Kotor Art šalje poruku zajedništva

Međunarodni festival biće svečano otvoren večeras u 21.30 časova ispred Katedrale Sv. Tripuna u Kotoru, a publiku do 14. avgusta očekuje nikad bogatiji program

7664 pregleda 0 komentar(a)
Martinović, Janović, Tičević, Tarbuk i Ašćerić na konferenciji za medije, Foto: BORIS PEJOVIC
Martinović, Janović, Tičević, Tarbuk i Ašćerić na konferenciji za medije, Foto: BORIS PEJOVIC

U današnjim istorijski teškim okolnostima i izazovnim vremenima u kojima živimo, moje mišljenje kao umjetnika, kulturnog poslenika i kao nekoga ko pripada ovoj branši, ali i ovom prostoru, jeste da cijela umjetnost i kultura ne smiju biti same sebi dovoljne, već da moraju dodatno biti angažovane, da komentarišu, utiču i u krajnjem da mijenjaju one koje kojima je ta umjetnost i namijenjena - publiku.

U tom smislu je i cijeli Međunarodni festival KotorArt i koncipiran, kao poruka zajedništva s onima s kojima dijelimo iste vrijednosti. To je na jučerašnjoj konferenciji za medije poručio istaknuti crnogorski pijanista i direktor KotorArta Ratimir Martinović.

Konferencija za medije održana je povodom najave svečanog otvaranja Međunarodnog festivala KotorArt koje će bili upriličeno večeras u 21.30 časova ispred Katedrale Sv. Tripuna u Kotoru kada će nastupiti Simfonijski orkestar Narodnog pozorišta Opere i Baleta Albanije, a kojim će rukovoditi maestro Mladen Tarbuk, dok će solisti biti sopran Olivera Tičević i tenor Ermin Ašćerić.

”Premijerno će biti izvedeni odlomci iz opera ‘Les Montenegrins’ francusko-belgijskog kompozitora Armanda Limnandera i ‘Černohorci’ češkog kompozitora Karela Bendla, kao rezultati rada Istraživačke jedinice KotorArta, i neka od najpopularnijih djela Bizea, Smetane i Dvoržaka”, najavila je juče portparolka KotorArta Nataša Janović.

Martinović je podsjetio da KotorArt funkcioniše kao asocijacija tri festivala, odnosno Don Brankovi dani muzike, Kotorski festival pozorišta za djecu i Pjaca od filozofa, a ove godine će trajati u periodu od 1. jula do 14. avgusta. Martinović nije krio da je ponosan pripremljenim repertoarom koji obuhvata do sada nebrojeno mnogo kvalitetnih muzičkih, pozorišnih i debatnih programa, istakao je on.

”Većinu ovih programa mi smo već komunicirali u prethodnom periodu, a siguran sam da će tokom festivala biti prilike da dodatno približimo i programe i goste ovogodišnjeg, vrlo ambiciozno zamišljenog, KotorArta. Svečana otvaranja trasiraju put i daju programski ram cjelokupnom festivalu, a ni ova godina u tom smislu nije nikakav izuzetak. Samo otvaranje predstavlja jezgro programske ideje kroz koncert ‘Crna Gora i Evropa: muzika zajedništva’. Na ovom projektu se radilo tokom prethodne godine, tačnije naša istraživačka jedinica kojom je koordinirala gospođa Dobrila Popović, i intenzivno je prikupljala materijale, informacije, bavila se fotografisanjem i pripremala ovu partituru za savremeno izvođenje opera koje su napisane tokom 19. vijeka i inspirisane Crnom Gorom”, poručio je Martinović.

Ratimir Martinović
Ratimir Martinovićfoto: Boris Pejović

On je dodao da će na otvaranju biti prikazan i dokumentarni film Radio-televizije Crne Gore koji je posvećen dvjema operama. Film uređuje Branka Banović, a režiju potpisuje Senad Šahmanović...

”Ništa na našem otvaranju nije slučajnost, uključujući maestra Tarbuka, kao i naše soliste... Želimo da pošaljemo poruku istinskog zajedništva i posvećenosti istim vrijednostima. Takođe, okolnost rotirajućeg predsjedavanja Savjetom Evrope, od Francuske prema Češkoj upravo je prvog jula... Festival će tradicionalno otvoriti ministarka u Vladi Crne Gore, iz resora za kulturu, Maša Vlaović, a pored nje će govoriti i ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Kristina Popa, ambasador Francuske Kristijan Timonije, ambasadorka Češke Janina Hrebičkova, kao i domaćin, gradonačelnik Opštine Kotor Vladimir Jokić”, najavio je Martinović.

On je istakao da je nemjerljiv doprinos zajedničkom projektu kojim će festival biti otvoren pružio i maestro Mladen Tarbuk, svestrani umjetnik, jedan od najistaknutijih kompozitora, dirigenata, muzičkih pedagoga na prostoru Balkana, a koji je istovremeno aktivan i na polju muzikoloških istraživanja.

Maestro Mladen Tarbuk je na konferenciji dodao i da se otvaranje KotorArta, jednog od najvažnijih muzičkih festivala u regionu i Evropi, ove godine događa pod sretnom zvijezdom.

”Naime, istražujući opere inspirisane Crnom Gorom i njenom borbom za slobodu, gđa Dobrila Popović pronašla je dvije opere napisane u Francuskoj, odnosno Češkoj u 19. vijeku, a upravo danas Francuska predaje predsjedavanje Evropskoj uniji Češkoj. Zato program koncerta sadrži isječke dviju pronađenih opera, kao i najpoznatija djela tih zemalja, poput djelova Karmen i Vltave, napisana kad i spomenute opere”, primijetio je on.

Sopran Olivera Tičević iz Crne Gore istakla je da joj je zadovoljstvo da i ove godine pjeva na otvaranju KotorArta i KotorArt Don Brankovih dana muzike. Priprema arija i dueta iz opera Limnandera i Bendla, inspirisanih Crnom Gorom, bilo je jedinstveno i zanimljivo iskustvo kroz saradnju s maestrom Tarbukom, orkestrom Narodnog pozorišta Opere i Baleta Albanije, kao i tenorom Erminom Ašćerićem rekla je ona.

Olivera Tičević
Olivera Tičevićfoto: Boris Pejović

”Radujem se otvaranju ovog prestižnog festivala i vjerujem da će autentičnost programa biti odlično iskustvo za našu publiku”, poručila je ona.

Tenor iz Bosne i Hercegovine Ermin Ašćerić takođe je kazao da mu je čast što nastupa na otvaranju festivala u sklopu velikog projekta koji je jedan od najznačajnijih i najvećih projekata u ovom dijelu Evrope.

”Kada sam dobio poziv i kada su mi organizatori predstavili šta bi trebalo da se radi na koncertu i šta bi trebalo da pjevam, doživio sam to kao baš veliki izazov s obzirom da nije neka popularna muzika ili nešto što sam ja u tom trenutku poznavao. I kada sam pogledao note i sve uz to, izgledalo mi je veoma zanimljivo, baš kao i priča u pozadini koju su predstavili maestro i Olivera koja mi je dodatno privukla pažnju. Htio sam da pružim svoj doprinos kako bih to odradio na najbolji mogući način i istinski mi je drago što sam dio svega i što smo započeli saradnju koja će, vjerujem i u budućnosti da se nastavi. Nadam se da će i oni biti zadovljni sa mnom kao što sam i ja s njima”, poručio je Ašćerić i istakao da je saradnja protekla odlično na svim nivoima.

Portparolka festivala Nataša Janović najavila je da na predstojećim Don Brankovim danima muzike gostuje gotovo 500 umjetnika iz 16 zemalja svijeta na više od 200 programa, od čega 42 glavna i preko 170 pratećih, a sve to skupa predstavlja izuzetno bogatu, jedinstvenu, eminentnu i kvalitetnu kulturnu scenu kojom se Kotor može dičiti kako tokom trajanja kompletnog festivala KotorArt, tako i u budućnosti.

Podrška institucija i fondacija sa svih strana svijeta, uz samostalne napore

Festival se održava uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, a uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa i mnoštva drugih partnera. Sve to govori u prilog međunarodnom karakteru i važnosti festivala, ali i trudu, posvećenosti i naporima organizatora koji 60 odsto budžeta samostalno obezbjeđuju.

Kotor Art
foto: Promo

”Prisustvo 10 ambasada (Sjedinjenih Američkih Država, Češke, Francuske, Njemačke, Mađarske, Rumunije, Austrije, Kine, Hrvatske, Italije), ministarstava susjednih država (Hrvatske, Srbije i Albanije), univerziteta od crnogorskog do kalifornijskog, međunarodni fondovi, od Kreativne Evrope preko fonda za Zapadni Balkan do Fonda za otvoreno društvo, Share fondacije, i ERIAC-a, pa sve do pokrovitelja - Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, govore u prilog istinski međunarodnom profilu Festivala. Ono što želim da naglasim ovdje jeste da KotorArt Don Brankovi dani muzike samostalno obezbjeđuju 60 odsto ukupnih sredstava našeg budžeta koji ove godine iznose gotovo pola miliona eura”, kazao je Martinović.

Program, kojim će početi KotorArt večeras, podržali su Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori, ambasade Francuske i Češke, Francuski institut u Crnoj Gori, Ministarstvo kulture Albanije, RTCG i kompanija Valgo.

Bonus video: