Šesnaesti White Field Jazz Festival u Bijelom Polju 29. i 30. juna

Svečano otvaranje zakazano je za 20 sati i 15 minuta

3729 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Šesnaesti po redu White Field Jazz Festival počinje sjutra u Bijelom Polju.

Manifestaciju koja će trajati dva dana organizuje JU "Ratkovićeve večeri poezije."

Direktor te javne ustanove Kemal Musić kazao da će bogat prateći program na festivalu nastupiti poznata muzička imena.

Svečano otvaranje zakazano je za 20 sati i 15 minuta.

Prvo veče je rezervisano je samo za džez muziku a otvoriće ga bjelopoljska pop-rok grupa “Akustična terapija”, nakon koje nastupa džez umjetnik Đorđe Obradović, koji baštini onaj izvorni džez iz Nju Orleansa.

Uz njih prve festivalske večeri će biti održan i koncert crnogorske grupe “Kind of blues”, koju predvodi naš poznati džez umjetnik Šule Jovović, a potom nastupa makedonski džez stastav “Svetlost”, bend koji ne svira samo u Makdoniji i okruženju, već u cijelom svijetu“, kazao je Musić.

Preksjutra, druge večeri White Field Jazz Festivala nastupa grupa „Osvajači“.

„Nadam se da će bjelopoljska publika uživati u koncertu grupe koja se dokazala na prostorima bivše Jugoslavije. Prije njih će nastupiti etno grupa iz Rožaja ’Teferidž’, koja baštini tradiconalnu lokalnu muziku sjevera Crne Gore kao i sjajni bluz orkestar iz Podgorice ’Jesenjin’, ’ koji predvodi naša poznata pjesnikinja Svetalna Kalezić“, saopštio je Musić, pojašnjavajući da White Field Jazz Festival žanrovski obogaćen i nije isključivo džezerski.

Pored muzičkih koncerata, u okviru kojih će nastupiti velika muzička imena biće održani i prateći kulturni programi.

„Prije zvaničnog otvaranja, u srijedu u 19 časova, biće otvorena izložba umjetničkih slika Edina Erovića Macana, našeg Bjelopoljca, koji do sada nije imao priliku da se istakne. Njegova umjetnost je na neki način i povezana sa džezom, pa smo zato i odlučili da njegovu izložbu uvrstimo u ovogodišnji program. Ove godine ćemo promovisati knjigu “Veo nad rijekom C” Melide Tavančić, koju smo izdali prije nekoliko dana. Riječ je o putopisnoj poeziji, a jedna pjesma je posvećena i Kući Rista Ratkovića, tako da nam je zadovoljstvo što će ovo djelo biti promovisano na našoj džez svetkovini“, kazao je Musić.

Bonus video: