Knjigom u kontaktu sa svijetom: Sjutra otvaranje Međunarodnog književnog festivala

Programom u znak sjećanja na Mladena Lompara i Danila Kiša, festival će biti otvoren sjutra u knjižari “Karver” u 20.15 časova i trajaće do 4. jula, pod sloganom “Na lijevoj strani - vena amoris”

5987 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Jelena Kontić
Sa konferencije za novinare, Foto: Jelena Kontić

Književnost i literatura oduvijek su bili posebno važan, pa možda i najbolji, način i kanal komunikacije u svijetu. Nažalost, upravo izdavačka djelatnost, prevodilaštvo i književna razmjena najviše ispaštaju posljednjih godina, jer ogromna blokada postoji na (svjetskom) književnom tržištu, čega je malo ko svjestan i čemu se malo pažnje posvećuje. To je na jučerašnjoj konferenciji za medije istakla crnogorska glumica Varja Đukić, utemeljivačica i menadžerka Međunarodnog književnog festivala “Odakle zovem, Podgorica 2022”.

U tome je i jedna od misija ovog festivala, ali i knjižare “Karver” - omogućiti čitaocima, posebno mlađim, širok dijapazon naslova, važnih, reprezentativnih i kvalitetnih, a u tome im pomažu i mnoge izdavačke kuće iz regiona, u šta će se od 30. juna do četvrtog jula uvjeriti i publika 14. izdanja ovog važnog i jedinstvenog festivala.

Festival će biti otvoren sjutra veče programom u znak sjećanja na istaknute književnike Mladena Lompara i Danila Kiša, u knjižari “Karver” u 20.15 časova, najavila je Đukićeva juče. Ona je dalje istakla i da je simboličnim otvaranjem, tokom kojeg će đaci podgoričkih škola podsjetiti na velike književne stvaraoce i svojevrsne intelektualce, željela da poruči da je neophodno stalno razmišljati i promišljati svaki potez i uticaj koji on može imati na buduće generacije.

”Meni se činilo jako važnim da ovaj festival počnemo programom kojim ćemo na neki način dati omaž velikanima naše književnosti, onima koje nikad ne treba i ne smijemo zaboraviti. Taj omaž ćemo upriličiti u sadejstvu sa najmlađima, jer često zaboravljamo da sve što činimo i ako išta uopšte činimo, moramo raditi zarad njih. Odnosno, sve treba da promišljamo tako da se stavljamo u njihovu poziciju... I kada donosimo knjige od raznih izdavača, sa raznih strana, kada, uprkos situacijama i neprilikama, punimo police onoliko koliko možemo, prije svega treba misliti na te mlade ljude koji bez obzira na okolnosti treba da budu u dodiru sa svijetom i onim najboljim što pripada literaturi i književnosti”, poručila je ona i posebno istakla kompleksnost vremena i okolnosti u kojima živimo, iako je i u prošlosti bilo velikih kriza.

Festival će biti otvoren programom na kojem će Varja Đukić, Zoran Vujović, Dragica Lompar i Andrijana Deletić Milačić govoriti u dijelu posvećenom Mladenu Lomparu, dok će u programu o Danilu Kišu učestvovati učenice i učenici Srednje ekonomske škole "Mirko Vešović": Nevena Lambulić, David Nikčević, Matej Jovanović, Matija Žujović i Jovana Stanišić, iz Srednje građevinsko-geodetske škole “Ing. Marko Radević” Teodora Lakić, iz Gimnazije “Slobodan Škerović” Lana Jovanović i Anđela Burzanović, a Lazar Janjušević i Nađa Grdinić predstaviće se ispred Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”.

Odakle zovem
foto: Promo

Festival će biti održan od 30. juna do četvrtog jula, tradicionalno u knjižari “Karver” i na platou, a dio programa će biti upriličen i u vinskom podrumu “Šipčanik”, najavio je moderator konferencije za medije Miroslav Minić. Ovogodišnji slogan je inspirisan rečenicom iz romana “Republikanci” gošće festivala Sesil Gilber i glasi: “Na lijevoj strani - vena amoris”. Ipak, Đukićeva je priznala i da je prethodno razmišljala i o potencijalnom sloganu “Eros u migraciji” za koji je inspiraciju dobila čitajući djela Gabrijele Babnik, takođe još jedne gošće 14. izdanja “Odakle zovem”.

”Kad sam pročitala knjigu Sesil Gilber ‘Republikanci’, našla sam u njoj nešto što je obuhvatilo sva moja razmišljanja i aktuelne okolnosti. U jednom dijelu priče, ona, govoreći o svom prijatelju, pominje tu lijevu stranu svoje hemisfere tijela i kaže: ‘Pa da, imao je taj prsten na lijevoj strani, vena amoris’... Znači da smo toliko često nesvjesni koliko duboko idemo u razmatranju raznih situacija koje su izvan nas, da zaboravljamo nešto najintimnije”, obrazložila je Đukićeva.

Djelo “Katedrala” Sesil Gilber biće predstavljeno sjutra veče. Moderatorka je Jasna Tatar Anđelić, a prevodilac Miloš Avramović. Ono po čemu se ovogodišnje izdanje ističe i što će biti posebno interesantno, primijetila je Đukićeva, jeste veliki broj zastupljenih autorki, među kojima su, pored Gilber i Babnik, i Alena Mornštajnova, Teona Strugar Mitevska, Emina Smailbegović, Milica Vučković, Marija Dragnić, a sva njihova djela su “par ekselans ženska, lucidna, zanimljiva”.

Pored njih, gosti festivala su i: Andrej Nikolaidis, Damir Uzunović, Aleksandar Milosavljević, Feđa Štukan, Petar Milat, Dragan Markovina i mnogi drugi... Nikolaidis je na jučerašnjoj konferenciji za medije kazao da je ovaj festival za njega izuzetno bitan opisujući da je u jednom trenutku “Podgoricu vidio tek kao neki prostor koji gravitira ‘Karveru’”. On će na zatvaranju festivala, prvi put u Crnoj Gori predstaviti svoj roman “Anomalije” koji je objavljen u izdanju Buybooka, u 19 časova, a zatim će od 21.15 biti i moderator večeri Emine Smailbegović kada će biti promovisana njena knjiga “Strašna djeca Averroesova”.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović kazala je da festival “Odakle zovem” doživljava kao “utočište u odnosu na sve ono što nas okružuje posljednjih par godina i svu kompleksnu društveno-političku situaciju”.

”Festival je mjesto i bijeg od svega toga, mjesto gdje možemo čuti dijalog, gdje možemo čuti i razmijeniti iskustva kako sa strane, tako i naših stvaralaca”, zaključila je Medigovićeva, podsjećajući da je Glavni grad Podgorica od početka logistički i finansijski partner Festivala.

Bonus video: