, kada je u pitanju energija koja treba da bude iznešena tokom nastupa i izvedbe ovakvog djela”, ističe Pejović i ponosno kaže da ciljevi i ideje COM-a prevazilaze granice lokalnog, pa tako i ambicije orkestra, u čemu i uspijevaju.

”Mi smo već nekoliko puta nastupali u inostranstvu gdje su ljudi već čuli za nas i prepoznaju nas. U maju iduće godine idemo u Belgiju i Luksemburg i djeluje da je zamisao koju smo imali već profunkcionisala, možda na mišiće, ali djeluje kao da ima potencijala i mogućnosti i da se izađe iz naših okvira, a mi svakako imamo šta da ponudimo i prikažemo”, ističe on.

Crnogorski orkestar mladih
foto: Privatna arhiva

Odlična saradnja, probe “na daljinu” i premijera za pamćenje

A o samoj saradnji na djelu "The Stranger Within" Pejović ističe da je sve funkcionisalo odlično i da je veoma zadovoljan.

”Solista Mirko Škarica je nosilac cijele te ideje i producent zajedno sa Hrvatskim narodnim kazalištem u Splitu. Projekat je zamišljen kao saradnja između Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Učesnik iz Srbije je kompozitor Predrag Radisavljević koji je napisao cijelu kompoziciju koja je izvedena, a koju smo iznijeli mi, Crnogorski orkestar mladih kao predstavnici Crne Gore i kao neko ko se bavi savremenom muzikom. Nama iz COM-a je bio cilj da napravimo nešto što ima (veću) umjetničku vrijednost, a da može da se komercijalno plasira na tržište, iako je tržište ružan termin, ali trenutno su takve okolnosti da ga moramo koristiti”, objašnjava Pejović.

Projekat je pokrenut prije više od godinu dana, kada su počele i pripreme na ovom muzičko-scenskom djelu.

”Prvo se radila scenografija, a zatim muzika namijenjena izvedbi na takvoj sceni, da bi zatim režiser preuzeo sve ostalo što je trebalo da bude zastupljeno u tom nastupu, a u okviru kojeg je prisutan i tekst koji govori glumac, narator, a koji je snimljen. Na kraju smo se priključili i mi iz COM-a koji smo uvježbavali zadatu kompoziciju u Podgorici i koji smo se tek posljednja četiri dana pridružili zajedničkim probama kompletne ekipe u Splitu”, priča Pejović.

On kaže i da probe “na daljinu” nijesu bile naporne i da se sve prilično lijepo sjedinilo tokom nekoliko zajedničkih proba kada se ekipa okupila, a na premijeri je već bilo očigledno da sve savršeno funkcioniše što su prisutni i nagradili, a što će svi izvođači pamtiti.

Usredsređeni na naredne nastupe

Iz Splita će pamtiti dug aplauz mlade publike koja ih je na kraju pozdravila ustajući i iskazujući oduševljenje, a misli su već usredređene na naredne nastupe.

”Plan je da polako i natenane vidimo i dogovorimo premijeru ovog djela u Crnoj Gori, a već imamo neke ideje koje ćemo predložiti. Mislim da je projekat interesantan i za strance i za turiste i da će biti dobro prihvaćen gdje god bude izveden. Pored toga, imaćemo i nastupe u Crnoj Gori u narednom periodu, a koje ćemo uskoro i najaviti. Između ostalog, nastupamo u Budvi ispred Starog grada 12. jula”, najavljuje Pejović.

Bonus video: