Počinje Festival mediteranskog teatra u Tivtu: "Kosa" otvara "Purgatorije"

Pored “Purgatorija” kulturno ljeto u Tivtu upotpuniće i brojni drugi likovni, odnosno književni programi koje organizuju "Muzej i galerija", odnosno "Gradska biblioteka" Tivat

2060 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Skoro 40 raznovrnih teatarskih i muzičkih programa čine repertoar ovogodišnjih, 18. po redu "Purgatorija" - međunarodnog Festivala meditreranskog teatra u Tivtu.

Festival koji se nakon dvije pandemijski krizne godine ponovno vraća u svoju uobičajenu formu i poslije dvogodišnje pauze, opet ima takmičarski dio u kojem se za naslov najbolje, nadmeću predstave teatarskih kuća regiona, sjutra veče sa početkom u 21.30 sati na ljetnjoj pozornici u Tivtu, otvara spektakularni mjuzikl "Kosa" u izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Program ovogodišnjih "Purgatorija" koje će potrajati od 31. avgusta kada će na njih zavjesu spustiti veliki koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra, danas su na pres konferenciji u Tivtu predstavili direktorica Centra za kulturu Tivat Dijana Sindik, predsjednik Opštine Željko Komnenović, selektorka Festivala plesnog teatra Jelena Kajgo i Zorana Kralj, portparolka Crnogorskog narodnog pozorišta.

Naime, CZK Tivat u takmičarskoj konkurenciji ovogodišnjih "Purgatorija" nastupa sa novom pozorišnom predstavom "Pokojnik" urađenom u koprodukciji sa nacionalnim teatrom iz Podgorice. Komad, kako je kazala Zorana Kralj, režira Egon Savin, a pored ostalih u “Pokojniku” igraju Bojan Dimitrijević, Aleksandar Radulović, Marko Baćović, Slobodan Marunović…

"Veliko nam je zadovoljstvo što smo na ovaj način, dio vrijednog i važnog festivala kakav su "Purgatorije" i što CNP kao nacionalna teatarska kuća, po prvi put ovako koprodukciono sarađuje sa CZK Tivat koji ima vrlo referentnu sopstvenu pozorišnu produkciju i koji se po tome dokazao u proteklom peridu u regionu. Jedan od najvećih komediografa sa ovih prostora Branislav Nušić nije već dugo insceniran u Crnoj Gori, a posljednji put u CNP je neko njegovo djelo rađeno davne 1973. Mislimo da smo sa ovom verzijom njegovog "Pokojnika" napravili savremen komad, prilagođen crnogorskom miljeu i nadamo se da će predstava dobro komunicirati sa današnjim gledaocima", kazala je Kralj.

Pored ove predstave, selektorka takmičarskog programa Tanja Mandić – Rigonot je izabrala i predsteve "Pristanak" Atelja 212 iz Beograda, "Don Kihot" u koprodukciji Barskog ljetopisa i Gradskog pozorišta Podgorica, "Maškarate ispod kuplja" Kazališta "Marin Držić" iz Dubrovnika i igračku predstavu "Sokolova pesma" u produkciji Ansambla narodnih igara i pjesama "Kolo" iz Begrada.

"Trudili smo se da u granicama postavljenim budžetskim mogućnostima, napravimo što interesantniji i dinamiča program kojeg će, osim takmičarskog dijela festivala, činiti i brojne druge parateće predstave, koncerti, poetske večeri, ali i tri autorske humanitarne večeri na kojima će nastupiti poznati umjetnici sa kojih će sav ostvareni priohod biti uplaćen Fondaciji "Budi human". Sve što smo uradili u organizacionom, ali i tehničkim pripremama festivala, pogotovo u smislu uređenja objekta ljetnje pozornice potvrda je koliko mnogo svi zajedno u Tivtu, bez obzira na političku profilaciju, možemo postići kada radimo jedinstveo u pravcu ostvarenja zajendičkog, dobrog cija", kazala je Sindik.

Ona je iz muzičkog pograma ovogodišnjih “Purgatorija” uz mjuzikl “Kosa” i koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra, izdvojila i nastupe Big benda Hrvatske Radio Televizije, harfistkinje Milice Kankaraš, mjuzikl “San o Boki” u produkciji NVO “Bruna” iz Herceg Novog, te koncert Ansabla “Union”.

Naglasila je da će okosnicu pratećeg teatarskog programa činiti predstave u produkciji CZK Tivat, “Jami Distrikt”, “Hasanaginica”, “Filomenaq Marturano”, “Tre sorelle”, “Noć tribada” i “Druga strana vjetra”, a pored njih publika će biti u prilici i da podgleda komade poput “Ifigenija” Korifej teatra iz Kolašina, “U raljama života” Beogradskog dramskog pozorišta, autorsku monodrama Sandre Silađec “Dejt” te par predstava za djecu.

Van takmičarske konkurencije, publika će moći da 12. avgusta pogleda premijeru nove predstave “Sitnice koje život znače” koju CZK Tivat radi u koprodukciji sa Narodnim pozorištem i Beart-om 2015 iz Beograda. U komadu po tekstu Lorenca Maronea i u režiji Andreja Nosova, pored ostalih, igraju i Branko Cvejić, Nela Mihailović, Vanja Ejdus…

Posebna specifičnost “Purgatorija” je to što će i ove godine, to biti jedini festival u region bivše Jugoslavije koji će dati prostora i plesnom teatru.

Prema riječima selektorke tog dijela festivala Jelene Kajgo, od 6. do 14. jula, publika će u Tivtu moći da pogleda plesne predstave “Čipka” baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke, “Revel, Revel” Zagrebačkog plesnog ansambla, “Sofia” i “Dunjaluk” Bitef teatra iz Beograda, kao i novu, već treću po redu koprodukciju Bitef teatra i CZK Tivat – plesnu predstavu “Životinjska farma” po motivima čuvenog romana Džorža Orvela.

“Nakon dvije godina pauze i redukovanih programa uslijed pandemije, “Purgatorije” se vraćaju u punom sjaju. “Purgatorije” su festival i kulturna manifestacija od značaja ne samo za Tivat i Boku, već i čitavu državu Crnu Goru jer nam donose ono najbolje što nudi pozorišna scena regiona bivše Jugoslavije", kazao je Komnenović dodajući da je Opština Tivat kao glavni pokrovitelj, za organizaciju ovogodišnjeg fesrivala, izdvojila 282.000 eura, što je 40% više nego lani.

"Ukupno će Opština ove godine rad CZK Tivat podržati sa 633 hiljade eura budžetskih sredstava da bi vratili stari sjaj tivatskoj kulturi i dali joj adekvatno mjesto koje joj pripada u životu grada", naglasio je on.

Inače, pored “Purgatorija” u organizaciji CZK Tivat čija je okosnica pozorišna i muzička umjetnost, kulturno ljeto u Tivtu upotpuniće i brojni drugi likovni, odnosno književni programi koje organizuju druge dvije opštinske javne ustanove - "Muzej i galerija", odnosno "Gradska biblioteka" Tivat.

Kompletan repertoar možete pogledati OVDJE.

Bonus video: