Vlaović: Kotor postao dinamična i savremena kulturna scena

Kotor Art godinama pokazuje da umjetnost ima mogućnost da širi saznajne horizonte, kazala je ministarka kulture i medija

2221 pregleda 1 komentar(a)
Vlaović, Foto: Duško Miljanić
Vlaović, Foto: Duško Miljanić

Kotor je, zahvaljujući festivalu Kotor Art, postao dinamična i savremena kulturna scena na kojoj se, pored prezentacije visokog umjetničkog stvaralaštva, odvija i dijalog između recentne kulture i bogatog i kompleksnog nasljeđa, rekla je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Ona je, na otvaranju te manifestacije, kazala da je Kotor Art, koji je na pragu treće decenije postojanja, izuzetna dostignuća savremenog umjetničkog izraza uspješno inkorporirao u viševjekovnu tradiciju Kotora.

Prema njenim riječima, njegov značaj je prepoznat i u strogoj selekciji svjetske kulturne baštine.

„Posebno je bitno što se taj proces na ovom festivalu realizuje u jednom razuđenom umjetničkom konceptu, koji nas inspiriše da nađemo odgovore na sve zahtjevnija pitanja koja nam nameće epoha u kojoj živimo", kazala je Vlaović.

KotorArt
foto: Duško Miljanić

Ona je ocijenila da Kotor Art godinama pokazuje da umjetnost ima mogućnost da širi saznajne horizonte, a da ni visoka umjetnost ne može biti lišena tog zadatka i da pored direktne umjetničke angažovanosti postoji i ona posredna, čije se dejstvo uvijek ispostavi kao dublje i trajnije.

Prema njenim riječima, takvim višegodišnjim djelovanjem ovaj festival uspio je da odnjeguje brojnu publiku kojoj je osim strogo selektovanog programa umjetničke muzike, ponuđena mogućnost da stekne uvid u najvažnije tokove savremene misli, ali i pozorišne umjetnosti za najmlađe.

Kako je nevela, poseban segment festivala sigurno predstavljaju “Don Brankovi dani muzike”, manifestacija koja je postavila visoke standarde na muzičkoj sceni regiona.

"Nudeći publici vrhunske programe različitih muzičkih žanrova i izraza, užitak u virtuoznosti izvođača, perfekcionizmu orkestara i dirigenata, kao i prisustvo velikih kompozitora današnjice“, kazala je Vlaović, prenosi PR Centar.

Ona smatra da za uspješnost festivala, pored entuzijazma organizatora, velike zasluge ima i publika, „čija je brojnost uveliko nadilazila prosječnu posjećenost sličnih manifestacija u Crnoj Gori.

„Sve to je uticalo da se ovaj festival saživi sa gradom, da postane podrazumijevajuća činjenica njegovog savremenog razvoja i da bude jedan od bitnijih činilaca u procesu definisanja onog mediteranskog urbaniteta kojeg karakterišu otvorenost i raznoglasje“, rekla je Vlaović.

Bonus video: